News
Vijesti

Obuka o zahtjevima bezbjednosti hrane prilikom nabavke, pripreme i posluživanja hrane

U Privrednoj komori je 25.maja 2021.g, u saradnji sa Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove održana online obuka za  odgovorna lica u hotelima i ugostiteljskim objektima o zahtjevima bezbjednosti hrane prilikom nabavke, pripreme i posluživanja hrane.

Naime, na bazi iskustva Uprave za bezbijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove od prethodnih sezona, kao i na bazi preliminarnih kontrola u pojedinim otvorenim hotelima, primjećeno je da postoji veliki broj nepravilnosti u kuhinjama hotela, ugostiteljskih objekata, nepravilnosti u pripremi hrane, odnosno održavanju higijene prostora u kome se priprema.

S obzirom da zbog svega navedenog može doći do velikih problema za javno zdravlje, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je inicirala  organizovanje obuka odgovornih lica iz hotela i ugostiteljskih objekata, o zahtjevima bezbjednosti hrane prilikom nabavke, pripreme i posluživanja, kako bi se izbjegle potencijalne posljedice.

Bezbjednost hrane je veoma specifična oblast, posebno u dijelu inspekcijske kontrole i da ne bi dolazili u situaciju da u ovom osjetljivom momentu za turističku privredu, inspektori nalažu mjeru zabrane pripreme hrane u hotelima i ugostiteljskim objektima, dogovoreno je da se u Privrednoj komori u saradnji sa Upravom za bezbjednost hrane organizuju besplatne online obuke.

Obuku je vodila Biljana Blečić, zamjenica direktora Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslovi, a moderirala je Sanja Marković, sekretarka Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore. U radu je putem online platforme učestvovalo 173 zaposlena u sektoru hotelijerstva i ugostiteljstva.

“Subjekat u poslovanju hranom u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije u okviru djelatnosti koju obavlja, dužan je da obezbijedi da hrana ispunjava zahtjeve utvrđene zakonom i da sprovodi kontrolu ispunjavanja zahtjeva utvrđenih zakonom” – naglasila je Blečić.  

U skladu sa navedenim, tokom obuke su precizno date smjernice o obavezama subjekata u poslovanju hranom u ugostiteljskim objektima, pojašnjeno vođenje lista obaveznih evidencija u ugostiteljskim objektima, kao i obaveze pružanja informacija o supstancama ili proizvodima koji uzrokuju alergije ili intolerancije.

Učesnicima obuke je sugerisano da se pridržavaju Vodiča za dobru higijensku praksu u poslovanju hranom za sektor ugostiteljstva, trgovine i objekte javne ishrane, koji je objavljen 2017.g kao rezultat saradnje Uprave za bezbjednost hrane i Privredne komore. Visok nivo bezbjednosti hrane u svim fazama rukovanja hranom od skladištenja do prodaje, odnosno usluživanja krajnjeg potrošača (konzumenta), obezbijediće se uz prethodnu ispunjenost opštih zahtjeva higijene (preduslovni programi) i uspostavljanje i sprovođenje sistema samokontrole od strane subjekata u poslovanju hranom u ovim sektorima, zasnovanog na primjeni pravila utvrđenih ovim Vodičem.

Kako je pokazano veliko interesovanje zaposlenih u ugostiteljstvu, ostavljena je mogućnost da se u saradnji sa Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove organizuje još jedna obuka.

Login (0)

Prijavite se ili Registrujte da biste postavljali komentare.

Želite napisati članak?

Ne ustručavajte se to učiniti!

Kliknite na donji link i počnite pisati novi članak!

Najnovije diskusije

Kakav je opis posla za menadžera centra za obrazovanje odraslih?

Pusto je na vrhu centra za obrazovanje odraslih. Ovaj osjećaj nije formulisan u opisu posla za mjesto menadžera centra za obrazovanje odraslih.
Ovo je poziv da podijelite opis vašeg posla - bez obzira na format - i poziv da podijelite osjećanja o usamljenosti, ili drugima, u vrhu centra za obrazovanje odraslih.

More