chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

Emuārs

Prednosti in izzivi izobraževanja s pomočjo uporabe sodobne tehnologije

17/03/2017
Maruša Mohorič
Valoda: SL

Tudi izobraževalci odraslih smo učeči se posamezniki, ki se zaradi svojega profesionalnega ali osebnega razvoja udeležujemo tečajev, usposabljanj in izpopolnjevanj. Iznajdljiv posameznik lahko tekom svojega izobraževanja pridobi ideje ter različne metode uporabi tudi pri svojem strokovnem delu in poučevanju odraslih. 

Tako nam sodobni tehnični pripomočki, kot npr. e-table, omogočajo, da na zanimiv in kreativen način predstavimo učno snov. Dobrodošli so različni izobraževalni videi, 3D animacije, orodje za spletne izobraževalne kvize, ki jih lahko vključimo v pouk... 

V času, ko ima vsak od nas dostop do prenosnega računalnika, pametnega telefona sli druge pametne naprave, je izbira in vključitev v katerega izmed številnih tečajev in izobraževanj, ki jih lahko najdete na spletu, res zelo enostavna. Enostavna v smislu dostopnosti, po drugi strani pa pester nabor različnih vsebin marsikoga tako nagovori, da bi se "udeležil kar vsega" in mora nato racionalno pristopiti k izbiri vsebin, ki bodo tako časovno, vsebinsko kot organizacijsko ustrezne. 

E-izobraževanja so še posebej dostopna, če nimate težav z razumevanjem in komuniciranjem v angleškem jeziku. Oblike izobraževanj so zelo raznolike. Ponekod se vključite v skupnost, ki vsak teden spoznava določeno temo in se nato o njej pogovarja, drugod pa ste glede na zastavljeni program in cilje, ki jih izberete, povsem samostojni in neodvisni pri usvajanju novega znanja. 

Spletna izobraževanja ponujajo tudi nekatere svetovno znane univerze in predavatelji, ki vam ob koncu, proti plačilu, izdajo tudi certifikat oziroma potrdilo, da ste se jih udeležili. Tak način učenja ponuja spletna stran Future Learn, kjer verjamejo, da bi učenje morala biti zabavna in socialna izkušnja.  Omogočajo vam, da izbirate ned številnimi tematikami, se vključite in sodelujete s preostalimi "študenti", ter ob koncu pridobite potrdilo o udeležbi. O spletnih tečajih Future Learn smo že pisali tudi na EPALE - zapis si lahko ogledate na tej povezavi.

 

 

Med prednosti spletnega izobraževanja sicer lahko štejemo:               

/lv/file/e-learningblog1jpge-learning_blog_1.jpg

- nizke stroške;

- dostopnost - kadarkoli in kjerkoli;

- fleksibilnost;

- prilagojenost osebnim izobraževalnim potrebam in sposobnostim;

- možnost vpogleda v napredek;

- stalno posodobljenost in korak s časom; 

- spodbujanje razvoja veščin uporabe računalnika in drugih digitalnih spretnosti. 

 

Kaj pa izzivi, s katerimi se srečujemo ob takem izobraževanju? Eden izmed prvih je verjetno motivacija. Le ta je potrebna, da tudi po upadu začetnega navdušenja vztrajamo in nadaljujmo z izbraževanjem ter doseganjem zastavljenih ciljev. Pri taki vrsti izobraževanja prav tako največkrat nimamo živega stika s profesorjem, izvajalcem izobraževanja, pač pa se vsebine podajajo na specifičen način, največkrat v okviru lekcij in nalog, ki so vnaprej pripravljene in čakajo, da jih rešimo. Marsikoga pri izobraževanju bodri tudi skupnost in skupina součečih, ki je v primeru e-izobraževanja zgolj virtualna. Izobraževanje prek spleta je hkrati dostopno, vključimo se lahko kadarkoli in praktično od kjerkoli, hkrati pa je prav tehnologija lahko tista, ki nam občasno lahko "zagode" in nas "pusti an cedilu".  

 

/lv/file/e-learningblogjpge-learning_blog.jpg

 

 

Zaradi vsega naštetega se marsikateri organizator izobraževanj odloči za ponudbo kombinacije klasičnega in e-izobraževalnega programa. Pri kombiniranem učenju gre torej za preplet učnih slogov in različnih učnih pripomočkov. 

 

Katere prednosti pa so bile za vaše učenje najbolj dobrodošle? Kako ste premagovali izzive? Ste ob lastnem e-izobraževanju pridobili ideje in jih že uspešno implementirali v svoje vsakdanje delo izobraževalca ali vaš način poučevanja? Zapišite svojo izkušnjo v komentar tega prispevka!

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email