News
Vijesti

Za mržnju nema(j)mo kad

Institut za medije Crne Gore (IMCG) je pokrenuo kampanju ,,Budimo pristojni. Za mržnju nema(j)mo kad” da bi skrenuli pažnju na problem rastućeg trenda uvredljivog govora i govora mržnje u onlajn prostoru koji se intenzivirao u dugotrajnim političkim i društvenim krizama u našoj zemlji.

I pored zakona koji tretiraju govor mržnje, u Crnoj Gori nema sistemskog odgovora na potrebu suzbijanja govora mržnje.

Stručnjaci upozoravaju da se krivična djela izazivanja govora mržnje najčešće ne procesuiraju, a da veliki broj krivičnih prijava završi pred prekršajnim sudovima.

Širenju ovog nezakonitog sadržaja pogoduje i to što medijska zajednica u Crnoj Gori nema jaku samoregulacije, a sekcije za komentare čitalaca i nalozi na društvenim mrežama onlajn medija postaju mjesta ekspanzije psovki, uvreda, zapaljivog govora i govora mržnje.

Zato smatramo da svi društveni akteri imaju odgovornost da se, posebno u kriznim političkim dešavanjima, aktivno uključe u spriječavanje širenja netačnih informacija, uvreda i mržnje koja razara kulturu dijaloga i građanske vrijednosti.

Kako IMCG u kontinuitetu radi da edukaciji građana i građanki različite dobi na jačanju kritičkog razmišljanja i prepoznavanju neprofesionalnog medijskog sadržaja, kroz ovu kampanju naš tim je pripremio kratke video forme koje su inspirisane komentarima čitalaca u onlajn medijima i na društvenim mrežama.

Time IMCG želi da građanima i građankama pomogne da prepoznaju govor mržnje i da spriječe njegovo dalje širenje. Sadržaj ima za cilj da ukaže na problem, da se kritički odredi prema njemu i ukaže na negativne efekate koje ima po crnogorsko društvo.

Videa urađena u ovoj kampanji dostupna su na Jutjub nalogu Instituta za medije  https://youtu.be/MjKnzcfC7Hg

 

Preuzeto sa sajta Instituta za medije Crne Gore https://www.mminstitute.org/budimo-pristojni-za-mrznju-nemajmo-kad/ 

Login (0)

Prijavite se ili Registrujte da biste postavljali komentare.

Želite napisati članak?

Ne ustručavajte se to učiniti!

Kliknite na donji link i počnite pisati novi članak!

Najnovije diskusije

Kakav je opis posla za menadžera centra za obrazovanje odraslih?

Pusto je na vrhu centra za obrazovanje odraslih. Ovaj osjećaj nije formulisan u opisu posla za mjesto menadžera centra za obrazovanje odraslih.
Ovo je poziv da podijelite opis vašeg posla - bez obzira na format - i poziv da podijelite osjećanja o usamljenosti, ili drugima, u vrhu centra za obrazovanje odraslih.

More