Pārlekt uz galveno saturu
Blog
Blog

Leren is een praatje bij de sociale kruidenier

Mensen in armoede hebben niet altijd de beste ervaringen met het onderwijs. Velen willen leren, zolang het maar niet lijkt op wat ze op de schoolbanken hebben gekend. In Ninove, Mechelen en Roeselare liep een interessant project dat informele leerkansen creëerde en actief ondersteunde.

Mensen in armoede hebben niet altijd de beste ervaringen met het onderwijs. Velen willen leren, zolang het maar niet lijkt op wat ze op de schoolbanken hebben gekend.In Ninove, Mechelen en Roeselare liep een interessant project dat informele leerkansen creëerde en actief ondersteunde.

 

Hoe ging het in zijn werk?

In elke stad werd het project op een andere manier uitgewerkt. Zo werkte Leerpunt Zuid-Oost-Vlaanderen in Ninove samen met Teledienst Ninove. “Ik ben eerst gaan observeren in een aantal bestaande initiatieven, waaronder de sociale kruidenier,” vertelt Willem Jacob van Leerpunt Zuid-Oost-Vlaanderen. “Door veel met mensen te praten en goed naar hen te luisteren, kregen we een zicht op de leerbehoeften en specifieke vragen van de doelgroep.” Hoe bereken je je budget? Hoe bedien je de rekenmachine op de gsm? Hoe moet je in het Nederlands bestellen in de winkel? Hoe kan je gezond eten voor een klein budget? “Samen gingen we op zoek naar een antwoord op eenvoudige, maar voor velen vaak onoverkomelijke vragen en problemen. Zo leerden we werken met een smartphone, zochten we samen recepten, leerden we een boodschappenlijstje op te stellen en gingen we samen in de bib informatie opzoeken.  We boden mensen de kans om op een informele manier allerlei praktische zaken bij te leren. We ontdekten dat een prijslijst en een boodschappenlijstje nuttig waren en die worden nu ook in de sociale kruidenier gebruikt. We ontwikkelden een PC-punt in de ontmoetingsruimte van de sociale kruidenier, een plaats waar mensen met al hun problemen en vragen rond ICT terechtkunnen. Hoe maak je een account aan? Hoe laad je foto’s op de computer? Hoe zoek je vacatures? Hoe stuur je je kandidatuur naar een werkgever? Samen gaan we met die vragen aan de slag.”

 

Waarom dit project?

“Het project kwam er op vraag van het Netwerk van Verenigingen waar Armen het Woord Nemen en Welzijnsschakels,” zegt An Bistmans, projectmedewerkster Geletterdheid bij VOCVO. “Er wordt veel geleerd in deze verenigingen. We wilden bekijken hoe basiseducatie die informele leerkansen kan ondersteunen om zo een krachtig leerklimaat te creëren. We hebben daarvoor de methodiek van de coaching gebruikt. In elk deelproject was er een andere insteek, omdat er andere vragen en behoeften leefden, omdat de cultuur van de organisaties en de aard van de vrijwilligers anders waren. Onze mensen moesten telkens die cultuur aanvoelen, kijken wat er leefde en wat er zinvol kon zijn.”

Welke waren de sterkten?

“Met flyers of affiches alleen kom je bij deze doelgroep niet ver,” zegt Willem Jacob.  “Je moet niet wachten tot mensen naar de cursus komen, je moet de mensen zelf aanspreken. Door zelf naar de mensen te stappen, bereikten we een doelgroep die we anders nauwelijks zouden bereiken. De drempel naar een formele cursus is voor hen veel te hoog. Naast de kosten die bij zo’n cursus dikwijls onvermijdelijk zijn, is er ook de angst om uit de groep te vallen. Bovendien is een engagement voor een cursus van enkele maanden vaak extra moeilijk. Mensen in armoede zijn in het dagelijks leven namelijk vooral bezig met rondkomen en overleven.” “Ze hebben dikwijls ook geen goede schoolervaringen,” zegt An Bistmans. “Dit weerhoudt hen ervan om formeel onderwijs te volgen. Door deze flexibele formule wordt er makkelijker over leren gepraat in een omgeving waar mensen zich meer thuis voelen. Het is minder bedreigend voor hun zelfbeeld.”

Welke waren de valkuilen?

“De manier waarop je je opstelt, is belangrijk,” zegt Willem Jacob. “Als je je opstelt als leraar en meester, kom je niet ver. Omwille van hun negatieve ervaringen met onderwijs moet je ‘leren’ verpakken op een manier die geen weerstand opwekt. Dat start al meteen met de manier waarop je binnenkomt. Maar ook de manier waarop je iets aanbrengt en met mensen omgaat is anders.” “De mensen van basiseducatie moesten in dit project vooral aanspreekbaar zijn,” vult Bistmans aan. “Niet te voortvarend zijn, niet meteen zelf voorstellen gaan lanceren. Ze zijn niet onmisbaar, de verenigingen doen al veel. Dus is het belangrijk om het ondersteunen van leerkansen ook goed af te stemmen met de mensen die al actief zijn. ”

Hoe gaat het verder?

Leerkansen liep als pilootproject af in 2015. “We hebben er veel uit geleerd.” Bistmans hoopt dat de ondersteuning van informele leerkansen nog meer geïntegreerd wordt in het hernieuwde volwassenenonderwijs. Delen van het project zijn in Ninove wel overeind gebleven. “Het PC-punt in de sociale kruidenier is er bijvoorbeeld nog steeds en Leerpunt Zuid- Oost-Vlaanderen blijft ook nauw samenwerken met Teledienst Ninove.” Bistmans: “We hebben de bevindingen in de drie projecten ook gebundeld tot een draaiboek over hoe je dat samenwerken rond informeel leren kan organiseren en welke de rol van de basiseducatie daar in is. We benadrukken daarbij ook dat centra voor basiseducatie niet alleen in dergelijke projecten, maar ook in hun vast aanbod zorg moeten dragen voor mensen in armoede.”

 

 

Login (1)

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Jaunākās diskusijas

EPALE 2021. gada tematiskie fokusi. Laiks sākt!

Mēs aicinām Jūs iesaistīties, dalīties ar viedokli, pieredzi, projektiem un idejām! Sāksim ar šo tiešsaistes diskusiju. Tiešsaistes diskusija notiks 9. martā no plkst. 11.00 līdz 17.00 pēc Latvijas laika. Rakstītu diskusiju ievadīs tiešraide ar 2021. gada tematisko fokusu iepazīstināšanu, un to vadīs Džina Ebnere un Aleksandra Kozira no Eiropas Pieaugušo izglītības asociācijas (EAEA), kurām to uzticēs EPALE Redakcijas padome.

Vairāk

EPALE diskusija: Pamatprasmju nodrošināšana cietumos

Kā izglītības iniciatīvas var labāk risināt cietumos esošo cilvēku pamatvajadzības? Kādi ir galvenie ieguvumi un problēmas attiecībā uz pamatprasmju apmācību cietumos? Diskusija notiks 17. decembrī (ceturtdien), tā sāksies plkst. 14.00 pēc Centrāleiropas laika un noslēgsies plkst. 16.00. Diskusijas ievadā būs 20 minūšu gara tiešraide ar starptautisku ekspertu piedalīšanos, kuri dalīsies savā pieredzē par minēto tēmu, tai sekos tiešsaistes diskusija līdz plkst. 16.00 pēc CET.

Vairāk

EPALE diskusija: jaukta tipa mācības pieaugušo izglītībā

Lai diskutētu par ceļiem, kā vislabāk ieviest jaukta tipa mācības, ceturtdien, 2020. gada 26. novembrī, no plkst. 11 līdz plkst.17 (no plkst. 10 līdz plkst. 16 pēc Centrāleiropas laika) notiks tiešsaistes diskusija par jaukta tipa mācībām pieaugušo izglītībā.

Vairāk