Skip to main content
News
Aħbarijiet

Održana konferencija "Moja zajednica-Snažna zajendica"

Konferenciji „Moja zajednica – Snažna zajednica“ održana je 11. decembra 2019. godine u organizaciji Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) u Podgorici.

U uvodnom dijelu konferencije govorili su ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, izvršna direktorka Centra za razvoj NVO, Ana Novaković, pomoćnik generalnog sekretara Zajednice opština CG, Saša Šćekić i zamjenica šefa sektora za saradnju Delegacije Evropske unije CG, Audrone Urbonaviciute.

„Unapređenje ambijenta za razvoj civilnog društva, razvoj participativne demokratije, koja podrazumijeva snažniju ulogu građana i nevladinih organizacija u procesu donošenja odluka i kreiranju lokalnih javnih politika, a koje su od zajedničkog interesa lokalne zajednice zajednički je cilj“, kazala je ministaka Pribilović.

Ona je istakla da je saradnja nevladinih organizacija i lokalnih vlasti posebno važan mehanizam aktivnog uključivanja građana u proces kreiranja javnih politika, koji omogućava bolju informisanost građana, kao i osluškivanje i realizaciju potreba društva sa jedne strane ali i transparentniji rad lokalnih uprava sa druge strane.„Vođeni tom idejom, a na predlog predsjednika Vlade, u drugoj polovini ove godine, organizovali smo sastanke sa nevladinim organizacijama sa sjevera i to u tri opštine: Bijelo Polje, Pljevlja i Berane upravo iz razloga da iz prve ruke čujemo stavove i predloge NVO sektora kako se može unaprijediti njihov rad“, kazala je Pribilović.

„Dijalog i konstruktivna saradnja između lokalnih samouprava i lokalnog civilnog sektora u procesima odlučivanja, daju veću legitimnost određenoj javnoj politici, u konačnom omogućavajući njeno lakše sprovođenje. Zagovarajući politiku koja doprinosi razvoju partnerstva između lokalnih vlasti i civilnog sektora, Ministarstvo javne uprave je u saradnji sa građanima i civilnim sektorom, ojačalo normativno pravni okvir u cilju afirmisanja otvorenog i demokratskog društva“, istakla je Pribilović.

„Mjera razvoja demokratije u jednom društvu ogleda se u lokalnim samoupravama kao nivou vlasti koji je najbliži građanima. Zajednica opština je otvorena za sve predloge koji doprinose većem učešću građana“, kazao je Saša Šćekić.Audrone Urbonaviciute je istakla da u procesu integracija dobro upravljanje na lokalnom i nacionalnom nivou su veoma važni.

„Evropska unija je odlučila da podrži subgranting za organizacije koje nisu dovoljno razvijene kako bi implementirale EU projekte direktno“, kazala je Audrone Urbonaviciute.

procesima donošenja odluka u njihovim opštinama, da se aktiviraju i sve više kreiraju uslove života u svojim zajednicama. Uz saradnju sa Zajednicom opština i Ministarstvom javne uprave izradili smo i dali opštinama na usvajanje pet modela lokalnih propsisa koji su nedostajali i koji, vjerujemo, na kvalitetan način regulišu sva ova pitanja i dodjele prostora, i finansiranja organizacija, participacije građana i NVO u radnim tijelima“, kazala je Ana Novaković Đurović.

Ona je istakla da su to modeli odluke o načinu i postupku učešća lokalnog stanovništva u vršenju javnih poslova, odluke o predstavnicima NVO u radnim tijelima, odluke o uslovima i postupku finansiranja projekta i programa NVO, odluka o postupku davanja na korišćenje prostorija u vlasništvu opštine nevladinim organizacijama bez naknade, odluka o Savjetu za saradnju lokalne samopurave i NVO i aneks modela poslovnika o radu Skupštine opštine koji reguliše učešće predstavnika NVO na sjednicama lokalnog parlamenta.

Nakon uvodnih izlaganja, predstavljeni su projektni rezultata re-granting programa ,,Moja zajednica – Snažna zajednica“ i dodjela sertifikata za standard ISO 9001 i održana je panel diskusija na temu „Opštine i civilno društvo – suštinska saradnja ili forma?''.

Događaj predstavlja završnu aktivnost projekta „Moja zajednica – Snažna zajednica'' koji je finansijski podržan od strane Evropske unije posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori, a koji kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Login (0)

Trid tikteb artiklu?

Toqgħodx lura milli tagħmel dan!

Ikklikkja l-link t’hawn taħt u ibda ibgħat artiklu ġdid!

L-aħħar diskussjonijiet

EPALE 2021 Thematic Focuses. Let's start!

We invite you to enrich what is set to be an intense year ahead with your contributions and expertise! Let's start by taking parto in this online discussion. The online discussion will take place Tuesday 9 March 2021 from 10 a.m. to 4 p.m. CET. The written discussion will be introduced by a livestream with an introduction to the 2021 Thematic Focuses, and will be hosted by Gina Ebner and Aleksandra Kozyra of the EAEA on the behalf of the EPALE Editorial Board.

More

Diskussjoni ta’ EPALE: Il-forniment ta’ tagħlim ta’ ħiliet bażiċi

Il-ħiliet bażiċi huma trasversali. Dawn mhumiex rilevanti biss għall-politika edukattiva, iżda huma rilevanti wkoll għall-politiki tal-impjiegi, tas-saħħa, soċjali u ambjentali. Il-bini ta’ miżuri ta’ politika koeżivi li jappoġġjaw lill-persuni bi ħtiġijiet bażiċi ta’ ħiliet huwa meħtieġ mhux biss biex il-Perkorsi ta’ Titjib tal-Ħiliet ikunu suċċess, iżda wkoll biex jgħinu fil-bini ta’ soċjetajiet aktar reżiljenti u inklużivi. Id-diskussjoni online se ssir f’din il-paġna fis-16/17 ta’ Settembru bejn l-10:00 u s-16:00 CET u se tkun immoderata mill-Koordinaturi Tematiċi ta’ EPALE tal-EBSN

More