European Commission logo
Креирајте профил
Resource Details
Ресурси

Pogled na izobraževanje 2018: kazalniki OECD

Izšel je novi zbornik kazalnikov Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Pogled na izobraževanje 2018: kazalniki OECD (Education at a Glance 2018: OECD Indicators). Letošnja publikacija s podnaslovom Obljuba izobraževanja vsem prikazuje stanje in učinke izobraževanja odraslih v 36 državah OECD in partnerskih državah.

Podatki za Slovenijo so zelo pregledno prikazani v infografiki. Po deležu BDP, namenjenemu izobraževanju, zaostajamo tako za državami OECD kot EU. Za terciarno izobraževanje pa je v Sloveniji porabljenih veliko več javnih sredstev kot v drugih državah. V zadnjih desetih letih se je izobrazbena stopnja mladih v Sloveniji bistveno povišala. Dobra informacija je tudi, da ima Slovenija enega najnižjih deležev mladih (18–24 let), ki niso vključeni v izobraževanje ali delo.

Rezultati zajemajo tudi socialne izide izobraževanja in se v tem delu nanašajo (tudi) na odrasle. V sam vrh se uvrščamo tako po stališču, da je treba za varovanje okolja prevzeti osebno odgovornost, kot po svojem prizadevanju za zmanjševanje energijske porabe. Najpomembnejši podatki za Slovenijo so objavljeni v posebni publikaciji (v angleščini), kratek povzetek najpomembnejših poudarkov o Sloveniji (v slovenščini) so pripravili na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Resource Details
ISBN
978-92-64-30339-3
Автор на ресурс
OECD
Вид ресурс
Студии и извештаи
Датум на објавување
Language of the document
Angleščina
Login (0)

Want to add a resource ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new resource!