Skip to main content
News
Vijesti

Obuka za novinare

U okviru projekta „Podrška istraživačkom novinarstvu u Crnoj Gori“, koji finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) kroz Program asistiranja u profesionalizaciji medija u Crnoj Gori 2020., NVO MANS organizuje dvodnevni onlajn trening za sve zainteresovane novinare crnogorskih medija.

Trening će se održati 22. i 23. februara 2021. godine.

Učesnici će kroz interaktivne radionice moći da savladaju sljedeće vještine:

1. Onlajn i oflajn istraživanje:

– Kako koristiti internet za pribavljanje podataka koji vašoj priči mogu dati pravi kontekst, ali i kako doći do informacija „na terenu“

2. Korišćenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama

– Proces slanja zahtjeva za slobodan pristup informacijama institucijama, kao i eventualno vođenje upravnog postupka

3. Korišćenje domaćih i inostranih baza podataka o kompanijama i licima

– Kako koristiti redovno ažurirane baze podataka i iz njih crpiti informacije o licima i kompanijama koje su predmet vašeg istraživanja, takođe kako doći do podataka o finansijama tih lica / kompanija

4. Istraživanje na društvenim mrežama

– Kako Facebook, Twitter i Instagram mogu biti koristan alat u procesu pribavljanja informacije koja istragu može povesti u sasvim drugom pravcu

5. Fact-checking

– Kako da proces provjere svih informacija iz priče bude sistematičan, što priči daje dodatnu vrijednost ali istovremeno smanjuje mogućnost osporavanja iste i potencijal za tužbe.

Obuka će biti održana kroz tri trening modula koje će činiti teorijska predavanja, ali uz naglašen prikaz praktičnih primjera i interaktivne vježbe za sve učesnike.

MANS će trening organizovati sa partnerskom organizacijom KRIK iz Beograda, koja u Srbiji već nekoliko godina prednjači u istraživanju sprege organizovanog kriminala i korupcije sa politikom, što se ogleda kroz desetine istraživačkih priča i razotkrivenih afera.

Poziv je otvoren za sve novinare koji rade u Crnoj Gori. Prijavljivanje se vrši slanjem osnovnih podataka – ličnog imena, naziva medija/organizacije u kojoj novinar radi, mejl adrese i broja telefona, sa naznakom „Prijava za trening za novinare 2021.“ Prijave slati isključivo mejlom na adrese: lazar.grdinic@mans.co.me ili mans@t-com.me.

Broj mjesta je ograničen, pa se apeluje na sve zainteresovane da što prije pošalju svoju prijavu, i to najkasnije do petka, 19. februara 2021. godine, do kraja radnog vremena u 16:00h.

Obuka je besplatna, a sve dataljnije informacije mogu se pribaviti na iznad navedene mejl adrese ili na br. telefona 020 266 326.

Login (0)

Prijavite se ili Registrujte da biste postavljali komentare.

Želite napisati članak?

Ne ustručavajte se to učiniti!

Kliknite na donji link i počnite pisati novi članak!

Najnovije diskusije