chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

 
 

Emuārs

Vegyen részt egy írást-olvasást tanuló európai felnőtteknek szánt, hang alapú mobilalkalmazás kifejlesztésében!

31/10/2018
Györgyi Bajka
Valoda: HU
Document available also in: EN NL FR DE IT PL ES CS

/lv/file/literacyLiteracy

Literacy

Diane Gardner a „Citizen Literacy” elnevezésű ígéretes projektről beszélt az EPALE-nek, amelynek keretében a felnőttek írni-olvasni tudását fejlesztő kurzusokat, oktatóképzési anyagokat és digitális tanulási segédanyagokat dolgoznak ki. 

A „Citizen Literacy” egy egyesült királyságbeli projekt, amelynek keretében a felnőttek írás-olvasás tudását fejlesztő kurzusokat, oktatóképzési anyagokat és digitális tanulási segédanyagokat dolgoznak ki a felnőttek írás és olvasás tanításához. A projekt középpontjában egy szintézisre épülő, hangzás alapú* rendszer áll, amely szisztematikus és strukturált megközelítésmódot alkalmaz a hangzástan írás-olvasási készségek tanításához való felhasználásához. A projekt az írás-olvasás tudás felnőttek körében történő fejlesztésének támogatása tekintetében az Egyesült Királyságban fennálló komoly hiányosságot kívánja orvosolni, mivel sajnálatos módon kevés képzési segédanyag áll rendelkezésre a felnőttoktatásban dolgozó oktatók készségeinek e területen történő fejlesztéséhez.

A projekt közvetlenül egy több éve működő, a City of Glasgow College népfőiskola által kidolgozott, úttörő jellegű kurzuson alapul. A City and Guilds által akkreditált programot (az SCQF szerinti 1. szint) a City of Glasgow College felnőttkori írás-olvasás tudással foglalkozó oktatója, Diane Gardner dolgozta ki. A Citizen Literacy csapata felnőttkori írás-olvasás tudással foglalkozó szakemberekből, oktatási szakemberekből, oktatásmódszertani szakemberekből és szoftverfejlesztőkből áll.

Strukturált és szisztematikus oktatóképzési segédanyagokat fejlesztünk a módszer felnőttek körében történő alkalmazása céljából. A projekt keretében egy okostelefonos alkalmazás is készül, amely a személyes képzési alkalmakat támogatva segítheti a tanulókat a szabadidőben történő gyakorlásban. Az alkalmazás a kézírás- és a hangfelismerés felhasználásával lehetővé teszi a tanulók számára a kurzusaikhoz rendelt feladatok gyakorlását.

/lv/file/picture1png-10picture1.png

City of Glasgow College

A Citizen Literacy kurzusai az írás-olvasás tudás tekintetében súlyos hiányosságokkal rendelkező felnőttekre irányulnak, akik a kurzuson a fonémák vegyítésével szavakat alkotva tanulnak írni és olvasni. Ezt a készséget összekapcsolják a nem vegyíthető egész szavak, az alapvető nyelvtan és a központozás megtanításával, valamint az ábécével kapcsolatos tudatosság kialakításával. A megközelítésmódunk jól működik az olvasni nem akarók és az írnás-olvasás tudás tekintetében alacsony önbizalommal rendelkezők körében, emellett követhető struktúrát és mintázatokat kínál számukra ott, ahol ilyesmi korábban nem létezett. A projektet kifejezetten a társadalmi igazságosság etikája motiválja, ami a felnőttek írás-olvasás tudásának társadalmainkon belüli javításában nyilvánul meg. Mindez jelentősen javíthatja az egyének esélyeit az életben, nemcsak gazdasági szempontból, hanem az önbecsülés és a társadalmi kohézió vonatkozásában is.

Kutatásaink, valamint a tanulók és a legutóbbi, 2018. júniusi személyzeti képzésünkön részt vett, írás-olvasás tudással foglalkozó egyesült királyságbeli szakemberek körében szerzett tapasztalataink rávilágítottak arra, hogy szükség van ilyen megközelítésmódokra és tanulási segédanyagokra. A szakemberek elismerték, hogy szükség van egy olyan alkalmazásra, amelyet a tanulók kiegészítésképpen használhatnak a tanuláshoz, vagy akár önálló tanuláshoz is igénybe vehetnek, hogy magabiztosabbá váljanak, megszüntetve azt a megbélyegzettséget, amellyel még számos, felnőttkorban írni-olvasni tanuló ember küszködik.

A kurzus kialakításából fakadóan alkalmas arra, hogy egy olyan okostelefonos alkalmazás támogassa, amellyel az alkalmazás kínálta számos lehetőség segítségével történő hallgatás, olvasás, írás és beszéd révén javul a tanuló fonológiai tudatossága. A felnőttoktatást támogató megfelelő digitális eszközök iránti igény egyre nő, és az írni-olvasni tanuló felnőtteknek és oktatóiknak ilyen lehetőségekhez is hozzá kellene férniük.

/lv/file/picture2png-2picture2.png

Örömmel működünk együtt az oktatás különféle ágazataiból érkező európai partnerekkel annak érdekében, hogy megosszuk és kicseréljük a felnőttkori írni-olvasni tudás javítására irányuló, különböző európai nyelveken elérhető jelenlegi megközelítésmódokkal kapcsolatos bevált gyakorlatokat és innovációkat. Célunk a hangzás alapú megközelítés és a már kifejlesztett tanulási segédanyagok megosztása, valamint annak feltárása, hogy miként lehetne ezeket számos különböző nyelvre adaptálni. Az ideális az volna, ha partnereket találnánk annak megvitatásához, hogy miként lehetne különböző nyelveken létrehozni tanulási segédanyagokat, oktatóképzési anyagokat és mobiltelefonos alkalmazást. A megcélzott végfelhasználók felnőtt írni-olvasni tanulók, oktatóik, technológiai fejlesztők, valamint a támogató személyzet.

Olvasson részletesebben a munkánkról, és keressen meg bennünket az EPALE keresőeszköze segítségével!

* A hangzástan az angol nyelven történő írás és olvasás oktatásának egyik módszere, amelynek során fejlesztik a tanulók azon képességét, hogy meghallják, azonosítsák és kezelni tudják a fonémákat, ily módon tanítva a hangok és az azok jelölésére használt írásmódok közötti megfeleltetést.


Diane Gardner húsz éve dolgozik önkéntesként a közösségi oktatás területén, és jelenleg a City of Glasgow College népfőiskola felnőttkori írás-olvasás tudással és közösségi oktatással foglalkozó vezető oktatója. Szívügye annak biztosítása, hogy minden felnőtt tanuló hozzáférhessen tanulási lehetőségekhez, ezért hozta létre a City Phonics elnevezésű, felnőttek írni-olvasni tanítására szolgáló, szintézisre épülő, hangzás alapú programot. A kurzus felépítése számos tanulási lehetőséget kínál a diákok számára, az oktatóknak pedig lehetőséget ad arra, hogy építsen a tanítási tapasztalatára. A kurzus immár az SCQF szerinti 1. szintre/1. belépési szintre besorolt, akkreditált City and Guilds program, és teljes körű oktatóképzési jegyzetek állnak hozzá rendelkezésre.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Tiek rādīts 1. - 1. no 1
  • Lietotāja Antonella Giles attēls
    A very interesting initiative from which adult learners will surely benefit.  I have in mind the many immigrants who pass through our country on their way to Europe.  Many spend some months here in our country to work or to wait for permission to continue their journey.  Such an App in our native language would be helpful to them for everyday use. 

    I am creating simple interactive activities using the excellent Web2.0 tool Learning Apps with vocabulary and simple phrases which might come in handy for such adult learners.  They even work on mobile devices such as tablets and smartphones. I am uploading these online activities on the EPALE platform.

    Here are some examples:

    Antonella (Malta)