Blog
Blog

Rezultati EPALE ankete: Gdje smo?

EPALE zajednica je učestvovala u anketi koja je pokrenuta na 32 jezika početkom ove godine.

 

EPALE Survey results, where are we at?.

EPALE zajednica je učestvovala u anketi koja je pokrenuta na 32 jezika početkom ove godine. Zahvaljujemo na velikom učešću i prikupljenim vrijednim sugestijama: odazvalo se 990 učesnika!

 

Anketa je istražila pet glavnih oblasti:

• Demografiju korisnika (profesionalna uloga i zemlja porijekla)

• Svijest i vjernost korisnika (na koje načine se saznalo o veb stranici, učestalost korišćenja, shvatanje i razumijevanje najnovijih sadržaja)

• Motivacije i potrebe korisnika (razlozi za posjetu EPALE-u, zadovoljstvo karakteristikama veb stranice, potrebna poboljšanja)

• Korisničko iskustvo (relevantnost tema, interakcija sa zajednicom, poznavanje i upotrebljivost funkcija veb stranice)

• Pristupačnost na različitim jezicima.

 

Koji su najznačajniji djelovi ankete?

Najpopularniji način među ispitanicima ankete za saznanje o platformi su događaji (29%). Drugi najpopularniji način bio je putem društvenih mreža (24%).

 

How users found out about EPALE.

 

81% korisnika EPALE-a uključenih u istraživanje koristilo je platformu barem jednom mjesečno.

Korisnici koji su bili upoznati s novim inicijativama pokrenutim 2020. kretali su se između 60% -75%, u zavisnosti od svake konkretne inicijative. Serijske inicijative koje su trajale tokom cijele godine, kao što su EPALE intervjui (75%), Setovi resursa (70%) i Priče iz zajednice (70%), bile su one koje su dosegle najveći broj ispitanika. Između 93% - 96% ispitanika koji su bili upoznati s inicijativama 2020. ocijenilo ih je korisnim ili vrlo korisnim.

Pokazalo se da su tri glavna razloga za posjetu stranici: pronalaženje praktičnih informacija relevantnih za njihov posao (53%), najnovije vijesti iz sektora (45%) i informacije o događajima u sektoru (40%). Osim toga, nešto više od trećine izjavilo je da koristi stranicu uglavnom za pristup dokumentima o politici EU (38%, 327) i za mogućnosti umrežavanja (35%, 294). Nešto manji udio izvijestio je da posjećuju stranicu kako bi potražili partnere u projektu (32%, 269), pristupili dokumentima o nacionalnim politikama (31%, 261) i radi razmjene ideja i sadržaja sa svojim kolegama (30%, 250).

Istraživanje takođe pokazuje da su korisnici EPALE-a vrlo zadovoljni različitim karakteristikama platforme. Što bi podstaklo korisnike da češće koriste EPALE?

 

Više informacija na njihovom jeziku (38%)

Lakša navigacija po veb sajtu (36%)

Poboljšana funkcija pretrage (32%)

Podrška i uputstva za otpremanje sadržaja i korišćenje veb stranice (30%).

Sve u svemu, velika većina (97%) EPALE korisnika uključenih u anketu smatra da su teme na platformi odgovarajuće i relevantne. Ukupno 52% korisnika EPALE-a koji su učestvovali u anketi prijavilo je da su komunicirali sa drugim članovima EPALE zajednice putem onlajn diskusija, Zajednica prakse, komentarisanja postova na blogu, traženja zahtjeva za pretraživanje partnera ili pronalaženja partnera na projektu. Za ovu aktivnost raste interesovanje. Koje su karakteristike najpoznatije učesnicima? Pronalaženje relevantnih sadržaja kao što su postovi na blogu, novinski članci, resursi i događaji (94%) i pronalaženje mogućnosti profesionalnog usavršavanja kao što su Otvoreni masovni onlajn kursevi (MOOC) i Otvoreni obrazovni resursi (OER) (64%).

Pošto se spremamo da pokrenemo novu EPALE veb stranicu, željeli smo da istražimo i trenutnu upotrebljivost. Koje sadašnje karakteristike se lakše koriste? Osim prijavljivanja na veb stranicu radi pristupa svim mogućnostima (82%), odmah nakon čega slijedi učešće u onlajn diskusiji (79%)… ponovo se pronalazi relevantan sadržaj (76%). Generalno je bio visok nivo zadovoljstva kvantitetom ( 84%) i kvalitetom (91%) sadržaja u različitim jezičkim verzijama EPALE-a.

 

Ko su učesnici?

Visok udio (65%) korisnika EPALE-a uključenih u anketu je kadar koji se bavi obrazovanjem odraslih (vaspitači, nastavnici, treneri itd.), a zatim slijede projektna partnerstva i akademici, studenti i istraživači. Hajde da pogledamo uloge učesnika.

 

EPALE Users by professional role.

       

Šta korisnici najviše vole?

Čini se da su korisnici EPALE-a uglavnom zadovoljni različitim karakteristikama platforme. Detaljnije: 88% (843) korisnika uključenih u istraživanje ocijenilo je kvalitet pruženih informacija kao „dobar“. Oko četiri petine ispitanika ocijenilo je brzinu sajta kao „dobru“, što predstavlja povećanje u odnosu na prethodne godine. Takođe, multimedijalni elementi i izgled veb-sajta su ocijenjeni kao „dobri“, što označava povećanje. Pronalaženje informacija relevantnih za njihove potrebe i dalje je svrha povratne informacije za mnoge. Srećni smo što će migracija veb stranice na Drupal 8 planirana za naredne nedelje predstaviti opštu reorganizaciju sadržaja i poboljšanu funkcionalnost pretraživanja.  

 

Rating of EPALE features.

                                

Generalno je postojao visok nivo zadovoljstva kvantitetom i kvalitetom sadržaja na EPALE-u. Anketa je bila dragocjena alatka koja nas je natjerala da prikupimo obrazložene sugestije i povratne informacije, a to će nam pomoći da se svakodnevno poboljšavamo kako bismo EPALE učinili još boljim.

Hajde da nastavimo da rastemo zajedno i njegujemo obrazovanje odraslih!

Ukoliko ste zainteresovani za produbljivanje rezultata ankete, možete preuzeti izvještaj .

Login (17)

Komentari

Ja Cię! To wspaniałe wieści, że czytelnicy najczęściej doceniają jakość zamieszczanych na EPALE wpisów. Moim zdaniem to może być najlepszy wyróżnik marki EPALE. Może jakaś kampania w tym zakresie? :))

 

Też ciekawe, że choć zdecydowana większość czytelników to edukatorzy dorosłych, to pojawiają się również naukowcy, pracownicy instytucji rządowych, doradcy zawodowi, politycy i reprezentanci branżowych mediów. Czasem będzie trzeba pomyśleć i o nich pisząc artykuły :)

Login (0)

Fajnie widać w tym znaczenie Forum Edukacji Dorosłych ;-) Skoro to jeden z najważniejszych źródeł dowiadywania się o EPALE i platformie. Widać też sens działania w social mediach bardzo mocno. 

Ten wynik 12 % wiadomości z ust do ust to dowód na to, że my ambasadorzy powinniśmy działać też w tym kierunku ;-)

Login (0)

Prijavite se ili Registrujte da biste postavljali komentare.

Želite drugi jezik?

Ovaj dokument je dostupan i na drugim jezicima. Odaberite jedan od njih u nastavku.
Switch Language

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Najnovije diskusije

Kakav je opis posla za menadžera centra za obrazovanje odraslih?

Pusto je na vrhu centra za obrazovanje odraslih. Ovaj osjećaj nije formulisan u opisu posla za mjesto menadžera centra za obrazovanje odraslih.
Ovo je poziv da podijelite opis vašeg posla - bez obzira na format - i poziv da podijelite osjećanja o usamljenosti, ili drugima, u vrhu centra za obrazovanje odraslih.

More