chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

Blog

Ακτιβίστρια της εκπαίδευσης καταπολεμά τις διακρίσεις με μια οικογενειακή Μη Κυβερνητική Οργάνωση

24/03/2019
minn Maria Parmakli
Lingwa: EL
Document available also in: EN CS PL DE FR

/mt/file/kaleb-ngo-0Kaleb NGO

Kaleb NGO

 

 

Η απογοήτευση της με τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα της Σλοβακία, η απόφοιτος της εκπαίδευσης ενηλίκων Andrea Kutlikova ίδρυσε τη δική της μη κυβερνητική οργάνωση για την εκπαίδευση, με την ονομασία Kalab, μαζί με την οικογένειά της. Δύο χρόνια αργότερα, αυτός ο κοινοτικός χώρος εκμάθησης στη Μπρατισλάβα γυρίζει καρδιές και κεφάλια χρησιμοποιώντας τις αξίες στις οποίες βασίζεται

 

Το δωμάτιο συνέχισε να βουίζει με έντονη συνομιλία ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της επίσημης συζήτησης. Οι κούπες καφέ προχώρησαν σε μπύρες. Ο χώρος, που δεν ήταν πολύ μεγαλύτερος από ένα καθιστικό, φωτιζόταν από κεριά για τη βραδινή συγκέντρωση.

Η Andrea Kutlikova αισθάνθηκε ευχαριστημένη καθώς άφησε το βλέμμα της να περιπλανηθεί σε όλη την αίθουσα. Η συζήτηση της βραδιάς είχε αγγίξει μια σειρά από θέματα. Τα δικαιώματα των μειονοτήτων, η ισότητα, οι διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι Ρομά, οι πρόσφυγες – όλα θέματα σημαντικά στη Σλοβακία, τη χώρα της Andrea. Ως οικοδέσποινα και συνιδρυτής αυτού του κοινοτικού χώρου συνάντησης στη Μπρατισλάβα, η ίδια η Andrea θα φέρει το βάρος οποιασδήποτε άσχημης συζήτησης. Τότε ένας άντρας γύρω στα πενήντα πλησίασε στο μπαρ.

Ο άνδρας ξεκίνησε τη συζήτηση με το γεγονός πως ήταν μέλος του  Ľudová strana Naše Slovensko. Η Andrea αναγνώρισε αμέσως το όνομα της ακροδεξιάς οργάνωσης.

«Αυτό με τίναξε για μια στιγμή», ομολογεί η Andrea. Αυτό που συνέβη στη συνέχεια την εξέπληξε ίσως ακόμη περισσότερο.

Ο άνθρωπος ευχαρίστησε την Andrea. Είπε ότι εκτιμά τον τρόπο με τον οποίο η ίδια και η ομάδα της διοργάνωσαν τη συζήτηση. Διαφορετικές απόψεις έγιναν δεκτές και σεβαστές. Ένιωσε πως ήταν μέρος της συζήτησης, δεν αποκλείστηκε.

"Αυτός ο άνθρωπος ήρθε αργότερα στο Kalab, φέρνοντας μαζί με του νέους από το χώρο εργασίας του. Έφερε ακόμη και αυτά τα παιδιά στο εργαστήρι μας με θέμα την κοινωνική ένταξη! Εξηγεί η Andrea.

«Τότε σκέφτηκα ότι η μαλακή μας προσέγγιση στο Kalab θα μπορούσε να λειτουργήσει πραγματικά».

 

Μια οικογενειακή υπόθεση 

/mt/file/kaleb-familyKaleb Family

Kaleb Family

Η καρδιά της οικογενειακής ΜΚΟ Kalab: Zuzana, Stani , Vlado και Andrea.

Η Kalab είναι μια ΜΚΟ που ιδρύθηκε το 2016 από την 27χρονη Andrea Kutlikova, από την Μπρατισλάβα, τον φίλο της Stani, την αδελφή της Zuzana και τον γαμπρό της Vlado . Η αποστολή του ήταν να δημιουργήσουν ένα χώρο στην κοινωνία της Σλοβακίας για να συζητούν θέματα για τα οποία δεν μιλά κανείς, ακόμα και για ταμπού, που σχετίζονται με τις μειονότητες και τα δικαιώματά τους. Για τους ντόπιους, το Kalab παίρνει μορφή στην παλιά πόλη της πρωτεύουσας - ένα μικρό κέντρο για τη μη τυπική μάθηση.

«Το Kalab είναι η οικογενειακή ΜΚΟ μας, και ο μικρός χώρος μας αντανακλά πραγματικά αυτό. Έχει μια πολύ οικεία αίσθηση, όχι μεγαλύτερη από το σαλόνι της γιαγιάς. Μπορούμε να χωρέσουμε άνετα 25 άτομα, 50 με επιπλέον καρέκλες, " αναφέρει ενώ χαμογελά η Andrea.  

 

Η μαλακή προσέγγιση μάχεται τις προκαταλήψεις

 

Επιπλέον καρέκλες χρειάζονται συχνά. Το Kalab φιλοξενεί περίπου πέντε εκδηλώσεις την εβδομάδα, από μαθήματα ζυθοποιίας μέχρι αναγνώσεις συγγραφέων, μαθήματα χορού και βραδιές θεάτρου. Η εκπαίδευση μέσω της τέχνης είναι ένα σημαντικό σκέλος της δραστηριότητας του Kalab, καθώς προσφέρει χώρο στους καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των μαθητευόμενων τέχνης, να εκθέσουν το έργο τους. Το Kalab συνεργάζεται με άλλες τοπικές ΜΚΟ για να οργανώσει εκδηλώσεις στο χώρο.

«Οι άνθρωποι που έρχονται στις εκδηλώσεις φυσικά έρχονται και σε επαφή με τις αξίες που εκπροσωπούμε, όπως η ισότητα και η μη διάκριση», εξηγεί η Andrea.

Η στρατηγική του Kalab για την εκπαίδευση του πολίτη δεν είναι σε μορφή κηρύγματος, αλλά σε πιο έμμεση μορφή εκπαίδευση. Η Andrea και η οικογένειά της προσφέρουν έναν ανοιχτό χώρο για όλους, όπου οι αξίες του διαλόγου και του σεβασμού είναι απτές στην αίσθηση και το «DNA» του χώρου - αυτή είναι η μαλακή προσέγγιση για την οποία μιλάει πολύ η Andrea.

/mt/file/kalab-ngoKalab NGO

Kalab NGO

«Η προκατάληψη, για παράδειγμα, εναντίον των Ρομά είναι βαθιά ριζωμένη στην κοινωνία μας. Δεν μπορούμε απλά να βιαστούμε σε αυτό το θέμα. Συχνά ανοίγουμε το ευρύτερο θέμα των διακρίσεων με το θέμα της σλοβακικής μειονότητας στην Ουγγαρία, τη Σερβία και τη Ρουμανία, για να δείξουμε ότι οι άνθρωποι που θεωρούμε συμπατριώτες μας θεωρούνται και αυτοί μειονότητα σε τοποθεσίες κοντά στη χώρα τους.

Αυτό ανοίγει το δρόμο για τους ανθρώπους του Kalab να προχωρήσουν τελικά σε συζητήσεις για τους Ρομά, τους πρόσφυγες, την ισότητα των φύλων, ακόμη και τους ΛΟΑΤ με τους επισκέπτες τους».

Η Andrea περιγράφει την πολιτική της Σλοβακίας για τις μειονότητες ως αντιδραστική. Η πολιτική ρητορική, ακόμη και από τις κορυφαίες κυβερνητικές βαθμίδες, περιλαμβάνει αποδιοπομπαίους τράγους, για τους Ρομά και τους πρόσφυγες και τις κοινωνικές βλάβες.

«Και αυτό σε μια χώρα που δέχτηκε συνολικά τέσσερις πρόσφυγες πέρυσι! Βασικά τους ξέρω όλους, "αναφωνεί ο Andrea.  

Επιπλέον, η αντίθεση προς τον επενδυτικό μεγιστάνα George Soros και τις πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών του, που συνδέονται με τη γειτονική Ουγγαρία, έχει τους εκπροσώπους της και στη Σλοβακία.

 

Αυτοί με κοντά μαλλιά μένουν πεινασμένοι

Η οργάνωση Kalab εκπαιδεύει επίσης με πιο άμεσους τρόπους. Η ΜΚΟ διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης θεμάτων όπως δικαιώματα μειονοτήτων, ρητορική μίσους και ψεύτικα νέα στις σχολικές τάξεις. Η Andrea και οι συνάδελφοί της καλούν επίσης ομάδες παιδιών από σχολεία σε συζητήσεις.

Σε μια περίπτωση, η Andrea φιλοξένησε μια τέτοια ομάδα μαθητών: η πρόθεση ήταν να συζητηθεί η μειονότητα των Ρομά παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια. Η ομάδα δεν ήταν ιδιαίτερα δεκτική στο θέμα της Andrea, με αστεία και πειράγματα σχετικά με τα φυλετικά στερεότυπα των Ρομά που κυριαρχούν. Τότε ήρθε η ώρα του μεσημεριανού. Η Andrea γέμισε με φαγητό τα πιάτα ορισμένων μαθητών, ενώ άλλοι έμειναν πεινασμένοι. Όταν διαμαρτυρήθηκαν τα παιδιά, η Andrea εξήγησε ότι είχε δώσει φαγητό μόνο σε μαθητές με μακριά μαλλιά.

«Για πολλά από τα παιδιά αυτή ήταν η πρώτη ανοιχτή εμπειρία διάκρισης», εξηγεί η Andrea.

«Νομίζω ότι κατάλαβαν κάτι εκείνη την ημέρα. Έδωσα και φαγητό σε εκείνους με κοντό μαλλιά στο τέλος! "

 

Η περιορισμένη χρηματοδότηση ήταν μια ευλογία

Τα οικονομικά για το Kalab είναι ασφαλισμένα προς το παρόν. Πολύ νωρίς η Andrea και η ομάδα κατάφεραν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον πολλών ΜΚΟ και οργανισμών, μία από τις οποίες η Ακαδημία της Google, που τώρα εκμισθώνει τακτικά το χώρο για τις δικές τους λειτουργίες, προσφέροντας μια σταθερή ροή εισοδήματος για την Kalab . Πρόσφατα ένα πολιτιστικό ταμείο άρχισε να παρέχει πρόσθετη χρηματοδότηση, επιτρέποντας στην ομάδα Kalab να πληρώσει μικρές αμοιβές για φιλοξενούμενους διδάσκοντες και άλλους παραγωγούς περιεχομένου. Μέχρι πρόσφατα, η κατάσταση ήταν πιο επισφαλής. Καμία χορηγία του έργου ή μακροπρόθεσμες επιχορηγήσεις δεν ήταν στο προσκήνιο και οι ιδρυτές έπρεπε να πληρώσουν το ενοίκιο από τις δικές τους τσέπες. Η Andrea βλέπει μια ευλογία κρυμμένη σε αυτό:

«Το γεγονός ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του Kalab δεν εξαρτούμασταν από τις χορηγίες του έργου βοήθησε στην αξιοπιστία μας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν είχαμε "αμειβόμενη ατζέντα" ή ότι το Kalab δεν ήταν μόνο μια πηγή εισοδήματος για εμάς.

Η Andrea και η οικογένειά της εξακολουθούν να διαχειρίζονται το Kalab ως εθελοντές παράλληλα με θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

 

Έμπνευση από Erasmus 

/mt/file/kalab-organisationKalab Organisation

Kalab Organisation

Το Kalab λειτουργεί πλέον εδώ και δυόμισι χρόνια. Η παρόρμηση για ακτιβισμό δημιουργήθηκε από την εμπειρία της Andrea με το πρόγραμμα Erasmus στην Φινλανδία το 2015. Όταν επέστρεψε στη χώρα της, η Andrea αισθάνθηκε μεγάλη ανησυχία σχετικά με τη δημόσια συζήτηση για τις μειονότητες, έχοντας τώρα ένα ευρωπαϊκό σημείο σύγκρισης από πρώτο χέρι.

«Είχα αυτή την αίσθηση του καθήκοντος να κάνω κάτι. Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι η αδελφή μου και ο σύζυγός της σκέφτονταν ήδη για κάποιο χώρο μάθησης για θέματα ανοχής. Ο φίλος μου που είναι καλλιτέχνης πρόσθεσε τις ιδέες του για τις μεθόδους που βασίζονται στην τέχνη. Τότε ανακαλύψαμε ότι αυτός ο κενός χώρος ήταν διαθέσιμος για ενοικίαση! Συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπάρχει μια καλή στιγμή για να κάνουμε κάτι τέτοιο. Γιατί λοιπόν απλά να μην το κάνουμε! "

Σύντομα, με το πινέλο στο χέρι, η ομάδα ανακαίνισε το χώρο που ονομάστηκε Kalab .

Περισσότερα από δύο χρόνια αργότερα, κοιτώντας πίσω, τα συναισθήματα της Andrea είναι ένα μείγμα υπερηφάνειας και οράματος:

«Ποτέ δεν περίμενα ότι το Kalab θα γινόταν ένα τόσο μεγάλο μέρος της ζωής μου. Όταν βρίσκομαι πίσω από το μπαρ, και ξεκινά μια εκδήλωση και βλέπω ανθρώπους, από νέους φοιτητές σε ηλικιωμένους από τη γειτονιά μου - αισθάνομαι ευλογημένη. Σίγουρα, τσακωνόμαστε πιο συχνά με το φίλο μου καθώς εργαζόμαστε μαζί τώρα, αλλά τουλάχιστον είναι κάτι που αξίζει τον κόπο! "

Υπάρχει επίσης ένα αίσθημα άμεσης ανάγκης, ισορροπημένο από την αίσθηση της ορμής. Κατά την άποψη της Andrea, η δημοτικότητα των ακροδεξιών κομμάτων και η μισαλλοδοξία αυξάνονται στη Σλοβακία.

«Υποθέτω ότι δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε τη γνώμη των ανθρώπων όσο την εξάλειψη της ρητορικής του μίσους στις συζητήσεις μας. Η διαφωνία είναι ωραία, το μίσος δεν είναι. Όταν μαθαίνεις για κάτι τότε γίνεσαι πιο ευαίσθητος σ 'αυτό και, τελικά, υπάρχει πραγματικά λιγότερο μίσος στον διάλογο και στην κοινωνία».

 

Φωτογραφική πίστωση : ΜΚΟ Kalab


O Markus Palmen είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας, οπτικοακουστικός παραγωγός και ελεύθερος επαγγελματίας. Από τον Αύγουστο του 2017 είναι Θεματικός Συντονιστής Πολιτικής της EPALE. Για οκτώ χρόνια ο Markus ήταν ο υπεύθυνος επεξεργασίας και αρχισυντάκτης για το Ευρωπαϊκό Περιοδικό Διά Βίου Μάθησης .

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn