European Commission logo
Create an account
Blog
Blog

EBSN podkast serija na EPALE-u: Preispitivanje osnovnih vještina odraslih u 21. vijeku

The current EBSN podcast discusses how have our understanding of literacy changed due to the current challenges (digitalisation, pandemics etc).

Re-thinking Adult Basic Skills in the 21st century

Trenutni EBSN podkast govori o tome koliko se naše razumijevanje pismenosti promijenilo zbog aktuelnih izazova (digitalizacija, pandemija, itd).

 

Pismenost odraslih, i osnovne vještine uopšte, postali su centralni u mnogim sektorima politike EU, od obrazovanja i obuke do zapošljavanja i socijalne politike. Upotreba termina „pismenost“ se širi, različiti akteri ga razumiju u skladu sa sopstvenim kontekstom, što dovodi do paralelnih interpretacija. Povećanje tehnološkog razvoja i trendova digitalizacije u svim oblastima našeg života, zelene transformacije i trenutnog fokusa na održivost doprinosi i mijenjanju razumijevanja termina i naših očekivanja u odnosu na isti, da ne pominjemo uticaj tekuće pandemije koja ubrzava adaptaciju digitalnih rješenja u obrazovanju odraslih.

Naziv trenutne sesije je Preispitivanje osnovnih vještina odraslih u 21. vijeku. Izabrali smo ovu temu kako bismo omogućili razmišljanje o promjenljivoj prirodi pružanja osnovnih vještina u svjetlu određenih globalnih fenomena koje smo svi nedavno doživjeli. Naša namjera je da se vidi kako je razumijevanje obuke osnovnih vještina možda pogođeno ovim procesima. Predstavljamo naše sesije u dva dijela; kao prvo, u ovoj jedinici bavimo se pojmom digitalne pismenosti, dok ćemo u narednom dijelu razmotriti osnovne vještine istraživanja, politike i prakse.

Prate nas inovativni obrazovni mislioci, istraživači, stručnjaci za politiku koji će biti naši partneri u analizi sastavnih djelova osnovnih vještina odraslih uopšte. Naš gost je Dag Belšou.

Dag Belšou je tehnolog, lider i edukator koji se zalaže za transparentnost. Nalazi se u Velikoj Britaniji i radi preko We Are Open Co-Op i Dynamic Skillset. Dag je možda najpoznatiji po svom radu na digitalnoj pismenosti. Objavio je knjigu pod nazivom Osnovni elementi digitalne pismenosti dok je bio voditelj veb pismenosti za Mozilu. Drži govore na edtech događajima širom svijeta.

U ovom podkastu razgovarali smo o sljedećim temama:

Uticaj COVID-a na naše digitalno ponašanje: Koje lekcije možemo izvući iz ovog perioda? Postoji li nešto što bismo trebali zadržati/pustiti/osvijestiti?

• Kako da stvorimo ravnotežu između usmjeravanja obuke za digitalne vještine na individualne potrebe i još uvijek primjenjujemo određene standarde?

Uloge osnovnih vještina za demokratsko građanstvo: Nedostatak neophodnih vještina za čitanje i pisanje, računanje, a posebno primjena digitalnih alata svjesno postaje neophodna za sve koji žele da idu ukorak s disruptivnim promjenama, krizama, novim politikama koje se pojavljuju u tehnologiji, društvenom životu, zapošljavanju, učenju, itd.

Mikrokredencijali i otvoreni bedževi: Alat koji bi se mogao pokazati obećavajućim u stvaranju ishoda učenja, izbora obuke i stečenih vještina utvrđenih pojedinačnim potrebama su mikrokredencijali.

EPALE_EU · EBSN Podkast serija na EPALE-u:  Preispitivanje osnovnih vještina odraslih u 21. vijeku

Stručnjaci koji su dali doprinos i veze ka organizacijama

• Dag Belšou - tehnolog, lider i edukator koji se zalaže za transparentnost. Nalazi se u Velikoj Britaniji i radi preko We Are Open Co-Op i Dynamic Skillset

 

Dalji resursi u ovoj temi

Veb-stranica Daga Belšoua

• Dougova knjiga: Osnovni elementi digitalne pismenosti (e-knjiga)

Tekući kredencijali  

Veb-stranica Odri Voters

• Veb-stranica Evropske komisije za pristup EU mikrokredencijalima

 

U nastavku možete pronaći transkript podkasta.

Login (17)

Komentari

Prijavite se ili Registrujte da biste postavljali komentare.

Želite drugi jezik?

Ovaj dokument je dostupan i na drugim jezicima. Odaberite jedan od njih u nastavku.
Switch Language

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Najnovije diskusije

Kakav je opis posla za menadžera centra za obrazovanje odraslih?

Pusto je na vrhu centra za obrazovanje odraslih. Ovaj osjećaj nije formulisan u opisu posla za mjesto menadžera centra za obrazovanje odraslih.
Ovo je poziv da podijelite opis vašeg posla - bez obzira na format - i poziv da podijelite osjećanja o usamljenosti, ili drugima, u vrhu centra za obrazovanje odraslih.

More