European Commission logo
Create an account
Blog
Blog

Ренилде Рејндерс: Историска книга на европските образовни програми

Новите приоритети и општествени предизвици како што се инклузијата и различноста, зелениот акцент и дигитализацијата се исто така многу важни за мене.

Renilde Reynders

Кратка биографија

Работев за европските образовни програми во Фландрија веќе 26 години и сега се збогувам со мојот професионален живот. Мојата кариера започна пред повеќе од 40 години како наставничка во училиштето во кое одев како дете. Пред да се префрлам на европските програми, предавав англиски и холандски 17 години. Кариерата ја завршувам со координација на Европскиот ден на јазиците во Фландрија. Тоа ќе биде мојата последна голема задача.

Моето ЕПАЛЕ

Знам за EPALE од самиот почеток и ја сметам платформата за многу важна и неопходна. Затоа сум и ЕПАЛЕ - Амбасадор. Тоа му дава видливост на образованието за возрасните, дури и ако тоа е виртуелно. Во дигиталниот свет на EPALE, може многу да се пронајде. Важно е да се бараат партнери и да се најдат курсеви за обука во странство. Иако исто така би сакала да се заложам за посебна платформа за стручната обука.

Mојата приказна

Инспирација на мистичното јагне

Случајно, во раните деведесетти слушнав за состанок во Лувен за наставници од различни европски земји, каде што беа започнати проекти за размена под името Европски училишен проект (ESP). Учествував и ги остварив моите први европски контакти. Започнавме проект со данско, француско и ирско училиште. Учениците можеа да учествуваат доброволно. Сè беше направено на хартија, по пошта и без субвенции. Во тоа време сè уште не користевме е-пошта во нашето училиште и не успеавме да ја користиме првата електронска платформа. Бев многу пријатно изненаденa од ефектот што проектот го имаше врз учениците.

Она што енормно ме изненади е тоа што почнаа ентузијастички да пишуваат на англиски и француски за познатата слика на фламанските примитивци за Обожувањето на јагнето (The Gent Altarpiece), на пример, без никаква обврска. Да го дадев тоа како писмена задача, немаше да наиде на ништо друго освен негодување. Така растеше европската приказна во нашето училиште. Подоцна учествувавме на Европските часови во Алден Бисен, проследени со вистинска размена. Така, од училишната пракса ја запознав европската динамика и станав фасцинирана од неа.

Задача за 2 години

Во 1995 година беше објавен повик за координатор за сосема новата фламанска агенција СОКРАТЕС. Оваа агенција ќе ја спроведе првата европска програма за образование и обука, СОКРАТЕС во Фландрија. Со нетрпение очекував да поминам неколку години далеку од училницата, иако не сакав да го напуштам училиштето, дури и за 2-годишен договор. Аплицирав и ја добив работата. Освен што бев координатор, јас бев одговорна и за централизираните акции, односно апликациите кои беа директно доставени до Европската комисија и во кои националната агенција имаше многу поголема улога отколку сега. Станав многу вклучена во образованието за возрасни, отвореното и учењето на далечина, обуката на наставници и јазици. По првите неколку години, навистина ја запознав темата и мојата задача беше продолжена неколку пати.

Посебна програма за образование за возрасни: Grundtvig!

Во 2000 година, започна европската програма Grundtvig, која обезбедува директно финансирање за проекти поднесени за образование на возрасни, и во формалниот и во неформалниот сектор. Тоа ми изгледаше многу интересно и предизвикувачко. Grundtvig беше авантура во која бев подготвена да се фрлам и која се надевав дека ќе стане голема како Еразмус за високото образование. Ги прекинав задачите за координација и на тој начин можев целосно да се концентрирам на компонентата за возрасни, заедно со програмата на училиштата, Comenius. Решив да не се враќам во училницата.

Многу силен дел од Grundtvig беа „партнерствата за учење“. Тоа беа мали соработки со блиска вклученост на целните групи. Тие резултираа со некои големи проекти. Покрај тоа, наставниците и воспитувачите можеа поединечно да одат на патувања за обука во странство. Можев да помогнам да се развие програмата Grundtvig, да ја започнам и гледам како расте. Тоа беше исклучително возбудливо, благодарение на инспирацијата и ентузијазмот на Алан Смит од Европската комисија, истиот човек кој ја разви Еразмус шемата за мобилност на студентите.

Renilde Reynders

Образовна епопеја

Беа направени и организациски промени. Од 2007 година наваму, имплементацијата на програмата повеќе не се дозволуваше да биде вградена во министерството. Следствено, во Фландрија беше формирана независна агенција, EPOS,

ЕПОС порано значеше „Европски програми за образование, обука и соработка“, а сега веќе не е акроним туку едноставно епос, епска поема. Дополнително, Socrates и Leonardo da Vinci, програмите за стручно образование и обука, беа споени во програмата Доживотно учење (2007-2014).

Тоа беше прекрасна и многу лесна програма. Беше тесно усогласена со идеите на Grundtvig, вклучувајќи го и силниот акцент на доживотното и учењето низ целиот живот. Во 2014 година следеше голема револуција. Европската комисија одлучи да ги отстрани различните имиња како GrundtvigLeonardoComenius.

Се заврши под единствениот наслов на Еразмус+, со што + означува сe што не е дел од високото образование.

Заборавени целни групи

Еразмус+ доведе до промена на акцентот и, според мене, до обединување. Во рамките на Grundtvig, на пример, го создадовме „проектот за постари волонтери“, по моделот на JINT програмата, која беше и е наменета за волонтери до 30-годишна возраст. Во Еразмус+, фокусот на постарите граѓани исчезна, како и на притворените , дури и обуката за возрасни со попреченост беше компромитирана. Една од причините беше тоа што политиката на програмата за образование на возрасни беше водена од ГД за вработување, работа, додека дефиницијата за „образование на возрасни“ јасно кажува дека се однесува на образованието кое „не е стручно оспособување“. Се наметна дури и прашањето дали сè уште е потребна област како што е образованието на возрасни во рамките на Еразмус+, бидејќи веќе има програми за стручна обука. Тоа беше шокантно. Алан Смит отсекогаш бил одличен поборник за неформалното образование и можеше да привлече внимание кон тоа. Тој беше добро почитуван затоа што го стави Еразмус на мапата. Но, тој се пензионираше и неговото влијание исчезна.

Нова насока

За среќа, најновата Еразмус+ програма повторно се развива во позитивна насока. На пример, благодарение на „партнерствата од мал обем“, лесно достапната формула која е нагласена со појасни и посебни критериуми, прилагодени за помали проекти. Тоа ми се допаѓа, иако се плашам дека ќе продолжиме да добиваме повеќе апликации за поголемите проекти бидејќи тие обезбедуваат повеќе финансии. Јас лично сметам дека терминот партнерство за учење е многу подобар од партнерството од мал обем, бидејќи второто го намалува чувството за амбиција.

Новите приоритети и општествени промени како инклузијата и разновидноста, актентот на зеленото и дигитализацијата се исто така многу важни за мене. 

Во меѓувреме, европските вредности се донекаде засенети, многу повеќе се работи за стандарди за квалитет. Сепак, активното граѓанство и вклученоста во Европа исто така суштински го подобруваат квалитетот. И самата го забележав тоа меѓу моите ученици одамна. Поттикот што го даваат европските теми и добриот проект поттикнуваат квалитетна работа. Ни треба повеќе Европа и повеќе соработка. Штета што ова веќе не е експлицитен приоритет во програмата. Воведувањето на „паушал“ за проекти е секако многу добро, иако треба да се допрецизира. Повеќе верувам во „единечните трошоци“, фиксни износи за компонентите на проектот. Со цел да се изгради субвенција, тие треба да дадат повеќе насоки од една глобална паушална сума. Генерално, како национална агенција се оддалечивме од праксата. Ова исто така се должи на начинот на кој требаше да се направат проценките и известувањето.

Волонтер

Еден од моите соништа останува европската волонтерска служба за возрасни. За среќа, повторно се појавува во новиот Еразмус+! Така, се надевам дека мојот наследник ќе може да привлече дополнително внимание на ова, како и на важноста на неформалното учење.

Се надевам дека ќе видам континуирано внимание посветено на доживотното и учењето низ целиот живот во Европски контекст, и тоа за сите возрасни: стари лица, млади пензионери, затвореници, лица со попреченост, со социо-културни или економски потешкотии...

За да се постигне ова, сепак, неформалните иницијативи, исто така, ќе треба да инвестираат повеќе во систем што го прави видливо она што се „учи“. Системот бара на еден или друг начин влијанието на таа понуда врз учесниците да може да се процени или измери.

Иако, според мене, учеството во неформалното учење секако има своја вредност и ме чуди што OECD нема или не собира бројки за тоа. Се надевам дека повеќе внимание ќе се посвети на оваа форма на учење. Впрочем, тоа е толку важно за функционирање во општеството.

Сега завршува мојата професионална посветеност на оваа европска приказна, но можеби можам да останам EPALE амбасадор и да пишувам написи за EPALE европски проекти? Како ќе изгледа мојот живот како пензионер допрва ќе се види. Едно е сигурно: со задоволство повторно ќе заглавам во волонтирањето!


Share your Story!

Дали се инспириравте од оваа приказна? известете не за тоа преку коментари и стекнете можност да освоите ЕПАЛЕ уникатен подарок!

5 корисници месечно (мај-ноември 2021) од оние кои ќе коментираат на 2021 Приказни од заедницата ќе бидат случајно избрани и ќе добијат подарок. Коментарите мора да бидат релевантни на темата за да можат да бидат земени во превид. 

Login (12)

Коментари

Thanks a lot for you important and inspiring work. It's great to see that you pay attention to lifelong learning experience for adults with special needs and economic difficulties too. Especially older people / seniors are very vulnerable targets during the pandemic and following infodemic...

I had a privilege to go for my EVS stay to Romania in age of 30 (I almost didn't make it because of age limit). I also went to Ireland for my Grundtvig assistantship. Thanks to those life-changing stays I was able to narrow down my teaching scope.

Login (2)

Сакаш друг јазик?

Овој документ исто така е достапен и на други јазици. Ве молиме изберете еден од наведените подолу.
Switch Language

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!