chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

Blog

Kérem a következőt! - Interjú a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának munkatársával

24/02/2020
minn Anildo Vedovatti
Lingwa: HU
Document available also in: DE EN

Olvasási idő: 8 perc

A magyar és a német EPALE Nemzeti Támogató Szolgálat közös témahetet hirdetett, amelynek fókuszában a munkahelyi tanulás áll. Kiss Annamária, az EPALE magyarországi nagykövete interjúsorozatot készített öt olyan szervezettel, amelyek komoly erőfeszítéseket tesznek munkavállalóik képzése terén.

Az alábbi interjú a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában (Honvéd Kórház) készült Kiss Edit századossal, aki közel 20 éve dolgozik az egészségügy területén, és 2010 óta szakoktatóként tevékenykedik az intézetben. A kórházban dolgozók vagy katonai beosztásban dolgoznak, vagy honvédségi alkalmazotti jogviszonnyal rendelkeznek. Az intézményben katonaegészségügyi feladatokat is ellátnak, melynek számtalan előnye van, többek között olyan eszközöket és módszereket ismerhetnek meg a kollégák, amelyek a civil egészségügy számára nem minden esetben állnak rendelkezésre.

Hogyan illeszkedik a kórház gondolkodásába a tanulás fogalma?

Úgy gondolom, kórházunk ebből a szempontból is ösztönző hátteret biztosít a dolgozóknak, hiszen nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy lehetőséget biztosítsunk a képzésekre. Minden évben felmérjük, hány dolgozónk szeretne tanulni: továbbképezni magát azonos vagy másik szakterületen. Mind a közép-, mind a felsőfokú tanfolyamokat támogatja kórházunk és egy beiskolázási tervet is készítünk. Jelenlegi ismereteim és tapasztalataim alapján a tandíjakat nagyon kevés kórház támogatja, nálunk erre is van egy keret elkülönítve.

Tanulmányi szerződést kötünk a tanulókkal, ami azt jelenti, hogy biztosítjuk számukra az iskolai napokat és a gyakorlati napokat, valamint ezeket beszámítjuk a munkaidőbe. Ez nagyon nagy logisztikát kíván az osztályok részéről, de mégis, ezt minden munkahelyi vezető vállalja. Természetesen reális határok között kell gondolkodnunk. Azt, hogy egy osztály az adott időszakban hány embert tud elengedni, a gyógyító tevékenységi igény határozza meg. Továbbá, sok megkeresést kapunk azzal kapcsolatban is, hogy szakdolgozatokhoz vagy tudományos munkákhoz kapcsolódó kutatásokat szeretnének végezni az intézményünkben. Szigorú adatvédelmi egyeztetést követően legtöbbször ezekben a feladatokban is partnerek vagyunk.

Ezen kívül milyen lehetőségek biztosítottak még tanulás szempontjából?

Kórházunk, mind kötelező, mind pedig szabadon választható szakmacsoportos továbbképzéseket[1] is szervez. Szinte minden szakmacsoportnak biztosítjuk a továbbképzési lehetőséget. Jelen pillanatban 17 szakmacsoportot különítünk el. Úgy gondolom, hogy ezt lefedni nagyon nagy munka és nagyon nagy feladat. A továbbképzésekre nem csak a saját dolgozóink jönnek, hanem különböző, más egészségügyi intézményekből is, hiszen ezek meghirdetése és a jelentkezés központi rendszeren, a SZAFTEX rendszeren keresztül történik. Kórházunk dolgozóink továbbképzési szándékára kiemelt figyelmet fordítunk.

A továbbképzések ingyenesek a dolgozók számára?

A kötelező szakmacsoportos továbbképzés minden képzési periódus esetén egy alkalommal ingyenes. A szabadon választhatókból nagyon széles a választék. A továbbképzések akkreditációja szigorúan szabályozott, meg van határozva, hogy kik lehetnek előadók, hány előadást kell tartalmaznia egy továbbképzésnek.

Hogyan értesülnek a dolgozók a szabadon választható továbbképzésekről?

Intézményünk kommunikációs csatornáján keresztül, amit mindenki szabadon használhat, illetve a vezető ápolók útján. Az Intézeti szakoktatók segítik a lebonyolítást.

Mondhatjuk, hogy a szakoktatók révén a szervezetnek van egy belső képzést biztosító egysége, amely szervezi a képzéseket?

Igen, széleskörű feladatot kell ellátnunk szakoktatóként. Az egyik fő feladatunk a beiskolázások, a továbbképzések megszervezése. Nagyon fontos feladatnak tartjuk, hogy azok munkáját segítsük, akik minden nap a betegápolásban dolgoznak; legyen ez akár a rendelőintézetben, akár a fekvőbeteg ellátásban. Itt is kiegészülnek a feladataink a katona egészségügyi feladatokkal. Hozzájárulunk a katonák gyakorlati jártasságuk megtartásához, fejlesztéséhez. Ők általában Intézményünk fekvőbeteg osztályain (sürgősségi, intenzív, égés műtőszolgálat), és a demonstrációs teremben fejlesztik képességeiket. Ki, milyen területen dolgozik, olyan specifikációkat igyekszünk számára biztosítani.

A kórház országos hatáskörrel rendelkezik?

A továbbképzések területén igen, ugyanakkor azokat minden intézmény szervezheti, aki akkreditáltatta magát és jogosultságot szerzett. Mi Budapest összes közép- és felsőfokú egészségügyi képzést folytató képzőintézményével, illetve az ország minden felsőfokú egészségügyi képzőintézményével kapcsolatban vagyunk, együttműködési megállapodással rendelkezünk, ami azért hasznos, mert a képzéseknek általában az 50%-a gyakorlati képzés formájában valósul meg. Így Kórházunk dolgozói lehetőséget kapnak Intézményünk keretei között a gyakorlat megszerzésére.

A felnőttképzésben nálunk már mindenki megfordult. A képzőintézményekkel együttműködve kihelyezett képzéseket szervezünk. A képzőintézmény adja hozzá a jogi hátteret, mi pedig biztosítjuk az oktatókat, a helyszínt és az eszközöket. Ezek az alkalmak sok szempontból pozitív hozadékkal bírnak. Szakdolgozóink lehetőséget kapnak az oktatásra, aktuális, naprakész tudást adnak át. Törekszünk arra is, hogy akik hozzánk jönnek gyakorlatra, szakmai tudás birtokában és elégedetten hagyják el kórházunkat.

Volt olyan felnőtt csoportunk – 40 fős csoportról beszélünk –, ahol az angol tanártól a rendőrön át a liftkezelőig, mindenki megfordult és őket egyénenként külön kellett oktatni. Másként kell megtanítani a gyakorlatot azoknak, akiknek már sok tapasztalata van. Minden emberhez meg kell találni azt az utat, amely a tudás elsajátításához a leghatékonyabb.

Milyen motivációs eszközökkel rendelkezik az Intézmény?

Maga a  skill labor[2] is egy motivációs eszköz. Az iskolákban vannak jól felszerelt, korszerű demonstrációs termek, de annak, hogy be kell jönni egy kórházba, fontos szerepe van. Más bemenni egy intézménybe, ahol tudom, hogy valódi betegellátás zajlik. A kórház felszereltsége kiváló hátteret biztosít: ha egy korszerű lélegeztető gép, vagy altató gép szükséges az oktatáshoz, akkor azt egyszerűen odahozzuk az oktatási helyre.

A skill labort 2014-ben adták át. A kialakítását a WHO (World Health Organization) szorgalmazta, a cél az volt, hogy egységes feltételrendszert biztosítsunk a gyakorlati oktatáshoz és a gyakorlati vizsgáztatáshoz. Nem csak a képzésekben, továbbképzésekben, hanem abban is segítséget nyújt, hogy az Intézményben dolgozók kompetenciáit szinten tartsuk, illetve fejlesszük. Gyorsan változik a szakmánk, az eszközök, az elvárások, az eljárásrendek tekintetében. Itt biztosítani tudjuk, hogy ha megjelenik egy újdonság, azt begyakorolhassák a dolgozóink, illetve aki már régen végzett, annak lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyakorlatot szerezhessen újra, vérvételből, vénabiztosításból, tehát különböző ápolói beavatkozásokból.

Annak érdekében, hogy a tematikában szereplő gyakorlatokat végre tudják hajtani, kidolgoztunk egy mentorápoló rendszert. Ennek lényege, hogy minden tanulónak legyen felelőse: egy személy, aki őt mentorálja, segíti a gyakorlata alatt, s koordinálja azt, hogy az adott tevékenységéhez elvárt feladatokat megtanulja. Kidolgoztunk egy nagyon jó programot, amivel felkészítjük a kollégáinkat, hogy hogyan foglalkozzanak a gyakorlaton résztvevőkkel. Ebben benne van minden: milyen segítő szerepet töltenek be ők egy „gyakorlatos” mellett, milyen törvényi előírásoknak kell megfelelni, milyen tevékenységeket hajthatnak végre stb. A másfél éve bevezetett rendszer nagyon sikeres a hallgatóink körében.

Mi alapján alakítjátok az oktatási tematikát?

Vannak úgynevezett szakmai ajánlások, azokat követjük. Ha módosítjuk a szakmai eljárásrendeket – a kórházunkban intézményi szinten –, akkor ezeket oktatjuk. Továbbá, a kórházi osztályok, a rendelőintézetek vezetői látják, hogy egy-egy osztályon mi okoz problémát, ilyen esetekben kapunk jelzést azzal kapcsolatban, hogy mit kellene erősíteni, és akkor erre szervezünk egy képzést.  Mindig úgy tervezzük, hogy az adott osztály munkatársait bevonjuk, tehát megkapjuk együttműködésüket. Minden esetben segítő jellegű oktatásokat szervezünk.

Milyen előnyöket tudnál megfogalmazni a munkahelyi tanulás biztosítása mellett?

Mindenféleképpen azt, hogy a szakdolgozókat meg kell becsülni. Bármilyen téren tudjuk is támogatni az egyéni fejlődésüket, azt meg kell tennünk. Az egyén szakmai gyarapodása, nem csak a személyes előmenetelt segíti elő, hanem intézményi szinten is megtérül. Minden képzés, minden tanfolyam, sőt bármi, amit elolvasunk vagy megtanulunk – hiszen életünk során folyamatosan tanulunk, nem csak szervezett formában, hanem sokféle módon –, az megtérül, hiszen mindnek személyiségformáló hatása van. Az ilyen fejlesztő tevékenység pedig hatással lesz a többiekre is, mert a dolgozók átadják egymásnak a tudásukat és tapasztalataikat. Így nem csak a saját munkavégzésük javul, hanem a környezetüké is. Nem utolsó sorban növeljük a betegelégedettséget és a betegbiztonságot.

 

Felkeltettük az érdeklődését?
Olvassa el a munkaalapú tanulással foglalkozó EPALE témahét további cikkeit is.


[1] Az egészségügyi dolgozók öt éves képzési periódusban gondolkodnak, ez alatt a képzési periódus alatt kell teljesíteniük egy 30 pontot adó kötelező szakmacsoportos továbbképzést és egy minimum 20 pontot adó szabadon választható továbbképzést.

[2] Készségfejlesztést szolgáló oktatóhelység.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Qed jintwerew 1 - 3 minn 3
  • Péter Éva Kovácsné's picture
    Igazán nagyon érdekes a riport. A munkáltató által alkalmazott motiválási és mentorálási rendszer jó példája a munkahelyi tanulás elősegítésének.
  • Erika Kiss's picture
    Általában a kórházakra, mint az egészségügyi ellátás helyszínére szoktam gondolni. Érdekes volt betekintést nyerni, milyen szervezett munkát végeznek az oktatás terén.

  • Eszter KARVAZY's picture
    Igazán tartalmas interjú, jó volt elolvasni, hogy a mind a munkáltató, mind a munkavállaló részéről megvan az igény arra, hogy a munkához szükséges ismereteket gyakorlatorientált képzőhelyen sajátítsák el. Emellett nagy részük nem csak a kötelező minimumot akarja teljesíteni, hanem azon túlmenően is szeretné képezni magát, hogy minél szélesebb ismeretanyaggal rendelkezzen. A naprakész ismeretekre pedig nagy szükség van, hiszen az egészségügyi ellátásban is szinte naponta jelentkeznek új kihívások.