chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

Emuārs

Na Irskem – četrti dan

10/03/2017
Simona Kavčič
Valoda: SL

Četrti dan našega študijskega obiska na Irskem in Festivala učečih se odraslih 2017 (AONTAS Adult Learners' Festival (več si preberite v spletnem dnevniku) smo preživeli v družbi različnih izobraževalcev odraslih in spoznavali njihovo delo. Najprej smo se srečali s predstavnicami centra za skupnostno učenje (Warrenmount Community Education Centre). Nato smo preživeli zanimive ure v Exchange House Ireland Narional travellers Servise, kjer smo z zanimanjem prisluhnili, kako si z izobraževanjem in usposabljanjem prizadevajo izboljšati kakovost življenja irski manjšini, imenovani Travellers. Dan smo zaključili na AONTAS-u, kjer smo pozornost posvetili promocijski dejavnosti v izobraževanju odraslih in si izmenjali nekaj znanj, mnenj in izkušenj.

/lv/file/dsc03854jpg-2dsc03854.jpg

 

/lv/file/img20170309150600jpgimg_20170309_150600.jpg

Že stoletja so Travellers del irske družbe, a se še vedno upirajo vsakršnim konvencionalnim merilom asimilacije v irsko družbo.  Imajo samosvoj jezik, običaje, kulturno tradicijo in način nomadskega življenja, ki jih je povsem odrinil na obrobje sodobnega sveta. Tudi danes živijo v bivalnih prikolicah, brez lastnega dostopa do vode in elektrike. Ker družba ne razume in ne sprejema njihovega načina življenja, imajo otežen dostop do zdravstvene oskrbe, izobraževanja, socialnih služb in drugih storitev. A le izobrazba bi za njih pomenila najhitrejšo pot iz revščine.

Polni vtisov smo se odpravili še na AONTAS, kjer smo se ponovno srečali z našimi gostitelji. Tudi tukaj so nas navdušili z njihovi izvirni pristopi pri promociji izobraževanja odraslih in v nas porodili številne nove ideje in izzive za naše nadaljnje delo na tem področju.

Erika

 

AONTAS je z novo podobo začel graditi blagovno znamko, ki temelji (tudi) na različnih promocijskih kampanjah: Learners' StoryOne Step Up Campaign, Adult Learners' Festival. Doseči prepoznavnost, okrepiti vpliv, spremeniti stereotipe, povezati sodelujoče akterje, prisluhniti tistim, ki jim je vse skupaj namenjeno, poglobiti zavedanje … to in še več je tudi naš izziv. Vprašanje pa je, kako to doseči. Sprašujem se, ali se naš TVU s širokim razponom tem – življenje pač zaobjame marsikaj –, velikim številom vključenih, ki pripadajo vsem generacijam, in časovno razpršenostjo na skoraj dva meseca približuje tem ciljem. Ne gre za to, da ne bi verjela v naš festival, bolj se ubadam s tem, kako zadeti in se dotakniti bistva.

Nevenka

 

Zame je eno ključnih vprašanj pri delu s sočlovekom, kako (po)nuditi nekomu pomoč oziroma nekaj, kar meniš, da je zanj dobro, ne da bi ga to spremenilo v njegovih temeljih, ga celo obrnilo stran od njegovega izvora. Kako torej z vsem spoštovanjem do tistega, kar ga dela drugačnega, prispevati k temu, da bo imel enakopraven dostop do vsega, kar je dobro za njegov vsestranski razvoj?
Taki pomisleki so me obhajali med obiskom ustanove Exchange House Ireland, National Travellers Centre, ki se ukvarja z irskimi nomadi. Tako kot smo kasneje ugotavljali tudi pri predstavitvi AONTAS-ovega dela z učečimi se: ključna je ozaveščenost, in do te se je brez dvoma mogoče dokopati z učenjem in izobraževanjem. Toda v izmenjavo sta vključena oba – tisti, ki daje, in oni, ki prejema. Spraviti v zavest in jo stalno prečiščevati je naloga obojih! Se bojim, da t. i. dajalci pomoči, ozaveščevalci … na to včasih (tudi zaradi obilice dela – kar je slabo opravičilo!) pozabimo in zasledujemo hitre, količinsko opredeljive cilje! Priložnost, da greš ven iz svojega bivanjskega in službenega vsakdana, pa ti omogoči, da na stvari pogledaš od daleč in se zaveš, kje moraš v večji meri prisluhniti in služiti namesto narekovati.

Zvonka

 

Utrinke, ki so se nam porodili v preteklih dneh tega tedna, najdete v spletnih dnevnikih prvega, drugega in tretjega dne. Preberite pa tudi, kaj pišemo v angleškem spletnem dnevniku tega dne. Pred nami pa je še zadnji dan, ki bo lepo zaokrožil naš obisk na Irskem.

/lv/file/img20170309153305jpgimg_20170309_153305.jpg

   

/lv/file/dsc00aontasjpg-0dsc00aontas.jpg

   

/lv/file/dsc03882jpg-0dsc03882.jpg

   

/lv/file/dsc03947jpg-0dsc03947.jpg

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email