Skip to main content
News
Aħbarijiet

Izšla je nova številka revije International Review of Education – Journal of Lifelong Learning

Izšla je nova številka revije International Review of Education – Journal of Lifelong Learning, ki jo ureja Unescov inštitut za vseživljenjsko učenje. Revija je namenjena izobraževalnim zavodom, nevladnim organizacijam in vsem posameznikom, ki jih zanima to področje.

V tej številki najdemo tudi članek o temeljnih modelih, predpostavkah in kritikah o vseživljenjskem učenju – Lifelong learning: Foundational models, underlying assumptions and critiques:V literaturi na to temo so obravnavani različni modeli vseživljenjskega učenja. V prispevku avtor trdi, da je veliko pristopov dejansko zgrajenih na dveh osnovnih modelih, ki ju imenuje »Model človeškega kapitala« in »Humanistični model«. Prvi model spodbuja  povečanje proizvodne zmogljivosti s spodbujanjem konkurence, privatizacije in ustvarjanja človeškega kapitala, da bi podprli gospodarsko rast. Drugi se nagiba h krepitvi demokracije in socialne blaginje s spodbujanjem izobraževanja za državljanstvo, ustvarjanjem socialnega kapitala in širitvijo zmogljivosti.

Vseživljenjsko učenje je postala ključna beseda skoraj v vsaki državi zaradi svojega vse večjega vpliva na izobraževalne politike v globaliziranem svetu. V Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in Evropski uniji (EU) je spodbujanje vseživljenjskega učenja strategija za pospeševanje gospodarske rasti in konkurenčnosti. Za UNESCO in Svetovno banko je vseživljenjsko učenje model izobraževanja za izboljšanje izobraževalne politike in programov v državah v razvoju.

Več o reviji in dostopu najdete tukaj. Nekatere številke so dostopne tudi v knjižnici Andragoškega centra Slovenije (ACS).

Login (0)

Trid tikteb artiklu?

Toqgħodx lura milli tagħmel dan!

Ikklikkja l-link t’hawn taħt u ibda ibgħat artiklu ġdid!

L-aħħar diskussjonijiet

EPALE 2021 Thematic Focuses. Let's start!

We invite you to enrich what is set to be an intense year ahead with your contributions and expertise! Let's start by taking parto in this online discussion. The online discussion will take place Tuesday 9 March 2021 from 10 a.m. to 4 p.m. CET. The written discussion will be introduced by a livestream with an introduction to the 2021 Thematic Focuses, and will be hosted by Gina Ebner and Aleksandra Kozyra of the EAEA on the behalf of the EPALE Editorial Board.

More

Diskussjoni ta’ EPALE: Il-forniment ta’ tagħlim ta’ ħiliet bażiċi

Il-ħiliet bażiċi huma trasversali. Dawn mhumiex rilevanti biss għall-politika edukattiva, iżda huma rilevanti wkoll għall-politiki tal-impjiegi, tas-saħħa, soċjali u ambjentali. Il-bini ta’ miżuri ta’ politika koeżivi li jappoġġjaw lill-persuni bi ħtiġijiet bażiċi ta’ ħiliet huwa meħtieġ mhux biss biex il-Perkorsi ta’ Titjib tal-Ħiliet ikunu suċċess, iżda wkoll biex jgħinu fil-bini ta’ soċjetajiet aktar reżiljenti u inklużivi. Id-diskussjoni online se ssir f’din il-paġna fis-16/17 ta’ Settembru bejn l-10:00 u s-16:00 CET u se tkun immoderata mill-Koordinaturi Tematiċi ta’ EPALE tal-EBSN

More