Pārlekt uz galveno saturu
Blog
Blog

Prednosti in izzivi izobraževanja s pomočjo uporabe sodobne tehnologije

Ste se tudi izobraževalci odraslih, ki skrbite za svoj profesionalni in osebni razvoj, že kdaj udeležili katerega od spletnih tečajev in izobraževanj? V kolikor je vaš odgovor pritrdilen, ste se prav zagotovo srečali s katero od opisanih prednosti oziroma izzivom! Kako ste se pri tem znašli in prilagodili? Ste morda pri tem pridobili nove ideje in jih že uporabljate pri svojem delu?

Tudi izobraževalci odraslih smo učeči se posamezniki, ki se zaradi svojega profesionalnega ali osebnega razvoja udeležujemo tečajev, usposabljanj in izpopolnjevanj. Iznajdljiv posameznik lahko tekom svojega izobraževanja pridobi ideje ter različne metode uporabi tudi pri svojem strokovnem delu in poučevanju odraslih. 

Tako nam sodobni tehnični pripomočki, kot npr. e-table, omogočajo, da na zanimiv in kreativen način predstavimo učno snov. Dobrodošli so različni izobraževalni videi, 3D animacije, orodje za spletne izobraževalne kvize, ki jih lahko vključimo v pouk... 

V času, ko ima vsak od nas dostop do prenosnega računalnika, pametnega telefona sli druge pametne naprave, je izbira in vključitev v katerega izmed številnih tečajev in izobraževanj, ki jih lahko najdete na spletu, res zelo enostavna. Enostavna v smislu dostopnosti, po drugi strani pa pester nabor različnih vsebin marsikoga tako nagovori, da bi se "udeležil kar vsega" in mora nato racionalno pristopiti k izbiri vsebin, ki bodo tako časovno, vsebinsko kot organizacijsko ustrezne. 

E-izobraževanja so še posebej dostopna, če nimate težav z razumevanjem in komuniciranjem v angleškem jeziku. Oblike izobraževanj so zelo raznolike. Ponekod se vključite v skupnost, ki vsak teden spoznava določeno temo in se nato o njej pogovarja, drugod pa ste glede na zastavljeni program in cilje, ki jih izberete, povsem samostojni in neodvisni pri usvajanju novega znanja. 

Spletna izobraževanja ponujajo tudi nekatere svetovno znane univerze in predavatelji, ki vam ob koncu, proti plačilu, izdajo tudi certifikat oziroma potrdilo, da ste se jih udeležili. Tak način učenja ponuja spletna stran Future Learn, kjer verjamejo, da bi učenje morala biti zabavna in socialna izkušnja.  Omogočajo vam, da izbirate ned številnimi tematikami, se vključite in sodelujete s preostalimi "študenti", ter ob koncu pridobite potrdilo o udeležbi. O spletnih tečajih Future Learn smo že pisali tudi na EPALE - zapis si lahko ogledate na tej povezavi.

 

 

Med prednosti spletnega izobraževanja sicer lahko štejemo:               

- nizke stroške;

- dostopnost - kadarkoli in kjerkoli;

- fleksibilnost;

- prilagojenost osebnim izobraževalnim potrebam in sposobnostim;

- možnost vpogleda v napredek;

- stalno posodobljenost in korak s časom; 

- spodbujanje razvoja veščin uporabe računalnika in drugih digitalnih spretnosti. 

 

Kaj pa izzivi, s katerimi se srečujemo ob takem izobraževanju? Eden izmed prvih je verjetno motivacija. Le ta je potrebna, da tudi po upadu začetnega navdušenja vztrajamo in nadaljujmo z izbraževanjem ter doseganjem zastavljenih ciljev. Pri taki vrsti izobraževanja prav tako največkrat nimamo živega stika s profesorjem, izvajalcem izobraževanja, pač pa se vsebine podajajo na specifičen način, največkrat v okviru lekcij in nalog, ki so vnaprej pripravljene in čakajo, da jih rešimo. Marsikoga pri izobraževanju bodri tudi skupnost in skupina součečih, ki je v primeru e-izobraževanja zgolj virtualna. Izobraževanje prek spleta je hkrati dostopno, vključimo se lahko kadarkoli in praktično od kjerkoli, hkrati pa je prav tehnologija lahko tista, ki nam občasno lahko "zagode" in nas "pusti an cedilu".  

 

 

 

Zaradi vsega naštetega se marsikateri organizator izobraževanj odloči za ponudbo kombinacije klasičnega in e-izobraževalnega programa. Pri kombiniranem učenju gre torej za preplet učnih slogov in različnih učnih pripomočkov. 

 

Katere prednosti pa so bile za vaše učenje najbolj dobrodošle? Kako ste premagovali izzive? Ste ob lastnem e-izobraževanju pridobili ideje in jih že uspešno implementirali v svoje vsakdanje delo izobraževalca ali vaš način poučevanja? Zapišite svojo izkušnjo v komentar tega prispevka!

Login (1)

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Jaunākās diskusijas

EPALE 2021. gada tematiskie fokusi. Laiks sākt!

Mēs aicinām Jūs iesaistīties, dalīties ar viedokli, pieredzi, projektiem un idejām! Sāksim ar šo tiešsaistes diskusiju. Tiešsaistes diskusija notiks 9. martā no plkst. 11.00 līdz 17.00 pēc Latvijas laika. Rakstītu diskusiju ievadīs tiešraide ar 2021. gada tematisko fokusu iepazīstināšanu, un to vadīs Džina Ebnere un Aleksandra Kozira no Eiropas Pieaugušo izglītības asociācijas (EAEA), kurām to uzticēs EPALE Redakcijas padome.

Vairāk

EPALE diskusija: Pamatprasmju nodrošināšana cietumos

Kā izglītības iniciatīvas var labāk risināt cietumos esošo cilvēku pamatvajadzības? Kādi ir galvenie ieguvumi un problēmas attiecībā uz pamatprasmju apmācību cietumos? Diskusija notiks 17. decembrī (ceturtdien), tā sāksies plkst. 14.00 pēc Centrāleiropas laika un noslēgsies plkst. 16.00. Diskusijas ievadā būs 20 minūšu gara tiešraide ar starptautisku ekspertu piedalīšanos, kuri dalīsies savā pieredzē par minēto tēmu, tai sekos tiešsaistes diskusija līdz plkst. 16.00 pēc CET.

Vairāk

EPALE diskusija: jaukta tipa mācības pieaugušo izglītībā

Lai diskutētu par ceļiem, kā vislabāk ieviest jaukta tipa mācības, ceturtdien, 2020. gada 26. novembrī, no plkst. 11 līdz plkst.17 (no plkst. 10 līdz plkst. 16 pēc Centrāleiropas laika) notiks tiešsaistes diskusija par jaukta tipa mācībām pieaugušo izglītībā.

Vairāk