Blog
Blog

EPALE komplet resursa – Zajednice koje uče

Na pola puta do kraja ove godine, ovaj Komplet resursa predstavlja prvu šansu da se pristupi onome što je do sada proizvedeno.

EPALE Resource Kit - Learning Communities

Učenje se odvija u zajednicama! Međutim, učenje takođe izgrađuje zajednice i pomaže njihov rast.

 

Na koji način možemo garantovati da će se stvarati zajednice inkluzivnog učenja širom Evrope? Na koji način možemo biti uvjereni da je onaj koji uči u centru procesa učenja? Na koji način možemo njegovati učenje odraslih tako da ono oslobađa svoj transformativni potencijal za zajednicu kao cjelinu? Počevši od premise da je učenje od koristi i pojedincima i drušvu u cjelini, tokom 2022. godine,  EPALE će posvetiti tematski fokus zajednicama koje uče. 

 

A sada, kada smo već na pola puta do kraja ove godine, ovaj Komplet resursa predstavlja prvu šansu da se pristupi onome što je do sada proizvedeno u vezi sa ovim tematskim fokusom, preporučujući neke izdvojene sadržaje koji vas mogu voditi kroz platformu i biti inspiracija u vašem radu.

 

Prvi dio kompleta pruža vam nis refleksija i narativa: obimne članke koji detaljno istražuju neka ključna pitanja i podstiču vas da razmišljate izvan okvira. Mi počinjemo naše putovanje sa mjesta koje je veoma blisko našim mislima i veoma prisutno na EPALE u prethodnim mjesecima: Ukrajina, potrešena tragičnim ratom, ali i dalje nevjerovatno otporna i sposobna za kreativne i moćne inicijative, predstavlja protagonistu pokretnog i ohrabrujućeg podcasta. Zatim, ovaj komplet vas vodi kroz inspirativnu inicijativu koja podstiče izgradnju zajednice i međugeneracijskog učenja u ruralnom području. Takođe vam predstavljamo moć pričanja priča i intervju koji nas dovodi natrag do inicijane teme: mirovno obrazovanje i njegov značaj za svakog odraslog pojedinca. 

 

Drugi dio ovog kompleta je fokusiran na alatima i dobrim praksama. On obuhvata instrumente i resurse, koji su često proizvedeni u okviru evropskih projekata, kako bi potpomogli vaš praktičan rad. Odabrali smo projekat čiji je cilj podsticanje finansijske pismenosti u javnim bibliotekama, koje su ključni obrazovni akteri u mnogim zajednicama širom Evrope; inicijativu za osnaživanje porodica putem razvoja vještina roditeljstva; program nagrada za motivisanje starijeg stanovništva da se uključi u volonterisanje; kurs obuke namijenjen edukatorima koji rade sa romskim zajednicama.

Komplet resursa možete preuzeti ovdje.

Login (20)

Prijavite se ili Registrujte da biste postavljali komentare.

Želite drugi jezik?

Ovaj dokument je dostupan i na drugim jezicima. Odaberite jedan od njih u nastavku.
Switch Language

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Najnovije diskusije

Kakav je opis posla za menadžera centra za obrazovanje odraslih?

Pusto je na vrhu centra za obrazovanje odraslih. Ovaj osjećaj nije formulisan u opisu posla za mjesto menadžera centra za obrazovanje odraslih.
Ovo je poziv da podijelite opis vašeg posla - bez obzira na format - i poziv da podijelite osjećanja o usamljenosti, ili drugima, u vrhu centra za obrazovanje odraslih.

More