chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

 
 

Emuārs

Kvartaaliteema: Laatu aikuiskoulutuksessa

21/11/2018
Amanda Laakso
Valoda: FI

/lv/file/epalelaatu1jpg-2epale_laatu1.jpg

 

Vuoden viimeinen kvartaaliteema on laatu aikuiskoulutuksessa. Euroopan komission aikuiskoulutuspolitiikan keskeisenä tavoitteena on auttaa aikuisia kehittämään heidän tarvitsemiaan tietoja ja taitoja. Tehokkaaseen aikuiskoulutuspolitiikkaan on määritelty myös aikuiskoulutusmahdollisuuksien laadun varmistus.

Laadun varmistamisella taataan myönteiset tulokset niin oppijoille, työnantajille kuin yhteisölle ja saadaan julkinen investointi käytettyä mahdollisimman tehokkaasti. Laadukkaan aikuiskoulutuksen tarjonnan varmistamiseksi Euroopan komissio ehdottaa laadunvalvontakehyksen luomista aikuiskoulutusohjelmien seurantaa ja arviointia varten. Laadunvalvontakehyksen lisäksi aikuiskouluttajien kehittäminen peruskoulutuksen ja jatkuvan ammatillisen kehittymisen avulla on tärkeää laadun kannalta.

Suomessa on monta eri organisaatiota, jotka tarjoavat aikuiskoulutusta. Eri organisaatioiden tarjoaman koulutuksen lisäksi aikuiskoulutus voi olla myös informaalia, jolloin laatua voi olla vaikea arvioida ja kehittää. Jos ihminen on vaikka opetellut omatoimisesti kirjallisuuden avulla jonkun taidon, on vaikea arvioida kuinka laadukasta oppiminen ja lähdemateriaali on ollut. Erasmus+ aikuiskoulutukselle listaa yhdeksi kansalliseksi prioriteetikseen laadunhallinnan aikuiskoulutuksessa. Laadunhallintaa painotetaan erityisesti epävirallisen ja arkioppimisen sekä elinikäisen ohjauksen prosesseissa.

Laaduntarkkailu validoinnin avulla

Aikuiskoulutuksen laatuun liittyy myös osaamisen tunnustaminen eli validointi. Validointikäytännöt eroavat eri maiden välillä, vaikka samankaltaisuuksiakin löytyy. Vuosina 2012-2013 tehtiin Pohjoismainen validoinnin laatumalli -kehittämishanke, jossa laadittiin laadunvarmistumalli. Arvioinnin laatu varmistetaan käyttämällä selkeitä kriteerejä, perustelemalla menetelmävalinnat ja laatimalla arviointi- ja dokumentointikäytäntö. Nordiskt nätverk för vuxnas lärande pitää tärkeänä, että laatustandardit validoinnille ovat tiukat.

Yksi hyvä tapa kannustaa oppilaitoksia parempaan laatuun koulutuksessa on laatupalkinnot. Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt vuoden 2018 ammatillisen koulutuksen laatupalkinnot kahdelle ammatillisen koulutuksen järjestäjälle. Palkintojen lisäksi jaettiin yksi kunniamaininta. Palkinnot myönnettiin esimerkillisestä työstä ammatillisen koulutuksen laadunhallinnan kehittämisessä. Laatupalkinto kannustaa eri oppilaitoksia panostamaan toiminnan laadun arviointiin ja parantamiseen Suomessa.

 

Alla koottuna aiheeseen liittyviä julkaisuja:

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn