chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

Blog

Tanuló közösségek és Közösségi Tanulás – EPALE részvétele a III. Tanuló Fesztiválon

14/10/2019
minn Annamária Kiss
Lingwa: HU

2019. augusztus 25-28. között került megrendezésre a III. Pécsi Tanuló Fesztivál, melynek idei mottója a „Tanuló közösségek és Közösségi Tanulás” volt. Az első két napon előadásokon és workshopokon vehettek részt az érdeklődők, melyek közül a Civil Közösségek Háza adott otthont több szakmai előadásnak is. A programok napokra történő bontása mellett lehetett keresni korcsoportok szerint is, így külön a felnőtt korosztálynak szóló előadások, interaktív események is könnyedén megtalálhatóak voltak. 

„Hogyan tovább magyar szakképzés – avagy mi történik most és mi várható?” címmel tartott előadást a Szekszárdi Szakképzési Centrum képviseletében Szőkéné Pintér Emília, és a Baranya Megyei Iparkamara részéről Piacsek László. A Szakképzés 4.0 stratégia főbb irányvonalainak ismertetése kiterjedt a felnőttoktatásra és felnőttképzésre is.  Az elhangzott információk szerint körülbelül 170 darab OKJ-a végzettség közül tudnak majd választani a tanulók. Erre vonatkozóan a legfrissebb információk a Magyar Közlöny 162. számában olvashatóak

/hu/file/tanulofesztival2jpgtanulo_fesztival_2.jpg

A fiatal felnőttek közül (15-25 év), akik általános iskolai végzettséget követően lemaradtak az iskolai rendszerű oktatásban (magatartás problémák, tanulási zavarok) Dobbantó program által lesz lehetőségük alapkompetencia-fejlesztő évben részt venni, mely aztán a Műhelyiskolákba segíti tovább az érintetteket. A Műhelyiskolákban résszakképesítés megszerzésére lesz lehetőség.

Jó gyakorlatként hangzott el a Pécsi Tudományegyetem és a Szakképzési Centrum közötti együttműködés, amely segíti a felsőoktatásból lemorzsolódó fiatalokat a technikusi képzésbe integrálni, annak érdekében, hogy ne végzettség nélkül lépjenek ki a munkaerőpiacra.

Helyi érdekeltségű szakmai szervezetek tevékenységével ismerkedhettünk meg az „Inkluzív pedagógiai esettanulmányok” workshop során. Szó esett a szakértői, szaktanácsadói és tanácsadói szerepkör jelentőségeiről és különbségeiről a köznevelési színtéren, illetve az autizmus pedagógiai sajátosságairól, hagyományos és újszerű autizmus specifikus támogatásról.

Ezen a workshoppon tartott előadást Papp Zsuzsanna az Apolló Kulturális Egyesület művészeti menedzsere is a drámapedagógia felhasználási lehetőségeiről és civil szervezetük munkájáról. Az Escargo Hajója Színházi Nevelési Szövetkezet az Egyesület keretein belül működik, kifejezett célja a hátrányos helyzetben lévő fiatalok drámapedagógiai módszerekkel történő támogatása. Bár rendelkeznek egyetemista csoporttal is, a felnőttkori tanulást érintően még jelentősebb az érzékenyítés területén végzett tevékenységük, amelyet a Szociopoly 2.0 előadás révén látnak el. Az előadásban a nézők bevont szereplők is egyben, hiszen az ő döntéseik alapján alakul a színdarab, melynek célja, hogy egy elszegényedett, négy fős falusi család a lehető legjobb módon boldoguljon az adott hónapban.

Az esti órákban a Pécsi Tudományegyetem Karrier Irodája szervezett műhelybeszélgetést „Karrier Pizza” néven. A program során szakmájukban sikeres emberek - akik úgy érzik most megtalálták hivatásukat - meséltek arról, hogyan jutottak el idáig, milyen döntések mentén alakult életútjuk eddig a pontig. A beszélgetésben résztvevő három szakember: az egyetem Kutatás- és Innovációfejlesztési Főosztály irodavezetője, egy magyar-ének-dráma szakos tanár, aki drámapedagógusként és egy matematika-testnevelés szakos tanár, aki jelenleg coachként tevékenykedik. A beszélgetés üzenete többek között az volt a fiatalok számára, hogy a formális oktatás csak felkészít az információk rendszerezésére, felkészít az informális tanulás általál szerzett tudás beillesztésére.

Szeptember 27-én és 28-án az EPALE projekt munkatársai a pécsi Szent István téren felállított standjánál várták a felnőttkori tanulás terén aktív szerepvállalással bíró személyeket, szervezeteket. A megjelenés jó lehetőséget nyújtott az informális tanulás terén aktív civil szervezetek megismerésére, illetve az általuk vállalt projekteknek egy disszeminációs felület bemutatására az EPALE vonatkozásában. 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn