European Commission logo
Create an account
Blog
Blog

Muzej Velenje na Erasmus+ mobilnosti v Litvi

Muzej Velenje je že drugič uspel pridobiti Erasmus+ sredstva za izvedbo mobilnosti. V okviru projekta »Dediščina lanu v muzejski ponudbi: vez med preteklostjo in prihodnostjo« so se udeležili mobilnosti v različnih muzejih v Litvi.

V Muzeju Velenje smo se v letu 2019 drugič uspešno prijavili na razpis Erasmus+ (KA104) mobilnost v izobraževanju odraslih. S tokratnim projektom pod naslovom »Dediščina lanu v muzejski ponudbi: vez med preteklostjo in prihodnostjo« smo se želeli posvetiti pridobivanju novih izkušenj na področju ohranjanja in promocije dediščine pridelave in predelave lanu oz. širše tekstilne dediščine. Za državo mobilnosti smo izbrali Litvo, ki je tradicionalno znana po močni tekstilni tradiciji, še posebej po pridelavi in predelavi lanu.

20190928_141021_mala_0

Že nekaj časa smo spremljali, kako muzeji in druge sorodne institucije v Litvi delujejo na področju tekstilne dediščine in smo bili mnenja, da so pri tem uspešni ter vsekakor so primer dobre prakse. Že v fazi priprave projekta smo v Litvi naleteli na zelo pozitiven odziv in tako smo dobili potrjenih kar sedem povezav za »job shadowing« obiske. Med njimi so bili tako manjši lokalni muzeji kot tudi nekateri s statusom pokrajinskega muzeja. Načrtovane obiske smo tako, glede na lokacije muzejev, razdelili na tri mobilnosti. Konec septembra 2019 smo izvedli prvo mobilnost in obiskali dva muzeja – Arklio muziejus (Muzej konja) v mestu Anykščiai ter Zanavykų muziejus v kraju Lukšiai. Omenjena muzeja v svojih zbirkah predstavljata različne predmete povezane z lanom in omogočata obiskovalcem doživeti pristno izkušnjo celotnega procesa predelave lanenega platna. Mobilnosti smo se udeležili trije sodelavci, ki se v Muzeju Velenje ukvarjamo z andragoškim, pedagoškim in etnološkim delom.

20191002_121059_mala

Naš prvi postanek je bil v kraju Anykščiai. Arklio muziejus je poseben tematski muzej posvečen konju, ki ima v litovski zgodovini, ljudski kulturi in mitologiji posebno mesto. Deluje po principu »živega« muzeja in največ pozornosti posveča delu z obiskovalci, pedagoškim in andragoškim programom ter prireditvam, kar je bilo tudi za nas zelo aktualno.

20190930_123232_mala

 

Dediščino lanu in tkalsko obrt so v svojo ponudbo, ki deluje tudi v obliki rokodelskega centra, vpeljali z željo ohranjanja s konji povezanih obrti – v Litvi so bile namreč konjske uzde tradicionalno tudi tkane, prav tako so bila zelo razširjena ročno tkana pokrivala za konje, vozove itd. V muzeju smo se tako udeležili prireditve, na kateri smo sodelovali pri puljenju lanu, obiskali smo tkalko v odlično opremljeni tkalski delavnici, si ogledali muzejske razstave in sodelovali pri različnih izobraževalnih programih.

20191002_120911_mala

Čeprav so gostitelji poskrbeli za zelo topel sprejem, smo po drugi strani doživeli pravi »job shadowing«, saj program in dogajanje na dan obiska v muzeju ni bil posebej pripravljen za nas – udeležili smo se njihovih vnaprej načrtovanih in za javnost odprtih prireditev in delavnic. Program v mestu Anykščiai smo obogatili tudi z obiskom Muzeja ozkotirne železnice (Siauruko muziejus) ter rekonstruiranega lesenega gradu (Šeimyniškėlių piliakalnio istorinis kompleksas), kjer smo spoznali predvsem njihovo ponudbo namenjeno obiskovalcem.

V drugi polovici mobilnosti smo v manjšem kraju Lukšiai obiskali Zanavykų muziejus. Gre za manjši lokalni muzej, ki hrani in predstavlja lokalno zgodovino in kulturno dediščino občine Šakiai ter širše regije Zanavykai. Za obisk tega muzeja smo se odločili tudi zaradi interesa po primerjalnem pogledu v samo etnološko gradivo, ker se muzej nahaja na drugem koncu države. Muzej stoji na precej odročni lokaciji v kraju in regiji z manjšim številom prebivalcev, kar predstavlja poseben izziv za vzdrževanje obiskanosti muzeja. V muzeju nas je prijazno sprejela direktorica in nam prvi dan pripravila srečanje s tkalko, na katerem smo se preizkusili v različnih načinih tkanja in se okrepčali s tradicionalno litvansko jedjo. Obisk pri tkalki je bil še posebej zanimiv zaradi njenega delovanja v okviru manjše lokalne skupnosti – dobili smo vpogled v različne posebnosti tovrstnih dejavnosti.

Img_20190928_115038_mala

Drugi dan našega obiska smo si ogledali sam muzej in razstave v njem ter spoznali njihove izobraževalne programe in sodelovali v delavnici. V pogovorih smo našli tudi mnogo skupnih pogledov in idej in se dogovorili, da bomo v letu 2020 skušali pripraviti skupen projekt, ki bo povezal oba muzeja. Tako že načrtujemo skupno razstavo in dogodek v Sloveniji in njihovo gostovanje ter aktivno sodelovanje v okviru 6. mednarodnega festivala vezenja v Velenju, ki bo potekal meseca oktobra.

Prvo mobilnost v okviru Erasmus+ projekta »Dediščina lanu v muzejski ponudbi: vez med preteklostjo in prihodnostjo« ocenjujemo kot odlično. Presenetila nas je bogatost samega muzejskega gradiva na temo dediščine lanu, spoznali smo nekaj tudi nam poznanih izzivov, povezanih z njegovo popularizacijo, izmenjali dragocene izkušnje muzejskega delovanja, predvsem pa dobili kar nekaj idej za izboljšanje naših zamisli na tem področju. Oba muzeja sta se izjemno potrudila za naš obisk, naše druženje je bilo zelo intenzivno, domov smo se vrnili polni zagona za naše nadaljnje delo. Informacije in znanja, ki smo jih pridobili na obisku, smo predstavili že kmalu po prihodu nazaj – na naši tradicionalni prireditvi Jesen na Grilovi domačiji v mesecu oktobru 2019. Prav tako smo pripravili tudi predstavitev mobilnosti za naše sodelavce ter objavili poročilo in fotografije mobilnosti na naši Facebook strani. Na naše predstavitve smo dobili veliko pozitivnih odzivov javnosti. Veselimo se tudi naslednjih mobilnosti v Litvi, ki jih načrtujemo spomladi in jeseni v letošnjem letu.

 

Ona Čepaitytė Gams je kustosinja pedagoginja v Muzeju Velenje in koordinatorka predstavljenega Erasmus+ projekta.

Login (0)

Users have already commented on this article

Illoggja jew Irreġistra biex tibgħat il-kummenti.

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

L-aħħar diskussjonijiet

EPALE 2021 Thematic Focuses. Let's start!

We invite you to enrich what is set to be an intense year ahead with your contributions and expertise! Let's start by taking parto in this online discussion. The online discussion will take place Tuesday 9 March 2021 from 10 a.m. to 4 p.m. CET. The written discussion will be introduced by a livestream with an introduction to the 2021 Thematic Focuses, and will be hosted by Gina Ebner and Aleksandra Kozyra of the EAEA on the behalf of the EPALE Editorial Board.

More

Diskussjoni ta’ EPALE: Il-forniment ta’ tagħlim ta’ ħiliet bażiċi

Il-ħiliet bażiċi huma trasversali. Dawn mhumiex rilevanti biss għall-politika edukattiva, iżda huma rilevanti wkoll għall-politiki tal-impjiegi, tas-saħħa, soċjali u ambjentali. Il-bini ta’ miżuri ta’ politika koeżivi li jappoġġjaw lill-persuni bi ħtiġijiet bażiċi ta’ ħiliet huwa meħtieġ mhux biss biex il-Perkorsi ta’ Titjib tal-Ħiliet ikunu suċċess, iżda wkoll biex jgħinu fil-bini ta’ soċjetajiet aktar reżiljenti u inklużivi. Id-diskussjoni online se ssir f’din il-paġna fis-16/17 ta’ Settembru bejn l-10:00 u s-16:00 CET u se tkun immoderata mill-Koordinaturi Tematiċi ta’ EPALE tal-EBSN

More