Resource Details
RESURS

Prirucnik „Novinarstvo, lažne vijesti i dezinformacije“

Institut za medije Crne Gore objavljuje UNESCO priručnik „Novinarstvo, lažne vijesti i dezinformacije na crnogorskom jeziku. Priručnik je namijenjen obrazovanju i obuci novinara i studenata novinarstva, ali i svih onih kojima su mediji, društvene mreže, novinarstvo i medijska pismenost, sfera interesovanja.

Dezinformacije i netačne informacije razlikuju se od (kvalitetnog) novinarstva koje se pridržava etičkih i profesionalnih standarda. Istovremeno, razlikuju se i od primjera lošeg novinarstva koje ne ispunjava svoj zadatak. Jasno je da je eneophdno snažno, etičko novinarstvo kao alternativa I protivotrov zagađenju informacijskog okruženja.

Ova publikacija zato je i pravovremeni podsjetnik da sve novinske institucije i novinari, bez obzira na političku orijentaciju, treba da izbjegavaju nenamjerno i nekritičko širenje dezinformacija i netačnih informacija.

Priručnik je poziv na akciju. On je i podstrek novinarima da se uključe u društveni dijalog o tome kako ljudi u cjelini odlučuju o vjerodostojnosti informacija i zašto neki od njih dijele neprovjerene informacije. Kao što je slučaj s medijima, ovo je velika prilika za snažan građanski angažman s publikom i za škole novinarstva i njihove polaznike, zajedno s medijskim trenerima i njihovim učenicima. Na primjer, crowdsourcing ili korišćenje pomoći javnosti ključno je da bi mediji otkrivali i izvještavali o dezinformacijama koje su prošle ispod radara i šire se putem aplikacija za dopisivanje ili putem e-maila.

Priručnik je objavljen na sajtu Instituta za medije Crne Gore https://www.mminstitute.org/files/Novinarstvo.pdf

Resource Details
Novinarstvo, "lažne vijesti" i dezinformacije.
Resource author
Institut za medije Crne Gore
Vrsta resursa
Otvoreni obrazovni resursi
Zemlja
Crna Gora
Language of the document
crnogorski
Login (1)

Prijavite se ili Registrujte da biste postavljali komentare.

Want to add a resource ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new resource!