News
Vijesti

Od digitalne isključenosti do digitalne uključenosti učenja odraslih

Alarmantna je stopa iscrpljenosti odraslih učesnika u programima obrazovanja na daljinu zbog socio-ekonomskih, rodnih i tehnoloških faktora. U SAD-u, digitalno isključeni odrasli onlajn učesnici uključuju siromašne, uglavnom žene, koje imaju minimalne tehnološke vještine. Ovo poglavlje pruža neke strategije rješenja za IKT direktore, administratore visokog obrazovanja, mrežne instruktore i starije studente kojima služe. Uz tehnološku obuku i finansijsku pomoć, odrasli mrežni učesnici mogu biti motivisani za uspjeh. Pogledajte ovu odličnu knjigu.

Najnoviji statistički podaci pokazuju da internetski programi imaju značajan uticaj na odrasle učesnike. Preko četvrtine svih studenata visokog obrazovanja pohađaju internetske kurseve. Prema izvještaju Nacionalnog centra za statistiku obrazovanja (NCES), „Obrazovanje na daljinu“, 25,8% svih studenata dodiplomskih i postdiplomskih studija bilo je „isključivo upisano“ (12,5%) ili „upisano na neke“ (13,3%) kurseve obrazovanja na daljinu u 2012. godini (NCES, Obrazovanje na daljinu, paragraf 3). NCES je u svom izvještaju „Povratak u školsku statistiku“ naznačio da je „2013. godine bilo oko 12,2 miliona studenata mlađih od 25 godina i 8,2 miliona učenika starijih od 25 godina“ (NCES, Povratak u školu, stavak 16.). Do 2024. godine predviđa se da će se ovi upisi gotovo udvostručiti, sa preko 23 miliona „ukupnog pada upisa u post sekundarne institucije koje dodjeljuju diplome“, od kojih se očekuje da će većina, preko 13 miliona, biti žene.

Pored toga, povećava se i broj odraslih studenata koji pohađaju ne-diplomske programe na mreži. McCallum (2012) navodi da ima samo 90 miliona učenika starijih od 25 godina koji pohađaju post-srednje studije samo u SAD-u.
Login (0)
Themes addressed

Prijavite se ili Registrujte da biste postavljali komentare.

Želite napisati članak?

Ne ustručavajte se to učiniti!

Kliknite na donji link i počnite pisati novi članak!

Najnovije diskusije

Kakav je opis posla za menadžera centra za obrazovanje odraslih?

Pusto je na vrhu centra za obrazovanje odraslih. Ovaj osjećaj nije formulisan u opisu posla za mjesto menadžera centra za obrazovanje odraslih.
Ovo je poziv da podijelite opis vašeg posla - bez obzira na format - i poziv da podijelite osjećanja o usamljenosti, ili drugima, u vrhu centra za obrazovanje odraslih.

More