chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

tal-kamra tal-aħbarijiet

Oppisopimuskoulutus keskiössä SuomiAreenassa

18/08/2015
Lingwa: FI

Saksan suurlähetystön ja Goethe-instituutin järjestämässä keskustelussa aiheena oli suomalaisen oppisopimuskoulutuksen nykytila ja sen kehittäminen otsikolla: Oppisopimuskoulutus – halpaa työvoimaa vai kallisarvoista pääomaa? Keskusteluun osallistui suomalaisia ammatillisen koulutuksen asiantuntijoita.

Halutaanko Saksan hyvät käytännöt siirtää Suomeen?

Oppisopimus on tunnetusti Saksan koulutuksen lippulaiva, jolla on siellä, samoin kuin Itävallassa ja Sveitsissä, pitkät perinteet ja joka on suosituin tapa kouluttautua ammattiin. Tosin myös ammatilliset oppilaitokset näissä maissa tarjoavat vaihtoehtoja ammatilliseen koulutukseen. Oppisopimuskoulutuksen juurtumiseen Saksaan vaikuttavat pienten ja keskisuurten yritysten suuri määrä sekä työnantajien perinteisesti suuri panostus työntekijöiden koulutukseen.

Keskustelussa tuli selväksi, että vaikka Saksan suurlähetystö oli tilaisuuden järjestäjä, tarkoituksena ei ole siirtää tai edes soveltaa saksalaista oppisopimusmallia Suomeen. Tunnettuahan on, että koulutusjärjestelmiä ei voi sellaisenaan siirtää maasta toiseen. Ne ovat pitkän kehittämisen tulosta ja vahvasti sidoksissa kunkin maan taloudelliseen ja sosiaaliseen kehitykseen. Koska oppisopimus on menestynyt Saksassa hyvin, monet suomalaiset ovat käyneet tutustumassa sikäläiseen järjestelmään ja saaneet sieltä ideoita suomalaiseen kehittämiseen.

Oppisopimuskoulutus Suomessa – vaihtoehto oppilaitosopiskelulle

Oppisopimuskoulutus nähdään Suomessa ammatillisten oppilaitosten tarjoaman koulutuksen täydentäjänä, jota nykyisin käyttävät pääosin työelämässä olevat aikuiset. Näyttötutkintojärjestelmä antaa oppisopimuksessa opiskeleville mahdollisuuden suorittaa ammatillinen tutkinto joustavasti. Ammattitutkinnon suorittaminen varmistaa puolestaan jatko-opiskelumahdollisuuden esimerkiksi ammattikorkeakoulussa.

Ammatillisten oppilaitosten keskeinen rooli nuorten ammattioppimisessa Suomessa halutaan säilyttää jatkossakin. Näin turvataan laaja-alainen opetus. Se on tärkeää tulevaisuuden muuttuvia työmarkkinoita silmällä pitäen: Oman ammattiosaamisen päivittäminen on entistä tärkeämpää ja yhä useampi joutuu vaihtamaan ammattiaan useamman kerran työuransa aikana.

Kehittämiskohtia, hyviä käytäntöjä

Suomessa kiinnostus oppisopimuskoulutukseen on kasvanut viime vuosina. Oppisopimuskoulutusta halutaan jatkossa tarjota entistä enemmän myös niille nuorille, joille ammattiin opiskelu työn ohessa sopii paremmin kuin oppilaitosopiskelu. Pontta kehittämiseen on haettu kokeiluhankkeiden avulla. On kokeiltu mm. usean työnantajan kanssa järjestettävää oppisopimuskoulutusta.

Suurimmaksi ongelmaksi on osoittautunut oppisopimuspaikkojen vähäinen määrä. Työnantajat eivät tunne vielä mahdollisuuksia. Myös byrokratia ja ylimääräinen työ pelottavat. Niiden sijaan työnantajien kannattaisi tarkastella oppisopimuskoulutusta osana yrityksen rekrytointia. Sen avulla saadaan uudenlaisia mahdollisuuksia pätevän henkilöstön kouluttamiseen.

Suomessa yhtenä aktiivisena oppisopimusten tarjoajana on Lidl Suomi Ky, jossa niitä on käytetty määrätietoisesti henkilöstön rekrytoinnissa ja koulutuksessa. Oppisopimuskäytännöt ovat muodostuneet yrityksessä rutiineiksi, ja henkilöstön korkea työmotivaatio ja hyvät rekrytointitulokset peittoavat moninkertaisesti oppisopimuskoulutuksen aiheuttaman työmäärän.

Yhä enemmän työelämäyhteistyötä ammatilliseen koulutukseen

Koulutukseen kohdistuu tällä hetkellä suuria säästöpaineita eikä oppisopimuskoulutuskaan tule niiltä välttymään. Uusia käytäntöjä halutaan kuitenkin kehittää. Ammatillisen koulutuksen ja työelämän yhteistyötä halutaan lisätä entisestään suomalaisessa ammatillisessa koulutuksessa. Myös ammatillisten oppilaitosten opettajille suositeltiin työelämäjaksojen hyödyntämistä osana omaa täydennyskoulutusta.

Oppisopimuskoulutuskeskusteluun osallistuivat:

  • Lauri Ihalainen, kansanedustaja, sd
  • Lauri Sipponen, toimitusjohtaja, Lidl Suomi Ky
  • Saana Siekkinen, työelämäasioiden johtaja, SAK ry
  • Mikko Laakkonen, koulutuspoliittinen asiantuntija, PAM ry
  • Päivi Yli-Karro, asiakaspalvelupäällikko, Länsirannikon Koulutus Oy Winnova, Satakunnan Oppisopimuskeskus
  • Joachim Bussian, lehdistöyksikon päällikkö, Saksan suurlähetystö

 

SuomiAreena on Porissa kesäisin järjestettävä yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma. Vuosittain vuodesta 2006 toteutetun tapahtuman järjestävät yhdessä MTV3 ja Porin kaupunki. SuomiAreena pidetään samanaikaisesti Pori Jazzin kanssa. Keskustelutilaisuudet ovat kaikille avoimia. Paikkoina voivat olla puisto, kirjasto, sisäpiha, kahvila, teatteri, kirkko tai Jazz-kadun lava. Kesän 2015 tapahtumassa käytiin yhteensä 160 keskustelua, joihin osallistui 800 eturivin vaikuttajaa. Erityisteemana oli opetus ja kulttuuri. SuomiAreenan esikuvana on toiminut Ruotsissa järjestettävä Almedalsveckan.

Teksti ja kuva: Eija Laine ja Marjo Rautvuori

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn