chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

 
 

tal-kamra tal-aħbarijiet

Nagyszabású rendezvénnyel búcsúzott a Cselekvő Közösségek projekt

18/09/2019
Lingwa: HU

Ünnepélyes hangvételű, egész napos zárókonferenciával búcsúzott a  Cselekvő közösségek – aktív szerepvállalás projekt. Habár hivatalosan csak szeptember 15-vel ér véget a három éves és 3 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megvalósult program, formálisan már elköszöntek a résztvevők. A projekt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciumi partnerségében, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.  A múzeumi, a közművelődési és a könyvtári terület egyedülálló összefogása egyebek mellett hozzájárult a valós közösségi értékek bemutatásához, a helyi közösségek megerősítéséhez, a helyi kulturális intézmények és az ott lakók közötti kapcsolatok erősítéséhez, illetve számos más területen is pozitív hatást fejtett ki.

A rendezvénynek a Szabatéri Néprajzi Múzeum adott otthont. A program, rövid sajtótájékoztatót követően, konferenciával folytatódott, a levezető elnök dr. Arapovics Mária projektvezető volt.  A nap első felében Dr. Fülöp Péter, az EMMI művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára illetve a három partnerintézmény vezetője: Dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója, Závogyán Magdolna, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője, valamint Fehér Miklós, az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézet igazgatója mondott beszédet.

A rendezvény második részében olyan helyi közösségek, kulturális intézmények és civil szervezetek képviselői számoltak be tapasztalataikról, amelyek közösségfejlesztő tevékenységüket a projekt során kidolgozott módszertani útmutatások alapján hajtották végre. Ezt követően három múzeum és két könyvár vehette át a közösségi működést elismerő oklevelet.  A Nemzeti Művelődési Intézet „A közösségfejlesztés arcai” címmel 15 részes módszertani portréfilm-sorozatot jelentetett meg. A rendezvény keretében a sorozatban szereplő művelődéskutatók, illetve hozzátartozóik számára átadták a DVD gyűjtemény tiszteletpéldányait.

A teljes cikk a linkre kattintva érhető el.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn