Blog
Blog

Značaj vještina pisanja

Written communication is an exceptional characteristic of the human species. Over hundreds of years, writing has helped individuals to inform, collaborate and alert other, while societies benefitted from written history, culture and knowledge.  In our time, how you successfully use the gift of writing, depends on you. Writing is a life skill, not only an essential job-related skill, because it is often the basis upon which others judge your learning, your values, your ideas and your contribution to society.

The Importance of Writing Skills.

Čitaoci platforme EPALE sve više postaju svjesni značaja funkcionalne pismenosti kao osnove za učenje odraslih, ali na neki način se čini da onda kada diskutujemo o pismenosti zaboravljamo da se ona odnosi na dvije povezane vještine, čitanje i pisanje. Potrebno je da se fokusiramo na pisanje, čak iako, iz prirodnih razloga, ova vještina nije dio PIAAC testiranja. Međutim, iskustvo pokazuje da je lakše motivisati one koji uče da razvijaju vještine čitanja nego pisanja. Satya Brink, iz Kanade, napisala je blog koji je uputila onima koji uče, objasnivši zbog čega treba da se usredsrede na vještine pisanja.

 

Značaj vještina pisanja

Pisana komunikacija je izuzetna karakteristika ljudske vrste. Hiljadama godina, pisanje pomaže pojedincima da se informišu, sarađuju i upozoravaju jedni druge, dok su društva imala benefita od pisane istorije, kulture i znanja. U našem dobu, način na koji uspješno koristite dar pisanja zavisi od vas samih.

Pisanje predstavlja životnu vještinu, ne samo esencijalnu vještinu koja se odnosi na posaoo, zato što je to obično osnova po kojoj drugi prosuđuju vaše učenje, vaše vriejdnosti, ideje, kao i vaš doprinos društvu. Bez obzira na vašu karijeru ili zanimanje, svako mora pisati da bi komunicirao sa ostalima, bilo da je to prijateljski imejl, formalni poslovni dopis, izvještaj, prijava za posao, informacija za medije ili poruka saučešća. Vaše vještine pisanja određuju da li ćete dobiti željenu reakciju vašeg čitaoca. Da li ste informisali, nagovorili, umirili ili zabavili onako kako ste htjeli? Djelotvornost vaše komunikacije može uticati na vaš svakodnevni život, kao i na ishode vašeg životnog toka. Stoga, pogrešna komunikacija može imati ozbiljne posljedice i nenamjeravana dejstva.

Pisanje je lično. Ono predstavlja nas kada smo odsutni u prostoru i vremenu. Pisanjem se ispoljava ono ko smo mi, čak i nakon našeg života. Ono čini naše znanje, lične aspiracije i naš rad vidljive drugima. Pisanje je sredstvo za predstavljanje naših ideja nama samima i ostalima dok čuvamo svoja lična iskustva i sjećanja. Niko drugi to ne može uraditi umjesto vas. Na taj način, pisanje povezuje vas sa vama samima. Pisanje nije kratkoročno, već trajno. Ono predstavlja zapis onoga što ste željeli iskomunicirati u određenom trenutku u vremenu.

Pisanje vam omogućava da dođete do brojnije publike, na mnogim mjestima, tokom vremena. Imajte ovo na umu, ukoliko želite onlajn prisutnost. Ukoliko je pisanje pažljivo isplanirano, smisleno napisano i osmišljeno za određene čitaoce, ono će živjeti u umu onih koji ga pročitaju. Ukoliko čitate ovo i smatrate da ima smisla, to znači da je pisac vama uputio poruku.

Na koji način vam pisanje pomaže da se razvijate

Da biste dobro pisali, morate organizovati svoje misli, objasniti argumente, predstaviti odgovarajuće činjenice i voditi svog čitaoca do zajedničkog zaključkja. Ukoliko se čitalac ne slaže, on/a bi trebalo da bude u stanju da pronađe svaki vaš argument za opovrgavanje. Pisanje vam omogućava da se vidljivo prisjećate događaja iz prošlosti, opisujete posebno iskustvo ili prodajete viziju.  Oslanjate se na kritičko mišljenje u svojoj konceptualizaciji, na jasnoj artikulaciji putem izbora riječi i strukture, kao i na djelotvornom dijeljenju informacija pisanjem za čitaoca, ne samo za samog sebe. Pisanje kontroliše transformativnu moć pisane riječi kako bi se unaprijedio vaš život i promijenio svijet oko vas. 

Djelotvorno pisanje

Dobro pisanje cilja publiku koja čita. Ono je prilagođeno medijumu: digitalnom ili štampanom? Formalnom ili informalnom? Zabavnom ili ozbiljnom? Zadatak je urađen ukoliko se poruka iskomunicira jasno, ali je djelotvoran ukoliko se zapamti. Vješto pisanje proizvodi odgovor kod čitaoca stimulisanjem misli, pokretanjem emocije i akcije. To je razlog zbog kojeg čitate omiljenu knjigu po drugi put. 

Unaprijedite vještine pisanja

Pisanje je, srećom, vještina koja se može savladati kao bilo koja druga. Zatim, naučena vještina će vam biti od koristi tokom cijelog života. 

  • Čitajte što više.  Čitanje raznovrsnog materijala će vam pomoći da širite vokabular i da se upoznajete sa različitim stilovima izražavanja. Ukoliko pročitate nepoznatu riječ, potražite njeno značenje. Vaš vokabular u čitanju je veći od vokabulara u pisanju, ali možete raditi na tome da smanjite jaz između njih, upotrebom novih riječi u pisanju.
  • Zapišite svoje ideje. Ovo zahtijeva strateško razmišljanje kako bi se istančao vaš fokus da svoje ideje učinite jasno razumljivim.
  • Vježbajte. Što više pišete, biće vam lakše da razvijate lični stil koji je prepoznatljiv. Kao i za većinu vještina, vježba će učiniti pisanje jednostavnijim i djelotvornijim.
  • Usmjerite komunikaciju. Imajte naumu čitaoca dok pišete. Pažljiv odabir odgovarajućih riječi i dužine komunikacije će vam pomoći da disciplinujete svoje pisanje. 
  • Oslanjajte se na prakse dobrog pisanja. Uvijek pročitajte ono što ste napisali prije nego što to pošaljete drugima. Dobar trik je da pročitate naglas, i tada mnogi nedostaci budu vidni. Ispravite greške u kucanju i gramatičke greške. Provjerite organizaciju ideja, strukturu rečenice i logički tok u pasusima. Da li će vaši čitači razumjeti vašu poruku i odgovoriti na način na koji vi želite? Da li biste bili srećni sa vašim pisanjem ukoliko ga pročitate mnogo kasnije?
  • Ispitujte primjere. Čitanje biografija drugih može vam biti najbolji način da prikažete svoje vještine i radon iskustvo.
  • Iskoristite odgovore i povratne informacije. Odgovori čitaoca pružaju dragocjene lekcije za buduće pisanje. Pitanja mogu pokazati gdje vasa poruka nije jasna. Zahvalite čitaocima kada vas citiraju, ponavljajte vašu poruku i dijelite svoje pisanje sa drugima.

Zapamtite da proces pisanja treba da bude prijatan. Pisanje je ozbiljan posao kada je njegov uticaj značajan. Ali, pišite i zbog zabave, igrajte se riječima i koristite humor. Vještine pisanja će tada prirodno doći do vas. Kada napišete svoje ime ispod onoga što ste napisali, trebalo bi da doživite osjećaj ispunjenosti.

 

 

Satya Brink je međunarodni konsultant za istraživanje u oblasti obrazovanja, analize politike i savjetovanje o strateškim politikama. Ona je bila direktor Nacionalnog istraživačkog tima za politiku učenja u Vladi Kanade (2003-2010). Takođe je ko-predsjedavala Upravnim odborom OECD za PIAAC, poznatim kao Istraživanje vještina odraslih. Njeni radovi su naširoko objavljivani, a svoja istraživanja je predstavila međunarodnoj akademskoj zajednici, vladama i stručnoj javnosti na pet kontinenata.

Login (9)
Themes addressed

Prijavite se ili Registrujte da biste postavljali komentare.

Želite drugi jezik?

Ovaj dokument je dostupan i na drugim jezicima. Odaberite jedan od njih u nastavku.
Switch Language

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Najnovije diskusije

Kakav je opis posla za menadžera centra za obrazovanje odraslih?

Pusto je na vrhu centra za obrazovanje odraslih. Ovaj osjećaj nije formulisan u opisu posla za mjesto menadžera centra za obrazovanje odraslih.
Ovo je poziv da podijelite opis vašeg posla - bez obzira na format - i poziv da podijelite osjećanja o usamljenosti, ili drugima, u vrhu centra za obrazovanje odraslih.

More