chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

Emuārs

Op jobshadowing naar Rotterdam

17/02/2019
Rein Callewaert
Valoda: NL

In februari 2018 gaf Martine van der Pluijm in ons Centrum voor Basiseducatie 'Brusselleer'een lezing met als titel “Thuis in Taal: een handreiking voor leerkrachten ter ondersteuning van laaggeletterde ouders bij taalstimulering thuis" (link is external). Voor Brusselleer paste deze lezing binnen het project ‘Mijn kind gaat naar school, ik ook’ (het ‘scholenproject’) dat als doel heeft het onderwijsondersteunend gedrag van ouders te stimuleren.

Martine van der Pluijm is onderzoekster en docent aan de Hogeschool Rotterdam (vakgroep pedagogie). Thuis in Taal is haar promotieonderzoek. Martine was vergezeld door een half dozijn collega’s, waaronder Nicole Vinke, leerkracht in een van de basisscholen die aan Thuis in Taal deelnemen, een stafmedewerker die studenten begeleidt in Thuis in Taal en een drietal studenten die aan het onderzoek deelnamen. Het werd een inspirerende dag die nog een staartje kreeg.

Ik ben zelf leerkracht NT2 en medewerkster van het scholenproject bij CBE Brussel. Dankzij het Erasmus+ project 'Bridging the key skills gap' ging ik van 12 januari tot 10 februari 2019 naar HS Rotterdam op jobshadowing. De focus lag natuurlijk op ouderbetrokkenheid bij laaggeletterde ouders. Het werd een lange en bijzonder rijke jobshadowing. Mijn verslag deel ik hier graag: 

/nl/file/verslagrotterdamepalepdf-0verslag_rotterdam_epale.pdf

/nl/file/verslagrotterdamepalepng-1verslag_rotterdam_epale.png

/nl/file/fotoreinjpgfoto_rein.jpg

 

/nl/file/fotooudersjpgfoto_ouders.jpg

Foto (links): Rein (rechts op de foto) met bij haar Marchien (linksonder - docent en coach Pedagogisch Educatief Medewerker HR), Janke (rechtsonder - coördinator internationalisering sociaal domein) en Pascal (linksboven - medewerker Janke). Iedereen is van de Hogeschool Rotterdam. 

Foto (rechts): Een ouderbijeenkomst over taalstimulering op Basisschool Bloemhof in Rotterdam-Zuid.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn