chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

tal-kamra tal-aħbarijiet

Izšla je nova številka revije International Review of Education – Journal of Lifelong Learning

28/08/2015
minn Neja Colja
Lingwa: SL

Izšla je nova številka revije International Review of Education – Journal of Lifelong Learning, ki jo ureja Unescov inštitut za vseživljenjsko učenje. Revija je namenjena izobraževalnim zavodom, nevladnim organizacijam in vsem posameznikom, ki jih zanima to področje.

V tej številki najdemo tudi članek o temeljnih modelih, predpostavkah in kritikah o vseživljenjskem učenju – Lifelong learning: Foundational models, underlying assumptions and critiques:
V literaturi na to temo so obravnavani različni modeli vseživljenjskega učenja. V prispevku avtor trdi, da je veliko pristopov dejansko zgrajenih na dveh osnovnih modelih, ki ju imenuje »Model človeškega kapitala« in »Humanistični model«. Prvi model spodbuja  povečanje proizvodne zmogljivosti s spodbujanjem konkurence, privatizacije in ustvarjanja človeškega kapitala, da bi podprli gospodarsko rast. Drugi se nagiba h krepitvi demokracije in socialne blaginje s spodbujanjem izobraževanja za državljanstvo, ustvarjanjem socialnega kapitala in širitvijo zmogljivosti.

Vseživljenjsko učenje je postala ključna beseda skoraj v vsaki državi zaradi svojega vse večjega vpliva na izobraževalne politike v globaliziranem svetu. V Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in Evropski uniji (EU) je spodbujanje vseživljenjskega učenja strategija za pospeševanje gospodarske rasti in konkurenčnosti. Za UNESCO in Svetovno banko je vseživljenjsko učenje model izobraževanja za izboljšanje izobraževalne politike in programov v državah v razvoju.

Več o reviji in dostopu najdete tukaj. Nekatere številke so dostopne tudi v knjižnici Andragoškega centra Slovenije (ACS).

/mt/file/revijapngrevija.png

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn