chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

Ziņu sadaļa

Kansainväliset työparit oppivat toisiltaan opetuksen digitalisoimista

06/03/2017
Reeta KNUUTI
Valoda: FI

/lv/file/cropped-kopie-von-img8425jpgcropped-kopie-von-img_8425.jpg

 

 

Kahdessa kulttuurissa kehitetyt ja kokeillut parannukset opetukseen ovat herättäneet innostusta aikuiskouluttajissa. Adults Aquiring Digital Skills -hanke hyödyntää kansainvälistä vertaisoppimista ja opettaa samalla opiskelijoille digitaalisten välineiden käyttöä.

Hankkeessa kansainväliset opettajaparit kehittävät keskenään pedagogisia, viestintätekniikka hyödyntäviä parannuksia omaan opetukseensa. Kokeilut myös opettavat opiskelijoille digitaalisten välineiden hyödyntämistä ja käyttöä. Kutakin parannusta kokeillaan näin kahdessa eri kulttuurissa. Opettajien innostus pieniin kehitysaskeliin jokapäiväisessä työssään on vahva. Hanke on tuottamassa enemmän kokeiluja kuin alkuperäisessä hankesuunnitelmassa oli kirjattuna.

 Vertaisarviointi on innostanut opettajia

 - Olemme hankkeessa suunnitelleet kokeiluja, joita kutsumme caselet’eiksi. Ne eivät ole massiivisia kokeiluja, vaan pieniä pedagogisesti mietittyjä käytännön juttuja, joissa käytetään TVT-välineitä. Eli teemme pienen opiskelijaryhmän kanssa asioita digitaalisesti, emmekä niin kuin on aina tehty perinteisesti. Meillä oli 10 caseletiä tavoitteena, mutta ihmiset ovat innostuneet kokeiluista ja niitä tulee yhteensä jopa 20-30, kertoo projektipäällikkö Henna-Riikka Ahvenjärvi Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksesta (TAKK).

Yhdessä caseletissä espanjalaiset englannin kielen opiskelijat haastattelivat turisteja englanniksi ja nauhoittivat keskustelut älypuhelimillaan. Haastattelut käytiin ryhmässä läpi myöhemmin. 

 - Kun opettaja on löytänyt opetuksessaan kehittämiskohteen, jota testata opiskelijoidensa kanssa, hänen työparinsa kokeilee asiaa samaan aikaan. Työpari sopii keskenään palautteen saamisen ja antamisen ajankohdat. Kukin pari toimii tässä omalla tavallaan. Sama koskee opiskelijapalautetta. Myös omat kollegat voivat antaa palautetta. Kun parit saavat oman caseletinsä valmiiksi, he vaihtavat ne keskenään.

 Mallit testataan kahdessa kulttuurissa

 Eri kulttuureissa ja eri kohderyhmissä caseletiä joutuu ehkä soveltamaan, mutta parit ovat valinneet caseletinsä niin, että tehtävien vaihto on luontevaa ja molempien opettajien opiskelijaryhmille sopiva.

 Ahvenjärvi kertoo, että parit ovat viettäneet toistensa organisaatiossa viikon ja tutustuneet sekä kulttuurien ja koulutuksen eroihin mutta myös niiden yhteneväisyyksiin.

 - Hankkeen alkuvaiheessa on tärkeää, että opettajat ovat tavanneet toisensa fyysisesti. Sen jälkeen pari järjestää säännölliset verkkotapaamiset kerran kuukaudessa Skypessä. Läsnäolo ja kohtaaminen arjessa ovat hyvin tärkeitä projektityössä, eivätkä tapaamisvälit saa venyä liian pitkiksi.

Yhteistyö hankkeen ulkopuolella on tärkeää

Hanke on toiminut runsaan vuoden, ja seuraavassa vaiheessa pyritään tekemään yhteistyötä hankepartnereiden muiden hankkeiden kanssa sekä myös ulkopuolisten projektien kanssa, kertoo Ahvenjärvi. Hän pitää tätä hyvin tärkeänä ja sanoo, että liian usein asioita tehdään sulkeutuneena omaan kuplaan.

Hankkeen tavoitteena on, että työparin kanssa testattu työtapa leviää paitsi omaan organisaatioon myös alueellisesti ja kansallisesti. Hanke suunnittelee myös viimeisessä vaiheessa opettajien osaamisen tunnustamista osaamismerkillä, joka kertoo osallisuudesta kehittämistyöhön.

Digi4adults panostaa tiedottamiseen ja tulosten levittämiseen. Blogin ja uutiskirjeen lisäksi se käyttää säännöllisesti EPALEa kertoakseen tuloksista. Hankkeessa toimivat TAKK:in lisäksi oBerufsförderungsinstitut Wien (Itävalta), VUC Storstrøm (Tanska), CEPA San Bartolome de Tirajana (Espanja) and Vuxenutbildning Sundsvall Timrå (Ruotsi). 

 

Digi4Adults-hanke EPALEssa 

Bridging the digital divide: Content and digital competence integrated learning

Digi4Adults project blog - a peer model for teachers to share and learn digital skills

Content and Digital Competence Integrated Learning (CDCIL) - a new way for developing digital skills of teachers!

Digi4Adults Digital competence methods (1)

Hankkeen verkkosivut

Teksti: Pekka Tenhonen. Kuva: Hankkeen verkkosivuilta.

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn