chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

tal-kamra tal-aħbarijiet

Održana regionalna konferencija ,,Romski jezik u obrazovanju”

30/11/2019
minn Olivera Markovic
Lingwa: HR

Povodom 4. novembra, Dana romskog jezika, održana je Regionalna konferencija ,,Romski jezik u obrazovanju”, a da obrazovanje pripadnika/ca romske populacije predstavlja najvažni korak u procesu njihove potpune uključenosti u sve društvene tokove, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka. Na konferenciji su govorili i generalni direktor Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih nacionalnih zajednica, Marash Dukaj i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav.

Ministar Zenka je kazao da Crna Gora kao jedan od svojih najvažnijih prioriteta ima ostvarivanje ljudskih prava i sloboda svih svojih građana/ki.

On je podsjetio da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva izradilo i publikovalo Crnogorsko-romski rječnik.

”Romski jezik predstavlja nedjeljiv dio identiteta romskih zajednica premda su Romi narod sa skromnim nasleđem. Rječnik predstavlja osnovu za standardizaciju romskog jezika, i pomoći će razvoju kulture i identiteta romske nacionalne zajednice u Crnoj Gori“ kazao je Zenka.

Generalni direktor Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih nacionalnih zajednica, Marash Dukaj, istakao je važnost ove konferencije za očuvanje kulture i jezika pripadnika romske zajednice u Crnoj Gori.

„Ova konferencija partnerski je organizovana u saradnji Ministarstva prosvjete, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, i CEKUM-a, jer je naš zajedničiki sljedeći izazov, upravo uvođenje romskog jezika u obrazovni sistem. Ratifikacijom Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, Vlada Crne Gore preuzela je obavezu da doprinosi stvaranju povoljnog ambijenta za njihovu zaštitu, a najbolji način za njihovo očuvanje je upravo obrazovni sistem.

Više informacija o događaju možete naći na sledećoj stranici: http://www.mpin.gov.me/rubrike/obrazovanje-nacionalnih-manjina/213417/Odrzana-regionalna-konferencija-Romski-jezik-u-obrazovanju.html

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn