chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

Blog

H Ιεράρχηση των Αναγκών κατά τον Maslow και η αξιοποίηση για τη συμμετοχή των νέων στην αγορά εργασίας

16/12/2019
minn Geormary Fragko...
Lingwa: EL
Document available also in: EN HU

/fr/file/yas-project-employment-epaleYas Project Employment EPALE

Yas Project Employment EPALE

 

O ιδιοκτήτης και διευθυντής της εταιρίας ConnectMore Solutions, Richard Hazledine, μοιράστηκε με την κοινότητα της EPALE πώς το έργο YAS βοήθησε τους νέους ενήλικες που βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας να βρουν απασχόληση.

 

Το 2014 μου ανατέθηκε να ηγηθώ της αξιολόγησης ενός προγράμματος απασχολησιμότητας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που ήταν σχεδιασμένο να “δοκιμάζει και να μαθαίνει” τι είναι αποτελεσματικό όταν πρόκειται να βοηθήσουμε τους νέους που βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας να αναπτύξουν την απασχολησιμότητα τους.

 

Η σχέση μεταξύ της αποχής από την αγορά εργασίας και της Ιεράρχησης των Αναγκών κατά τον Maslow

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης του έργου, ήταν φανερό ότι υπήρχε μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της συμπεριφοράς των νέων που βρίσκονταν εκτός της αγοράς εργασίας και την ιεράρχηση αναγκών του Maslow.

Μη τεκμηριωμένα στοιχεία υποδήλωσαν ότι, αν δεν ικανοποιοηθούν οι βασικές ανάγκες των νέων, είναι δύσκολο να επικεντρωθούν στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην ανάπτυξη της απασχολησιμότητάς τους.

Η αρχική αυτή παρατήρηση ήταν κάπως συμβατή με τις σκέψεις του Abraham Maslow ο οποίος επινόησε την Ιεράρχηση των Αναγκών για να εξηγήσει την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Ο Maslow (1943, 1954) υποστήριξε ότι οι άνθρωποι έχουν κίνητρο να ικανοποιήσουν συγκεκριμένες ανάγκες και ότι ορισμένες εξ αυτών έχουν προτεραιότητα συγκριτικά με άλλες. Η πιο βασική μας ανάγκη είναι η επιβίωση και αυτό είναι το πρώτο πράγμα μάς παρακινεί. Μόλις ικανοποιηθεί αυτή μας η ανάγκη, μάς κινητοποιούν οι ανάγκες του επόμενου “προς τα πάνω επιπέδου” και ούτω κάθε εξής.

Φάνηκε, λοιπον, ότι οι νέοι που δεν ικανοποιούσαν τις βασικές ανάγκες που σχετίζονταν με τη στέγη, την ασφάλεια και την τροφή, δεν ασχολούνταν αρκετά με τις παρεμβάσεις που αφορούσαν καθαρά την απασχολησιμότητα. Πρωταρχικής σημασίας ήταν η ικανοποίηση των βασικών αναγκών τους.

 

Το γνωστικό μοντέλο εξηγεί τη συσχέτιση της  Ιεράρχησης των Αναγκών κατά τον Maslow με τους νέους που βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας

Όσον αφορά αυτές τις παρατηρήσεις συνεργάστηκα με την ομάδα Horizon 2020 Enliven (Encouraging Lifelong Learning for an Inclusive & Vibrant Europe) στο Πανεπιστήμιο του Nottingham προκειμένου να αναπτύξουμε ένα γνωστικό μοντέλο που θα απεικονίζει πώς οι συνθήκες ζωής των νέων που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας θα μπορούσαν να συνδεθούν με το καθένα από τα πέντε στάδια στην Ιεράρχηση των αναγκών του Maslow (δείτε το παρακάτω σχεδιάγραμμα).

/fr/file/maslows-hierarchy-needsMaslow's Hierarchy of Needs

Maslow's Hierarchy of Needs

 

Βοηθώντας τους νέους να ανέβουν τα στάδια της ιεράρχησης των αναγκών και να φτάσουν στην απασχόληση

Το μοντέλο που αρχικά βοήθησε να απεικονίσουμε πώς το έργο ‘Young and Successful’ επιχείρησε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον το οποίo θα στήριζε τους νέους στην αντιμετώπιση των εμποδίων και θα προωθούσε την πορεία τους στην ιεράρχηση των αναγκών.

Γνωρίζαμε ήδη από την προηγούμενη εμπειρία μας ότι πολλοί νέοι όταν εισέρχονταν σε αυτές τις υπηρεσίες είχαν πρωταρχικές ανάγκες στέγης και ασφάλειας (στάδια ένα και δύο). Αν δεν διαμορφωθεί ένα πλάνο ώστε να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, τότε αποδεικνύεται δύσκολο να εμπλακούν οι νέοι άνθρωποι στην ευρύτερη παροχή υπηρεσιών.

 

Ενδυναμώνοντας την αίσθηση του ανήκειν με σκοπό τη στήριξη των νέων στη μετάβαση από την εκπαίδευση στην απασχόληση.

Αναγνωρίζοντας αυτές τις προκλήσεις, κάθε νέος που συμμετείχε στο έργο είχε από την αρχή στο πλευρό του έναν μέντορα, ώστε να τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει τα προσωπικά του εμπόδια. Ο μέντορας ουσιαστικά δημιούργησε την αίσθηση ενός ’ασφαλούς περιβάλλοντος’ στο οποίο ο νέος μπορούσε να ‘ανήκει’.

Η αίσθηση του ανήκειν θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντική για αρκετούς νέους καθώς διέσχιζαν το άγνωστο μονοπάτι της μετάβασης από την εκπαίδευση στην απασχόληση. Η στήριξη του μέντορα ήταν καίριας σημασίας στη ‘διαπαιδαγώγηση’ κάθε νέου ατόμου να καταστρώσει ένα εφικτό πλάνο εύρεσης εργασίας, ενώ παράλληλα βοηθούσετο άτομο να αποφύγει τις καταστροφικές συνέπειες που προκαλούν η έλλειψη αισιοδοξίας, το άγχος και η κατάθλιψη.

 

Ενδυναμώνοντας την εμπιστοσύνη και την αυτοεκτίμηση των νέων

Στην περίοδο μερικών μηνών οι νέοι συνεργάστηκαν κατά κανόνα με τον μέντορά τους για να δημιουργήσουν ένα προσωποκεντρικό πλάνο απασχόλησης, με σκοπό να καθορίσουν τις ενέργειες που ήταν απαραίτητες για να αναπτύξουν την απασχολησιμότητα τους και να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια στην αγοράς εργασίας. Καθώς ξεκίνησε αυτή η διαδικασία, οι νέοι μετακινήθηκαν σταδιακά στο τέταρτο επίπεδο της ιεράρχησης όπου αυξήθηκε η αυτοπεποίθηση και η εκτίμησή τους.

Στη συνέχεια οι νέοι έλαβαν βοήθεια για να κάνουν αιτήσεις για θέσεις εργασίας. Επίσης ο μέντορας βοήθησε τους νέους σημαντικά να αναλάβουν εμπειρική μάθηση στην περίπτωση των μη επιτυχών αιτήσεων. Αυτό το σημείο ήταν αρκετά ουσιαστικό - καθώς οι εργοδότες δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν λεπτομερή εικόνα σχετικά με τις επιδόσεις των υποψηφίων και υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί γρήγορα ο ενθουσιασμός των νέων για την αναζήτηση εργασίας.

 

H στιγμή της αλλαγής μετά την απόκτηση της πρώτης εργασίας: μια ματιά στην αυτοπραγμάτωση

Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας με τον μέντορά τους, περίπου το 33% των νέων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ενισχύθηκε στον τομέα της απασχόλησης. Άλλοι νέοι επέστρεψαν στην εκπαίδευση και την κατάρτιση ή ασχολήθηκαν με εργασιακές ή εθελοντικές ευκαιρίες. Για πολλούς νέους η εξασφάλιση μιας θέσης στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά, στάθηκε μια εμπειρία που άλλαξε τη ζωή τους, καθώς συνειδητοποίησαν ότι τούτο ήταν στην πραγματικότητα ένας εφικτός τρόπος ζωής. Αυτό το σημείο στην ιεράρχηση ονομάστηκε ξανά ως ‘εμπειρία αυτοπραγμάτωσης’, αφού οι νέοι άνθρωποι που εξασφάλισαν απασχόληση για πρώτη φορά, άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι η εργασία είναι εφικτός τρόπος ζωής. Πριν από αυτό το σημείο η εμπειρία που είχαμε με τους νέους έδειχνε ότι πολλοί από αυτούς αμφέβαλαν αν θα έβρισκαν ποτέ εργασία.

Η ιστορία του Michael (όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω) βοηθά να απεικονίσουμε μερικές αρχές του μοντέλου υπηρεσιών ‘Young and Successful’ και τη διαδρομή των νέων με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

 

Δείτε την ιστορία του Michael  (3 λεπτά 25 δευτ.)

 

Η εμπειρία μάς έδειξε ότι, στην πραγματικότητα οι νέοι άνθρωποι δεν προοδεύουν στην ιεράρχηση γραμμικά. Καθώς αποκτούμε όλο και μεγαλύτερη εμπειρία, βλεπουμε ότι οι νέοι μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν στην ιεράρχηση των αναγκών ανάλογα με διάφορους εξωτερικούς παράγοντες.

 

Εξετάζοντας το γνωστικό μοντέλο του Maslow

Για να εξετάσουμε το γνωστικό μοντέλο το οποίο αναπτύχθηκε, συνεργαστήκαμε με την ομάδα Enliven από το Πανεπιστήμιο του Nottingham.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μαζί με την ομάδα Enliven αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ανάλυση του διαγράμματος αποφάσεων σε όλα τα δεδομένα για να αποκαλύψουμε τους ισχυρότερους παράγοντες που επηρεάζουν την έκβαση στην διασφάλισης της απασχόλησης. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι συνολικά οι νέοι άνθρωποι ήταν πιθανότερο να διασφαλίσουν μια θέση εργασίας στο έργο αν είχαν:

 • Καλά επίπεδα αυτοπεποίθησης
 • Καλά επίπεδα πνευματικής υγείας
 • Να έχουν εργαστεί στο παρελθόν

Αυτό το εύρημα ήταν ενδιαφέρον καθώς θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει λογικά ότι οι νέοι άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να ικανοποιησουν τις φυσιολογικές ανάγκες τους και τις ανάγκες ασφάλειεας, είναι πιθανότερο να επηρεαστούν αρνητικά από τα χαμηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης και πνευματικής υγείας. Για παράδειγμα, αν δεν υπάρχει σταθερό περιβάλλον στέγης για μερικούς μήνες, αυτό είναι πιθανό να έχει αρνητική επίδραση στις προοπτικές του μέσου νεαρού ατόμου. Σε αυτές τις καταστάσεις ο νέος ίσως νιώσει λιγότερη αυτοπεποίθηση σχετικά με το μέλλον του και την ικανότητα να προοδεύσει στη ζωή.

Η σημασία της προηγούμενης εργασίας

Η ανάλυση φανέρωσε ότι ο πιο ισχυρός παράγοντας που διασφαλίζει την απασχόληση ενός νέου είναι να έχει εργαστεί στο παρελθόν. Όπως μπορούμε να δούμε παρακάτω στο ιστόγραμμα ‘η εμπειρία της προηγούμενης εργασίας’ βρίσκεται στην κορυφή των άλλων. Αυτή η τάση ήταν επίσης τόσο καθοριστική που αυτό το διάγραμμα αναφέρθηκε από όλη την ομάδα ως ‘Πύργος του Άιφελ’!

/fr/file/predictorsPredictors

Predictors

 

Η τάση αυτή ήταν επίσης σημαντική διότι άρχισε να αποκαλύπτει τη σημαντική αλήθεια για τον ρόλο της εργασιακής εμπειρίας. Αν η πρότερη εργασιακή εμπειρία αποτελεί έναν τόσο σημαντικό παράγοντα για τη μελλοντική απασχόληση, τι συμβαίνει με τους νέους ανθρώπους που δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν; Με ποιον τρόπο έχουν τη δυνατότητα να επιλύσουν από μόνοι τους το θέμα ώστε να ξεπεράσουν το κενό στην εμπειρία και να διασφαλίσουν μια θέση; Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό ο κενό ενισχύει την ανάγκη για μια προσέγγιση που θα βασίζεται στην στήριξη των νέων από μέντορες για να αποκτήσουν ευκαιρίες στην απασχόληση, μαθητείες ή πρόσβαση σε σχέδια που βασίζονται στη μάθηση στον χώρο εργασίας.

Βασιζόμενοι στο αρχικό σχέδιο YaS, ο ρόλος του μέντορα θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό απαραίτητος στη στήριξη κάθε νέου ανθρώπου που δεν έχει εργαστεί στο παρελθόν να διατηρήσει το ανάλογο ενδιαφέρον. Αυτό κρίθηκε απαραίτητο για να βοηθήσουν κάθε νέο άνθρωπο να περιηγηθεί μέσω της συνεχούς πρόκλησης που αφορά την υποβολή αιτήσεων εργασίας, και στις περιπτώσεις μη επιτυχούς αποτελέσματος, να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην απόρριψη των εργοδοτών. Ο ρόλος του μέντορα σε αυτό το σημείο είναι να ενισχύσει τα νεαρά άτομα να αποτυπώσουν τις εμπειρίες τους και να μάθουν από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

 

Η αντίληψη ότι η απασχόληση αποτελεί έναν εφικτό τρόπο ζωής

Καίρια, ο μέντορας γνωρίζει ότι η απασχόληση είναι ένα εφικτό αποτέλεσμα παρόλες τις δυσκολίες. Για τους νέους που αντιμετωπίζουν ένα συνεχόμενο ρεύμα απόρριψης στην απασχόληση ίσως να μη φαντάζει εφικτή. Αυτό συμβαίνει διότι θεωρούμε ότι στην πραγματικότητα η εύρεση της πρώτης εργασίας είναι μια σημαντική στιγμή αλλαγής στην ζωή ενός ανθρώπου. Πιστεύουμε ότι μπορεί να θεωρηθεί μια ‘στιγμή αυτό-αναβάθμισης’.

Καθώς η πρόκληση της ανεργίας των νέων αυξάνεται στην Ευρώπη, αναρωτιέμαι αν είναι απαραίτητο να επενδύσουμε στην ανάπτυξη μοντέλων που θα ενισχύουν όσους ασχολούνται με την παροχή απασχολησιμότητας, τα μέλη επιτροπών, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ιδρύματα εκπαίδευσης να κατανοήσουν σε μεγαλύτερη ακρίβεια τις προκλήσεις στη ζωή που οι νέοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν στη διαδικασία μετάβασης από την εκπαίδευση στην εργασία;

 

Συμπέρασμα

Στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε από τη συνεργασία μας με ανθρώπους που βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι φορείς που παρέχουν απασχολησιμότητα προοδεύουν όταν συνεργάζονται με καθημερινούς πελάτες που είναι πιο πιθανό να προσληφθούν εξ αρχής. Για παράδειγμα, ρίξτε μια ματιά στην ανεξάρτητη αξιολόγηση του Προγράμματος Εργασίας που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση:

Το Πρόγραμμα Εργασίας, ενώ αποτυπώνει ‘ικανοποιητικά’ αποτελέσματα για μια γενική τάση των ατόμων που αναζητούν εργασία, αποθαρρύνει όσους βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας. Ενώ, ένας στους πέντε από εκείνους που αναζητούν θέσεις, θα βρει εργασία μέσω του προγράμματος, μόλις ένας στους είκοσι από αυτούς με πιο σύνθετες ανάγκες θα έχει πρόσβαση στην απασχόληση. Ακόμα και οι πάροχοι που είναι πιο αποτελεσματικοί στην στήριξη των πιο συνηθισμένων τύπων ατόμων που αναζητούν εργασία, φαίνεται ότι βρίσκονται έξω από τα νερά τους όταν αξιολογούν όσους βρίσκονται σε πιο περίπλοκες συνθήκες.

Πηγή: Ινστιτούτο για την Έρευνα στη Δημόσια Πολιτική (IPPR) Work Programme – Alright for some? Fixing the Work Programme locally (2014)

 

Λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη προκύπτει η ανάγκη για τον τομέα εκπαίδευσης ενηλίκων να επανεξετάσει την προσέγγισή του στη μάθηση που βασίζεται στην εργασία, στη νεαρή ηλικία του ατόμου. Από την εμπειρία της αξιολόγησης του σχεδίου ‘Young and Successful’ είναι σαφές ότι οι νέοι που βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας ωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από την έκθεση τους σε περιβάλλοντα εργασίας, τα οποία διαφορετικά μπορεί να φαντάζουν ανέφικτα, εχθρικά και απρόσιτα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νέοι μπορούν, για παράδειγμα, να επωφεληθούν αρκετά από την παρακολούθηση μιας συνεχούς ροής εργαστηρίων με αντικείμενο τη συγγραφή βιογραφικών σημειωμάτων και τη συμμετοχή σε συνεδρίες αναζήτησης εργασίας. Συγκριτικά, η πραγματική εμπειρία στον εργασιακό χώρο, τούς προσφέρει μια πολύτιμη ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους που σχετίζονται με  αφορά την απασχολησιμότητα και ταυτόχρονα ορισμένες απτές εμπειρίες για να προωθήσουν τις δεξιότητές τους σε πιθανούς εργοδότες. Η εμπειρία του ‘έχω εργαστεί στο παρελθόν’ είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας!

Ποια είναι η άποψή σας;

 • Έχετε παρόμοιες εμπειρίες από έργα στη χώρα σας που να αποτυπώνουν την προσέγγιση του Maslow;
 • Πιστεύετε ότι οι νέοι απομακρύνονται από τα προγράμματα απασχολησιμότητας όταν αντιλαμβάνονται ότι οι βασικές τους ανάγκες θα παραμείνουν στο περιθώριο χωρίς κάποια λύση;
 • Μπορούν οι φορείς, τα μέλη επιτροπών, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί να σχεδιάσουν και να παρέχουν μελλοντικά μια πιο αποτελεσματική απασχολησιμότητα λαμβάνοντας υπόψη την προσέγγιση του Maslow;

Διαβάστε περισσότερα στην έκθεση του προγράμματος ‘Young and Successful’ στη διεύθυνση www.yasevaluation.com


O Richard Hazledine αξιολόγησε το έργο ‘Young and Successful’ την περίοδο 2014-2018. Ο Richard είναι ο ιδιοκτήτης και ο διευθυντής της εταιρίας ConnectMore Solutions – μιας επιχείρησης διαχείρισης έργων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και να συμβάλλει θετικά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων χρηματοδοτούμενων από το δημόσιο. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.connectmore.org.uk.

 

Σχετικά με το έργο Young & Successful 

Το έργο Young & Successful υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των ετών 2014-2018 και παρείχε σε μεγάλο βαθμό στήριξη σε νέους ενήλικες (18-24) που ζούσαν στις περιοχές των Derby, Derbyshire, Nottingham και Nottinghamshire (D2N2).

Τα ποσοτικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκειά του έργου καταρτίστηκαν στο πλαίσιο της συλλογής δεδομένων για το Common Data Framework (CDF) που δημιουργήθηκε από αξιολογητές με έδρα το πανεπιστήμιο Sheffield Hallam University για το προγράμμα ‘National Talent Match’.

Καθ 'όλη αυτή την περίοδο, το έργο ‘Young and Successful’ καθοδηγήθηκε από τον φιλανθρωπικό οργανισμό Groundwork Greater Nottingham.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Qed jintwerew 1 - 2 minn 2
 • Richard Hazledine's picture
  Thanks for your feedback Justin. That's interesting to hear how you have also been using Maslow within a criminal justice setting. I ll send you a direct message via your EPALE account to discuss further.

  Best wishes
  Richard
 • Justin Coleman's picture
  Very good blog, I have been working in Criminal Justice settings for over 20 years - using Maslow has become second nature, from Every Child Matters to now, through merging Maslow and the Process of Change we are able to identify stage of need and appropriate goals that build on each of the Maslow foundation. This works equally with Young People and adults of all ages. It would be good to talk further - please feel to contact me via my profile or LinkedIn as shown: https://www.linkedin.com/in/justin-coleman-b0383a27 

  Thank you for sharing and look forward to hearing from you.

  All the best

  Justin Coleman