News
Vijesti

Prijave za trening “Media on Environment” u Slovačkoj

U Trnavi u Slovačkoj, od 29.05-04.06.2022. godine u sklopu  projekta koji finansira Evropska omladinska fondacija Savjeta Evrope, održaće se trening “Media on Environment”.

Mediji imaju važnu ulogu u savremenim društvima kao glavni izvor informacija za većinu građana. Način izvještavanja i prezentovanja informacija može da igra važnu ulogu u javnoj sferi i utiče na politička i društvena dešavanja, kao i da oblikuje javno mnjenje. Ovo je posebno vidljivo u slučaju tema koje izazivaju složenu i ponekad polarizovanu diskusiju. Ekološka pitanja spadaju u ovu kategoriju. Štaviše, često je teško sveobuhvatno razumijeti sve povezane teme, što može dovesti do veće sklonosti manipulaciji i nižeg kritičkog razmišljanja o prezentovanim informacijama i podacima.

Prvo i najvažnije, na treningu će se dobiti zajedničko i sveobuhvatno razumijevanje na temu dezinformacija sa posebnim fokusom na temu životne sredine u Evropi i šire. Ovo je ključna polazna tačka za efikasan proces učenja i za proizvodnju koherentnog i vrijednog sadržaja. Važno je steći perspektivu o tome kako dezinformacije utiču na percepciju tema i šta se može učiniti bolje u smislu podizanja svijesti i medijske produkcije. Ključno je da će rezultati pružiti različite primjere kako dobrih tako i loših praksi u ovom pogledu.

Obuku će pohađati 17 polaznika iz 8 zemalja: Slovačke, Austrije, Nemačke, Francuske, Bugarske, Crne Gore, Ukrajine, Jermenije.

Učesnici će dobiti uvid u teme medijske pismenosti, novinarstva i životne sredine, uključujući medijsku pokrivenost. Poboljšaće medijsku pismenost i kompetencije kritičkog mišljenja, posebno sposobnosti otkrivanja dezinformacija, njihovog razotkrivanja i stvaranja sadržaja koji predstavlja tačne informacije i privlačan je publici. Govoriće se o izvorima podataka o životnoj sredini i načinu njihovog prezentovanja javnosti. Učesnici će steći sposobnost bržeg i sveobuhvatnijeg identifikovanja i izvještavanja o koruptivnim radnjama u oblasti životne sredine. Osim toga će dobiti pristup transevropskoj mreži mladih kreatora medija i onlajn kreatora sadržaja fokusiranih na ekološke teme, koji mogu da sarađuju i rade zajedno. Učesnici će proizvoditi medijske priloge i doprinjeti izradi Priručnika za medijske kreatore. Organizacioni tim, treneri i drugi profesionalci će pružati smjernice i podršku tokom medijske produkcije. Obuku će pratiti mentorski program, tokom kojeg će polaznici dodatno unaprijediti svoje kompetencije.

Aplikaciona forma za prijavu nalazi se na linku:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScTMt6zrQWjdPQ9HjX15TQZWrLuXdqA8wX_EAzNrOzSZ826YQ/viewform

 

 

Login (0)

Prijavite se ili Registrujte da biste postavljali komentare.

Želite napisati članak?

Ne ustručavajte se to učiniti!

Kliknite na donji link i počnite pisati novi članak!

Najnovije diskusije

Kakav je opis posla za menadžera centra za obrazovanje odraslih?

Pusto je na vrhu centra za obrazovanje odraslih. Ovaj osjećaj nije formulisan u opisu posla za mjesto menadžera centra za obrazovanje odraslih.
Ovo je poziv da podijelite opis vašeg posla - bez obzira na format - i poziv da podijelite osjećanja o usamljenosti, ili drugima, u vrhu centra za obrazovanje odraslih.

More