chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

Blog

Nederlands raamwerk docent basisvaardigheden

24/09/2015
minn Marissa VAN DER VALK
Lingwa: NL

/mt/file/raamwerkpng-0raamwerk.png

Medio 2015 bestaat er geen opleiding of nascholing tot docent basisvaardigheden breed. Er zijn wel competentieprofielen voor docenten in de volwasseneneducatie, die betrekking hebben op onderdelen van de basisvaardigheden (NT2, NT1, rekenen). Deze competentieprofielen zijn echter niet op elkaar afgestemd, terwijl een docent basisvaardigheden in de praktijk met leerders te maken heeft die vaak leervragen hebben op meerdere onderdelen van basisvaardigheden. Daarom heeft het Steunpunt ve een Raamwerk docent basisvaardigheden laten ontwikkelen dat voorziet in een samenhangende presentatie van de benodigde competenties. ITTA, CINOP en het Freudenthal Instituut hebben het Raamwerk ontwikkeld. In het proces van totstandkoming van dit Raamwerk zijn docentenopleiders, aanbieders volwasseneneducatie en andere experts uit het veld betrokken.

 

Het Raamwerk docent basisvaardigheden kan door docentopleidingen benut worden bij het opstellen van een curriculum voor opleiding en nascholing van docenten die in de volwasseneneducatie (ve) lesgeven in basisvaardigheden Nederlandse taal en rekenen met digitale vaardigheden daarbij inbegrepen. Het Raamwerk biedt de opleiders handvatten voor het opstellen van het curriculum voor de opleiding en nascholing. Docenten in de volwasseneneducatie kunnen dan gebruikmaken van de mogelijkheid hun professionaliteit uit te breiden met bijvoorbeeld rekenen. Gemeenten kunnen op hun beurt bij de inkoop van volwasseneneducatie zich mede richten op aanbod waarin de docenten (na)scholing hebben gevolgd die gebaseerd is op dit Raamwerk. Of een bestaande docentenopleider (aanvullende) modules zal ontwikkelen voor docenten basisvaardigheden, zal uiteraard mede afhangen van de (ingeschatte) vraag vanuit het veld. Als bijvoorbeeld aanbieders van scholingstrajecten taal en rekenen voor volwassenen interesse hebben in (aanvullende) opleiding(sonderdelen) voor hun docenten, dan is het handig dat zij deze interesse kenbaar maken aan docentenopleiders.

 

Wat vindt u van dit initiatief? Laat het weten via een reactie onderaan dit stuk!

 

 

 

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email