Skip to main content
Blog
Blog

Šta predstavlja digitalizacija obrazovanja za biznis i kako je ispratiti?

Benefiti vs izazovi digitalizacije u obrazovanju

Digitalna era transformirala je sve aspekte našeg života. Definiše kako živimo, radimo, putujemo, družimo se i, što je još važnije, mijenja način na koji učimo i obrazujemo se. Iako je ideja o tehnološki poboljšanom učenju (TEL) bila poznata od kasnih 90-ih, tek je tokom izbijanja COVID-a 2020. godine obrazovna industrija naišla na svoje stvarne izazove.

Nakon što se svijet suočio sa strogim pravilima zaključavanja, potreba za digitalizacijom obrazovnog sektora postala je vitalna. Prema UN-u, pandemija je bila pogođena 94% ukupne studentske populacije - što je gotovo 1,6 milijardi učenika u 190 zemalja. Iako su zatvaranja škola i univerziteta posebno pogodila tradicionalne obrazovne sisteme, još uvijek su uspjeli izdržati oluju uz pomoć digitalnih alata za učenje. U stvari, ograničenja pandemije naglo su povećala potražnju za digitalnim obrazovnim tehnologijama, sve zajedno.

Prema istraživačkim tržištima, predviđa se da će globalno tržište internetskog obrazovanja do 2025. porasti na 319,17 milijardi dolara, sa gotovo 188,88 milijardi dolara u 2019. U međuvremenu, tržište MOOC (Massive Open Online Courses) učetverostručit će se, dostigavši 21,4 milijarde dolara u 2025. (sa 5,16 milijardi dolara u 2019). Prema istraživanju koje je izvršila Schoology Exchange sa 17.000 ispitanika (od kojih su većina bili američki nastavnici), 95,6% vjeruje da digitalno obrazovanje pozitivno utiče na obrazovni proces. Sa tako impresivnim brojevima ne možemo poreći ključnu ulogu koju digitalizacija igra za obrazovne institucije.

Pet glavnih benefita digitalizacije u obrazovanju:

1. Veliki porast informacija koje se dijele

2. 24 sata dostupne informacije

3. Novi izvori biznisu

4. Obrazovanje postaje dostupnije

5. Smanjivanje nepotrebnih zadataka

 

Pet glavnih izazova digitaliyacije u obrazovanju:

1. Tehnička i hardverska ograničenja

2. Nedostatak fokusiranosti i motivacije od strane korisnika

3. Poteškoće u hvatanju određenih vještina

4. Otpor promjenama i usvajanju novih tehnologija

5. Nedostatak standardizovanih pravila na regionalnom nivou

 

U svijetu u kojem su izolacija i socijalna uskraćenost nova norma, ne možemo zanemariti nove izazove ili mogućnosti koje nam dolaze. Iako je fizička učionica najviše pogođena globalnom pandemijom, pandemija je obrazovnu industriju gurnula u režim "overdrive", zadržavajući je među najbrže rastućim industrijama danas.

Sigurno je da je budućnost obrazovanja digitalizacija. 2021. godine, edtech startupi i digitalna preduzeća širom svijeta vidjeće visok povrat ulaganja zahvaljujući uticaju digitalizacije na obrazovnu industriju.

Login (0)
Themes addressed

Prijavite se ili Registrujte da biste postavljali komentare.

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Najnovije diskusije