chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

Riżorsa

E-izobraževanje za digitalno družbo

Lingwa: SL

Mibgħuta minn Margerita Zagmajster

 

Novo delo o e-izobraževanju z naslovom E-izobraževanje za digitalno družbo je že na voljo v digitalni bralnici Andragoškega centra. Namenjeno je širšemu krogu uporabnikov, predvsem pa vsem strokovnim delavcem v izobraževanju odraslih, direktorjem izobraževalnih organizacij, nosilcem odločanja v izobraževanju in študentom.

Pri pisanju novega dela smo avtorji (dr. Lea Bregar, mag. Margerita Zagmajster in dr. Marko Radovan) posodobili in dopolnili vsebine priročnika Osnove e-izobraževanja iz leta 2010 v skladu z aktualnim dogajanjem in razvojnimi trendi na področju e-izobraževanja v razvitem svetu. Dodali pa smo tudi okoli štirideset odstotkov popolnoma novih vsebin o inovativnih pristopih na področju izobraževanja in učenja, ki jih omogoča sodobna tehnologija.

Novo delo je sestavljeno iz sedmih vsebinsko zaokroženih delov. V njem smo predstavili  teoretične in razvojne vidike e-izobraževanja, značilnosti strateškega, poslovno-organizacijskega in pedagoškega vidika načrtovanja programov e-izobraževanja v povezavi s teorijami o učenju, razvoj programov e-izobraževanja (učna gradiva in učne aktivnosti, metode preverjanja in ocenjevanja ter izbiro medijev in digitalnih orodij za e-izobraževanje), pedagoško podporo in menedžment pri izvedbi e-izobraževanja vključno z avtorskimi pravicami in zagotavljanjem kakovosti. Največ prostora smo v tem delu namenili inovativnim učnim pristopom in metodam učenja in poučevanja v digitalni družbi kot so odprto izobraževanje z odprtimi izobraževalnimi viri (OER) in množičnimi odprtimi online programi (MOOC), umetna inteligenca, učne analitike, inteligentni tutorskimi sistemi, mobilno učenje, mikroučenje, igrifikacija, simulacije, navidezna in nadgrajena resničnost ter digitalno pripovedovanje.

Za tiste bralce, ki bodo želeli poglobiti svoje znanje, so na voljo seznami spletnih virov, ki so zajeti v priporočenih povezavah na koncu vsakega poglavja ter obsežen seznam literature na 36 straneh.

E-izobraževanje je izjemno hitro razvijajoče se področje, saj se nenehno pojavljajo nove tehnološke možnosti in spoznanja, ki še v večji meri omogočajo izkoriščanje njegovih prednosti in prilagajanje okoliščinam današnjega sveta, ki so hitro spremenljive, negotove, kompleksne in v marsičem še nepoznane.

Raziskovanje najnovejših trendov na področju inovativnega izobraževanja in e-izobraževanja tako kaže, da je razvoj tehnologije s pojavom velikih/množičnih podatkov, odprtih podatkov in umetne inteligence dosegel tisto stopnjo, ko je nujen temeljit razmislek in poglobljeno proučevanje tudi etičnih, socialnih, pravnih in drugih humanističnih vidikov uporabe tehnologije. A te teme ostajajo naš skupni jutrišnji raziskovalni izziv.

 

 

Mag. Margerita Zagmajster je na Andragoškem centru Slovenije vodja središča za raziskave in razvoj. Med drugim se ukvarja tudi z e-izobraževanjem in uporabo sodobne IKT v izobraževanju in učenju. Je soavtorica priročnika o e-izobraževanju. Konceptualno je zasnovala e-kotiček in portal SSU, zanju tudi skrbi z vsebinskega vidika.

 

 

 

Awtur(i) tar-Riżorsa: 
Dr. Lea Bregar. mag. Margerita Zagmajster, dr. Marko Radovan
Data tal-pubblikazzjoni:
It-Tnejn, 23 Marzu, 2020
Ittajpja r-Riżorsa: 
Riżorsi Edukattivi Miftuħa
Pajjiż:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email