European Commission logo
Create an account
Resource Details
RESURS

Govor ministra prosvjete, mr Miomira Vojinovica na EPALE konferenciji

OTVARANJE GODIŠNJE EPALE KONFERENCIJE “KULTURA I UMJETNOST” U OBRAZOVANJU ODRASLIH

 

                                                                                           

Uvažene kolege i saradnici,

Poštovani prijatelji iz Republike Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine,

 

Dobro došli na Godišnju EPALE konferenciju, koju posvećujemo kulturi i umjetnosti u obrazovanju odraslih.

Kultura i umjetnost, sa jedne strane, i obrazovni sistem sa druge, predstavljaju neraskidivo jedinstvo činilaca koji nesumnjivo utiču na oblikovanje i razvoj društva.  Kako se i navodi u 26. pregovaračkom poglavlju, koje se odnosi na obrazovanje i kulturu, te dvije vrijednosti ujedno su i društveni proizvodi i procesi jer proističu iz društva i njegova su odrednica, uslov opstanka i razvoja.

Obrazovanje i kultura imaju kapacitet da oblikuju ljude, lične sposobnosti i perspektive što kasnije utiče na opsege njihovog djelovanja, rada i života. Dok je funkcija klasičnog obrazovnog i kulturnog sistema prenošenje nasljeđa na nove generacije, u društvu koje se neprestano mijenja i teži da opstane u modernim svjetskim tokovima, cilj obrazovanja i kulture jeste priprema pojedinca za izazove koji ga očekuju. Obrazovanje i kultura u savremenim društvima, zapravo su agent pozitivne i aktivne društvene promjene.

Kultura i umjetnost predstavljaju vrijednosti koje same sebe opravdavaju i koje su čvrsto povezane sa pitanjima kvaliteta života, a kao takve najbolji su štit i osnov prevencije raznih društvenih nepravilnosti i devijantnih ponašanja. Granice umjetnosti su subjektivan čin, a potreba za umjetnošću naziva se ljudskom kreativnošću i ona posebno stimuliše um i duh vodeći ih ka istinskom stvaralaštvu.

U razvijenim ekonomijama EU prepoznato je da je glavni razvojni resurs upravo ljudski kapital, a njegov kvalitet prvenstveno zavisi od ponude kvaliteta obrazovanja i obuke koji ga upućuju na kreativnost, kritičko promišljanje, inovativnost i spremnost za promjene.

Naš zadatak je da svojim djelovanjem kroz obrazovni sistem utičemo na prihvatanje i poštovanje kulturoloških raznolikosti, podsticanje interkulturalnog dijaloga, umjetničkog izraza, razumijevanje kulture i umjetnosti kao katalizatora za kreativnost i posmatranje kulture i umjetnosti, ključnih komponenti u međunarodnim odnosima.

U Nacionalnoj Strategiji održivog razvoja do 2030. kultura je predstavljena kao jedna od temeljnih vrijednosti crnogorskog društva i ključni segment održivog razvoja. Politici kulture posvećena su 2 strateška cilja tog krovnog dokumenta u okviru kojih su definisani brojni  ishodi do 2030. Među  njima su: efikasan i održiv institucionalni model kulturnog sektora, ekonomska valorizacija kulture i kulturne baštine, kultura kao ključni segment održivog turizma, unaprijeđena prava kulturnih stvaralaca, povećana participacija građana u kulturi i sl.

Imajući sve navedeno u vidu, u narednom periodu ćemo nastojati da vodimo politiku obrazovanja koja će integrisati teme iz oblasti kulture i umjetnosti. Dokaz da smo na tom putu, da želimo snažnije povezati obrazovanje, kulturu i umjetnost jeste i ova dvodnevna konferencija koja okuplja predstavnike gotovo svih sektora koji se bave kulturom i umjetnošću, polazeći od biblioteka, preko domova kulture, pozorišta, muzeja, galerija, filmskog centra, predstavnika medija, muzičkih i likovnih umjetnika i drugih koji u kulturi i umjetnosti vide mjeru čovječanstva u čovjeku, kako je govorio Karl Marx.

Uvjeren da će ova konferencija generisati nove ideje, otvoriti nova polja za saradnju i umrežavanje institucija, još jednom koristim priliku da se svima zahvalim što ste dio ovog događaja tokom kojeg ćemo podsticati dijalog i konstruktivnu razmjenu mišljenja.

Takođe, želim da iskoristim priliku da se posebno zahvalim našoj koleginici iz Republike Hrvatske, gospođi Maji Holek, što je prihvatila poziv da podijeli sa nama iskustvo iz svoje zemlje. 

Za kraj, preostaje mi da proglasim otvorenom konferenciju “Kultura i umjetnost u obrazovanju odraslih” . Svima želim uspješan rad !

 

Ministar prosvjete, mr Miomir Vojinović

Resource Details
Autor resursa
Mr Miomir Vojinovic
Language of the document
crnogorski
Login (0)

Prijavite se ili Registrujte da biste postavljali komentare.

Want to add a resource ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new resource!