chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

 
 

Riżorsa

Projekt »Po nova znanja za knjižnico« se predstavi

Lingwa: SL

Mibgħuta minn Ajda Turk

Znanja, ideje in spretnosti za delo na področju izobraževanja odraslih zaposleni v knjižnicah nabiramo na različnih koncih in krajih. V prvi polovici leta smo znanje zaposlenih v Mestni knjižnici Ljubljana (MKL) obogatili s štirimi delovnimi obiski v okviru programa Erasmus +.

Projekt Po nova znanja za knjižnico je obsegal individualne petdnevne delovne obiske zaposlenih, ki v knjižnici delajo na področju informiranja in izobraževanja odraslih, predvsem brezposelnih, nižje izobraženih in starejših. Obiskali so organizacije z izkušnjami pri delu z izbranimi ciljnimi skupinami in tematikami:

Organizacije so poleg predstavitve svojega dela, v program vključile tudi obiske in prestavitve dejavnosti drugih primernih institucij v njihovem lokalnem okolju. Tako so udeleženke ideje nabirale tudi v irski nacionalni knjižnici in irskem nacionalnem arhivu, knjižnici v Birminghamu, londonskem Idea Store, Mestni knjižnici Salzburg, helsinških knjižnicah ipd. Udeleženke so na obiskih predstavile tudi delo MKL in slovenski sistem knjižničarstva in izobraževanja odraslih.

Sodelovanje v projektu je omogočilo pregled nad načinom dela v partnerskih organizacijah. Dobre primere iz tujine bodo udeleženke prenesle v svoje vsakdanje delo v MKL in širše. Za MKL je sodelovanje v projektu mobilnosti vidno v izboljšanju kakovosti izobraževanja odraslih ciljnih skupin uporabnikov, v novih znanjih s področja poučevanja in učenja, v dodatnih referencah na področju sodelovanja na evropski ravni in prepoznavnosti MKL kot možne gostiteljice mobilnosti v izobraževanju odraslih. Koristi, ki jih je udeležencem prineslo sodelovanje v projektu:

  • Izboljšanje praktičnih spretnosti za delo (načrtovanje in izvajanje izobraževanja odraslih).
  • Doseganje širšega razumevanja izobraževanja odraslih v Evropi.
  • Izboljšanje jezikovne kompetence v angleškem in drugih izbranih tujih jezikov.
  • Povečanje digitalne pismenosti prek uporabe napredne IKT.
  • Povečana zmožnost priprave, sodelovanja v mednarodnih projektih.

Formalno izvajanje projekta se približuje h koncu. Do zaključna nas loči še nekaj evalvacijskih in diseminacijskih aktivnosti ter priprava končnega poročila. Vsi sodelujoči pa že oblikujemo nove ideje za skupno delo v prihodnje, da bodo novo pridobljena znanja prinesla koristi tudi članom in uporabnikom naših knjižnic.

 

Simona Šinko, Mestna knjižnica Ljubljana

 

Awtur(i) tar-Riżorsa: 
Simona Šinko
Data tal-pubblikazzjoni:
L-Erbgħa, 1 Lulju, 2015
Lingwa tad-dokument
Ittajpja r-Riżorsa: 
Oħrajn
Pajjiż:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn