chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

tal-kamra tal-aħbarijiet

Από το Ραδιόφωνο στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Καινοτομία στο Γραμματισμό και την Εκπαίδευση για Πρόσφυγες, Μετανάστες και τα εντός της χώρας εκτοπισθέντα Άτομα - Πρόσκληση υποβολής περιπτώσεων από την UNESCO

13/05/2020
minn Geormary Fragko...
Lingwa: EL
Από το Ραδιόφωνο στην Τεχνητή Νοημοσύνη:
Καινοτομία στο Γραμματισμό και την Εκπαίδευση για Πρόσφυγες, Μετανάστες και τα εντός της χώρας εκτοπισθέντα Άτομα

Πρόσκληση Υποβολής Περιπτώσεων 30 Απριλίου – 29 Μαΐου 2020 

Οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και τα εντός της χώρας εκτοπισθέντα άτομα, ανεξάρτητα από το αν έχουν εκτοπιστεί εθελοντικά ή με τη βία, αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις. Μεταξύ άλλων, η πρόσβαση σε ουσιαστικές ευκαιρίες για την απόκτηση δεξιοτήτων γραμματισμού και άλλων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση, την κοινωνική ένταξη, την οικονομική ενδυνάμωση και την προσωπική τους ευημερία. Από τα εντός της χώρας εκτοπισθέντα άτομα, τα νεαρά κορίτσια και οι γυναίκες, είναι πολύ πιο πιθανό να χάσουν τέτοιες ευκαιρίες για λόγους ασφαλείας ή κοινωνικών κανόνων. Είναι επιτακτική ανάγκη να καταγράψουμε λύσεις για να παρέχουμε ευέλικτες και εξατομικευμένες μαθησιακές ευκαιρίες, που να ικανοποιούν τις ανάγκες των πιο περιθωριοποιημένων πληθυσμιακών ομάδων. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η πλειονότητα των προσφύγων σε έναν από τους μεγαλύτερους καταυλισμούς της Ιορδανίας εξέφρασε ισχυρό ενδιαφέρον για να συμμετάσχει σε προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων και ανέφερε ότι θα εγγραφόταν σε αντίστοιχα προγράμματα εφόσον προσφέρονταν. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι ευκαιρίες για τους ενήλικες πρόσφυγες, τους μετανάστες και τα εντός της χώρας  εκτοπισθέντα άτομα είναι περιορισμένες για ποικίλους λόγους.

Προσπαθώντας να μην αφήσει κανέναν πίσω, η Ατζέντα 2030 για την Εκπαίδευση, των Ηνωμένων Εθνών, αναζητά καινοτόμους και εναλλακτικούς τρόπους για την επίτευξη των 17 φιλόδοξων Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας (SDGs) για την παροχή μιας ισότιμης και χωρίς αποκλεισμούς πρόσβασης σε ευκαιρίες διά βίου μάθησης για όλους. Προκειμένου αυτό να εφαρμοστεί σε μειονεκτούντα άτομα, οικογένειες και κοινότητες, μια σειρά τεχνολογιών (προηγμένες και στοιχειώδεις) μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό εργαλείο με πολλούς τρόπους, όπως υποστηρίζεται στη Διακήρυξη του Incheon και στην πρόσφατα εγκριθείσα Στρατηγική Γραμματισμού Νέων και Ενηλίκων 2020 -2025 της UNESCO.

Στο γενικότερο αυτό πλαίσιο η UNESCO, με τη στήριξη του Σουηδικού Οργανισμού Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (SIDA), διεξάγει μια παγκόσμια μελέτη τοπίου για να αναθεωρήσει τον τεχνολογικά αναβαθμισμένο γραμματισμό και την τεχνολογικά αναβαθμισμένη εκπαίδευση. Ο σκοπός της έρευνας είναι να διερευνήσει αποτελεσματικές πολιτικές, μέτρα και πρακτικές σε επίπεδο συστήματος, θεσμικό και προγραμμάτων, που να διευκολύνουν την προώθηση της τεχνολογικά αναβαθμισμένης μάθησης. Στο πλαίσιο της έρευνας, η πρόσκληση καλεί τους ενδιαφερόμενους από όλο τον κόσμο να υποβάλουν παραδείγματα πολλά υποσχόμενων προγραμμάτων, τα οποία χρησιμοποιούν ποικίλες τεχνολογίες - προηγμένης και στοιχειώδους - για να παρέχουν μαθησιακές εμπειρίες προσανατολισμένες στον εκπαιδευόμενο, ευέλικτες, υπεύθυνες, εξατομικευμένες και κατάλληλες. Μόλις συλλεχθούν οι περιπτώσεις, θα επανεξεταστούν κριτικά για να ελεγχθεί η σχετικότητά τους (όσον αφορά ζητήματα και λύσεις), η κλιμάκωση, η αποτελεσματικότητα, ο αντίκτυπος και η βιωσιμότητα. Οι περιπτώσεις που θα επιλεγούν, θα ενσωματωθούν στην έρευνα τοπίου, μαζί με συγκεκριμένες συστάσεις για τη διαμόρφωση βελτιωμένης πολιτικής, πρακτικών, παροχής προγραμμάτων και έρευνας.

Η έρευνα τοπίου θα υιοθετήσει μια προσέγγιση ολιστική, διεπιστημονική, βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, για να διερευνήσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας αναφορικά με την ικανοποίηση των μαθησιακών αναγκών των προσφύγων, των μεταναστών και των εντός της χώρας εκτοπισθέντων ατόμων, με ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως είναι τα εντός της χώρας εκτοπισθέντα κορίτσια και γυναίκες. Όπως αναφέρεται ρητά στη Στρατηγική Γραμματισμού Νέων και Ενηλίκων 2020-2025 της UNESCO, τούτη η έρευνα υιοθετεί μια ευρύτερη έννοια του γραμματισμού, σε συγκεκριμένο πλαίσιο, η οποία ορίζεται ως «ένα συνεχές μάθησης και επάρκειας» και ως ένα αναπόσπαστο μέρος ενός «ευρύτερου συνόλου δεξιοτήτων που περιλαμβάνει τις ψηφιακές δεξιότητες, τον γραμματισμό των μέσων μαζικής ενημέρωσης, την εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την παγκόσμια πολιτειότητα καθώς και τις εξειδικευμένες δεξιότητες που αφορούν συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας και οι συστάσεις θα συμβάλουν στην διαμόρφωση περαιτέρω παρεμβάσεων που να περιλαμβάνουν την ενίσχυση μιας διαδικτυακής βάσης δεδομένων και τη δημιουργία κατευθυντήριων γραμμών με σκοπό να χρησιμοποιηθούν σε επίπεδο πολιτικό, θεσμικό και προγραμμάτων.

Σχετικά με την πρόσκληση υποβολής περιπτώσεων

Η τρέχουσα παγκόσμια πρόσκληση υποβολής περιπτώσεων, αποτελεί ένα κάλεσμα προς όλους τους ενδιαφερόμενους σε διάφορα επίπεδα εμπλοκής (πολιτικό, θεσμικό ή προγράμματων) του σχεδιασμού, της παροχής ή της αξιολόγησης των μαθησιακών ευκαιριών γραμματισμού και προγραμμάτων εκπαίδευσης για πρόσφυγες, μετανάστες και για τα  εντός της χώρας εκτοπισθέντα άτομα. Η συλλογή και η επιλογή των περιπτώσεων θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις. Η παρούσα πρόσκληση υποβολής περιπτώσεων αφορά την πρώτη φάση (30 Απριλίου- 29 Μαΐου), κατά τη διάρκεια της οποίας, θα επιλεγούν πολλά υποσχόμενες περιπτώσεις από όλη την τράπεζα των συμμετοχών σύμφωνα με τα κριτήρια (ανατρέξτε στην ενότητα "Κριτήρια επιλογής περιπτώσεων" στην πρόσκληση). Οι συμμετέχοντες των οποίων οι περιπτώσεις θα έχουν επιλεγεί για τη δεύτερη φάση θα κληθούν να αναπτύξουν εις βάθος την τεκμηρίωση των περιπτώσεων (Ιούνιος - Ιούλιος 2020). Αυτές οι επιλεγμένες περιπτώσεις θα συμπεριληφθούν στη μελέτη τοπίου της UNESCO και του οργανισμού SIDA, καθώς και στη βάση δεδομένων - Effective Literacy and Numeracy Practices Database της UNESCO (LitBase).

Ακολούθως, θα παρουσιαστούν σε διάφορα περιφερειακά και εθνικά σεμινάρια, στα οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της χώρας και άλλοι βασικοί φορείς. Για την υποβολή θα πρέπει ένα ενδιαφερόμενο άτομο ή ένας οργανισμός να συμπληρώσει μια ηλεκτρονική φόρμα η οποία περιέχει βασικές ερωτήσεις σχετικά με τον οργανισμό, το πρόγραμμα ή το έργο τους, τον τύπο και τον ρόλο των καινοτόμων λύσεων προηγμένης και στοιχειώδους τεχνολογίας, καθώς και στοιχεία για τον αντίκτυπό τους στην μάθηση και την εκπαίδευση για πρόσφυγες, μετανάστες και εντός της χώρας εκτοπισθέντα άτομα, αλλά και πολιτικές και μέτρα που διευκόλυναν την εφαρμογή.

Γιατί να συμμετάσχετε;

Η υποβολή περιπτώσεων προσφέρει την ευκαιρία:

• να παρουσιάσετε επιτυχημένες ιστορίες καινοτομίας ως προς τη  χρήσης της τεχνολογίας στη μάθηση και την εκπαίδευση σε θέματα γραμματισμού των προσφύγων, των μεταναστών και των εντός της χώρας εκτοπισθέντων ατόμων (ιδιαίτερα των κοριτσιών και των γυναικών).

• να προωθήσετε διαφορετικούς τύπους μοντέλων καινοτομίας με δυνατότητα κλιμάκωσης (τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και σε επίπεδο πρακτικής) μέσω της βάσης δεδομένων -Effective Literacy and Numeracy Practices Database της UNESCO και πέραν αυτής.

• να μάθετε από εκπροσώπους και σημαντικούς φορείς άλλων χωρών καθώς και να συμμετάσχετε σε από κοινού δραστηριότητες.

• να συμβάλετε στη δημιουργία και τη διάδοση των υφιστάμενων γνώσεων για τη βελτίωση και την επέκταση των τεχνολογικά αναβαθμισμένων εκπαιδευτικών ταξιδιών (συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης γραμματισμού και άλλων δεξιοτήτων σε ένα συνεχές μάθησης) μεταναστών, προσφύγων και των εντός της χώρας εκτοπισθέντων ατόμων.

Επιλεξιμότητα

Η πρόσκληση υποβολής περιπτώσεων απευθύνεται σε σημαντικούς φορείς που εμπλέκονται στον προγραμματισμό, την παροχή ή την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και μαθησιακών ευκαιριών γραμματισμού για πρόσφυγες, μετανάστες και για τα εντός της χώρας εκτοπισθέντα άτομα (IDP), πιο συγκεκριμένα σε:

• εθνικά ιδρύματα, όπως υπουργεία Παιδείας και άλλους οργανισμούς του δημόσιου τομέα 

 • αναπτυξιακές συνεργασίες/οργανισμούς βοήθειας 

• μη κυβερνητικές ή μη κερδοσκοπικές οργανώσεις/ιδρύματα

• φορείς του ιδιωτικού τομέα που επιδιώκουν αναπτυξιακά προγράμματα/έργα που σχετίζονται με τα βασικά θέματα της μελέτης καθώς

• ακαδημαϊκούς και ερευνητές.

Η πρόσκληση στην ιστοσελίδα της UNESCO.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn