chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

Blog

Προώθηση της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων – Καλλιεργώντας την περιβαλλοντική ευθύνη στην εργασία

28/01/2020
minn Geormary Fragko...
Lingwa: EL
Document available also in: EN FI ES ET DE SL NL
Extinction rebellion protesters in London
Η νέα δεκαετία και η μεγαλύτερη κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων

To 2019 υπήρξε μια χρονιά αλλαγής και προόδου για το περιβάλλον – όπως με την ύπαρξη του κινήματος Extinction Rebellion το οποίο συνέβαλε στην προώθηση της περιβαλλοντικής ευθύνης να φτάσει στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας. Ο αντίκτυπος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο περιβάλλον είναι τεράστιος και στο μεγαλύτερο μέρος του αρνητικός. Οι επιχειρήσεις αναμένεται να αναλάβουν την ευθύνη για τις ενέργειες τους και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να περιορίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο, με τους φορείς που παρέχουν εκπαίδευση να μην αποτελούν εξαίρεση. Το κείμενο αυτό θα εξετάσει τις πιθανές αλλαγές που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν οι οργανισμοί, άλλοτε μικρές και άλλοτε μεγάλες για να προστατέψουν το περιβάλλον και να αποτελέσουν παράδειγμα.

Οι πελάτες αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο τον αντίκτυπο που προκαλούν στο περιβάλλον, επιλέγοντας συχνότερα επιχειρήσεις που προωθούν την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (CSR). Η CSR απαιτεί οι επιχειρήσεις να λειτουργούν με υπευθυνότητα σε σχέση με τον αντίκτυπο τους μέσω των φιλανθρωπικών εκστρατειών, την ευρύτερη κοινωνία και το περιβάλλον. Οι επιχειρήσεις οι οποίες αποδεδειγμένα σέβονται την κοινωνική τους ευθύνη μπορούν να ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό, ξεκινώντας από την ώθηση της δημόσιας εικόνας τους, την αυξημένη πελατεία και τις συνεργασίες με οργανισμούς που έχουν κοινό προσανατολισμό.

 
Fairtrade coffee in a European storeΤα μικρά βήματα για τις επιχειρήσεις είναι μεγάλα βήματα για το περιβάλλον

Ακόμα και οι μικρότερες αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο αντίκτυπο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις τις οποίες οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να δράσουν με άμεσο τρόπο, όπως για παράδειγμα να στοχεύσουν στη μείωση των εκτυπώσεων και στην ανακύκλωση του χαρτιού. Πολλοί οργανισμοί έχουν προχωρήσει στη χρήση του ψηφιακών συσκευών, αποστέλλοντας ψηφιακά αρχεία και αποφεύγοντας την εκτύπωση αυτών, κάνοντας χρήση φορητών υπολογιστών σε συναντήσεις, αντικαθιστώντας, με αυτόν τον τρόπο, το χαρτί και τα στυλό. Οι επιχειρήσεις, που ασχολούνται με την ανακύκλωση, συλλέγουν τα απορρίμματα χαρτιού και καταστρέφουν εμπιστευτικά έγγραφα με ασφάλεια, παρέχοντας ταυτόχρονα το μέγιστο όφελος για το περιβάλλον.

Ανταλλάξτε τις γνωστές μάρκες ποτών με προϊόντα που προέρχονται από το Δίκαιο Εμπόριο των οποίων η προέλευση είναι υπεύθυνη, διασφαλίζοντας ότι η γη που χρησιμοποιείται για να αναπτυχθούν τα συστατικά τους παραμένει εύφορη και θα συνεχίσει να παράγει τα επόμενα χρόνια - αυτό δεν ωφελεί μόνο το περιβάλλον, αλλά επιπλέον διασφαλίζει ότι στηρίζονται οι άνθρωποι που δεν είχαν την τύχη να γεννηθούν σε μια ανεπτυγμένη χώρα.

Ωθήστε τους συναδέλφους σας να πραγματοποιήσουν θετικές αλλαγές σε προσωπικό επίπεδο - εισάγετε ή καλύτερα προωθήστε τα προγράμματα κύκλου εργασιών. Ενεργοποιήστε τους υπαλλήλους να λάβουν δάνειο από την εταιρεία τους για να αγοράσουν ποδήλατο, μειώνοντας τον αριθμό των οχημάτων στον δρόμο θα μειωθεί το αποτύπωμα του άνθρακα και ταυτόχρονα θα ενθαρρυνθούν οι εργαζόμενοι ώστε να επιδράσουν με θετικό τρόπο στην υγεία τους. Το περιβάλλον εκτός γραφείου θα βελτιωθεί εξαιτίας της μείωσης της μόλυνσης. Οι εκπτώσεις στην δημόσια μετακίνηση, όπως οι συνδρομές στα εισιτήρια για τα τρένα ή τα λεωφορεία, θα ενθαρρύνουν επίσης τους συναδέλφους να αφήσουν το αυτοκίνητο και να μειώσουν το αποτύπωμα του άνθρακα.

 

Ομαδική συνεργασία και οικολογική σκέψη

Ενσωματώστε πρωτοβουλίες κοινωνικής εταιρικής ευθύνης σε δραστηριότητες ομαδικής συνεργασίας, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση μιας ενιαίας στάσης περιβαλλοντικά υπεύθυνης. Οι πιθανότητες εδώ είναι αναρίθμητες, όμως υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε συλλογικά με τους συναδέλφους σας. Σκεφτείτε ότι βγαίνετε εκτός γραφείου σε έναν ανοιχτό χώρο για να μαζέψετε σκουπίδια ή να καθαρίσετε συγκεκριμένες περιοχές. Θα μπορούσατε επίσης να αυξήσετε τον αντίκτυπο ζητώντας από τους φίλους και την οικογένεια των συναδέλφων να τους στηρίξουν οικονομικά και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να  αποτελέσουν δωρεά σε έναν περιβαλλοντικό σκοπό της επιλογής τους.

Άλλη μία εξαιρετική δραστηριότητα είναι η δενδροφύτευση. Σήμερα, πολλές επιχειρήσεις ακολουθούν τη δενδροφύτευση, έπειτα από κάθε πώληση ενός προϊόντος - ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Etnies, μια εταιρεία που κατασκευάζει υποδήματα και κάθε φορά που πουλάει ένα ζευγάρι, φυτεύει ένα δέντρο. Παρόλα αυτά, μπορείτε να επιλέξετε να υποστηρίξετε τη δενδροφύτευση, οργανώνοντας μια δραστηριότητα εκτός γραφείου που θα περιλαμβάνει δενδροφυτεύσεις, δίνοντας την ευκαιρία στους συναδέλφους σας να λάβουν ένα πρωινό ή απογευματινό ρεπό και να ασχοληθούν με φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Team building tree planting activity

Μια άλλη επιλογή είναι η βαφή παιδότοπων και η κατασκευή πράσινων χώρων - αυτό θα ενθαρρύνει τα παιδιά και τους ενήλικες να βγουν στη φύση και να την απολαύσουν. Επιλέξτε να προσεγγίσετε σχολεία και επιτρέψτε στο σχολικό συμβούλιο να αποφασίσει για την κατάλληλη τοποθεσία. Επίσης, θα μπορούσατε να βελτιώσετε τους χώρους πρασίνου γύρω από τον χώρο εργασίας σας - να κατασκευάσετε εξωτερικούς χώρους διαλείμματος και να μετατρέψετε ανεκμετάλλευτους χώρους, όπως τις ταράτσες, σε πανέμορφους κήπους πρασίνου.

Οι περισσότερες εταιρίες χρηματοδοτούν ένα φιλανθρωπικό έργο ή μερικά, κάθε χρόνο, μοιράζοντας τους τις δωρεές που συνέλεξαν. Επιλέξτε να χρηματοδοτήσετε μια δραστηριότητα που θα αφορά το περιβάλλον και διοργανώστε εκδηλώσεις συγκέντρωσης χρημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Οι εκδηλώσεις θα μπορούσαν να έχουν τη μορφή των χρηματοδοτούμενων αθλητικών δραστηριοτήτων ή προκλήσεων αντοχής, πωλήσεων γλυκών που έχουν δωριστεί από συναδέλφους ή ανταλλαγών βιβλίων.

 

2020-2030 η πράσινη δεκαετία Office roof garden

Το 2020 θα ξεκινήσει μια νέα δεκαετία στην οποία οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές θα αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για το περιβάλλον και ακολούθως, οι οργανισμοί θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα μείνουν πίσω. Η θετική στάση μόνο να ωφελήσει μπορεί τις εταιρείες και να συμβάλλει στη βιωσιμότητα των δικών τους συνηθειών. Βεβαιωθείτε ότι γνωστοποιείτε στο προσωπικό τις αλλαγές που θα κάνετε στις αρχές του έτους, αποδεικνύοντας ότι δίνετε προτεραιότητα στις θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και διασφαλίζοντας ότι όλοι συμφωνούν.

Για να μεγιστοποιήσετε τον θετικό αντίκτυπο για την επιχείρηση σας, σιγουρευτείτε ότι μεταδίδετε τις αλλαγές και στους πελάτες σας - χρησιμοποιείστε τα κοινωνικά δίκτυα και στείλτε απευθείας μηνύματα ώστε να τους ειδοποιήσετε για τις πρωτοβουλίες σας και να τους κρατήσετε ενήμερους για τις διαδικασίες συγκέντρωσης χρημάτων.

 

 

 

You might also be interested in:

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Qed jintwerew 1 - 1 minn 1
  • Kadi Kass's picture
    See on minu arvates väga oluline teema. Inimesed viibivad nii suure aja oma aktiivsest elust tööl, et selles keskkonnas tehtud otsused, ülevõetud hoiakud ning tarbimisharjumused annavad suure mõju ka igapäevaelusse. Eestis on algatatud keskkonnaprojekt Teeme ära! Tean, et ka see on üks hea ettevõtminie, kuhu minna koos kolleegidega. Hea võimalus teadvustada keskkonnahoiu olulisust ning üksiti ka suurendada meeskonna ühtsust. Sellest on välja kasvanud ka ülemaailmne kampaania, World Cleanup Day, mis sel aastal toimub 19. septembril 2020. Jagan linki ka https://www.worldcleanupday.org/