chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

Emuārs

Nyt community vedrørende praksis i forhold til opkvalificeringsforløb

20/12/2016
Christina ANDERSEN
Valoda: DA
Document available also in: DE FR IT

Næsten 70 millioner europæere har ikke grundlæggende læse- og skrivefærdigheder. Endnu flere er ikke i stand til at bruge tal eller digitale værktøjer korrekt i hverdagen. Uden disse færdigheder er de i høj grad udsat for arbejdsløshed, fattigdom og social udstødelse.

I New Skills Agenda for Europe har Europa-Kommissionen derfor forslået, at medlemsstaterne skal finde en løsning på problemet. Det er mundet ud i projektet 'Opkvalificeringsforløb, nye muligheder for voksne'. Det har til formål at hjælpe voksne med lave faglige niveauer til at erhverve et minimum af læsefærdigheder, talforståelse og digitale færdigheder og/eller opnå så mange færdigheder, at de kan få en ungdomsuddannelse eller tilsvarende (EQF-niveau 3 eller 4 alt efter land) gennem tre trin:

•           Trin 1 – Evaluering af færdigheder og kompetencer

En individuel evaluering af færdigheder og kompetencer for at give lavt kvalificerede voksne mulighed for at vurdere deres eksisterende færdigheds- og kompetenceniveau samt deres opkvalificeringsbehov.

•           Trin 2 – Uddannelsestilbud

Et tilbud om undervisning og uddannelse, som er skræddersyet til den enkeltes specifikke behov (i forhold til vurderingen af nuværende færdigheder og kompetencer) og behovene på arbejdsmarkedet.

•           Trin 3 – Validering og anerkendelse

Validering og anerkendelse af de erhvervede færdigheder. 

 

Hvem er opkvalificeringsforløb henvendt til?

Opkvalificeringsforløb henvender sig til personer uden en ungdomsuddannelse (som ikke er berettiget til støtte under ungdomsgarantien). De kan være arbejdsløse, men de kan også være i beskæftigelse eller økonomisk inaktive med behov for at styrke deres grundlæggende færdigheder. Hver medlemsstat beslutter, hvilke specifikke grupper der skal prioriteres.

Hvordan kommer det til at fungere?

Medlemsstaterne skal indføre fleksible opkvalificeringsforløb i samarbejde med arbejdsmarkedets parter, uddannelsesinstitutioner og -udbydere samt lokale og regionale myndigheder. Systemerne skal bygge på nationale strukturer og vil derfor variere mellem medlemsstaterne. Mange lande tilbyder allerede dele af opkvalificeringsforløbene (såsom evaluering af færdigheder og kompetencer eller validering af uformel læring) og kan bygge videre på disse.

For at implementere projektet kan medlemsstaterne gøre brug af den økonomiske støtte, der kan opnås via ESF, EaSi, ERDF, FEAD, EGF eller EAFRD. Erasmus+ programmet kan også hjælpe.

De vigtigste opgaver, der skal løses i forhold til opkvalificeringsforløbene, er at nå ud til, motivere, vejlede og støtte den enkelte i forbindelse med opkvalificeringsprocessen.

Mange forskellige partnerorganisationer kunne inddrages i arbejdet med at stille opkvalificeringsforløb til rådighed gennem en koordineret tilgang til partnerskab. Det kunne f.eks. være offentlige, private og tredje sektor- organisationer, der arbejder inden for områderne uddannelse, træning og beskæftigelse, men også inden for social- og kulturpolitik samt forsyning.

For eksempel kunne arbejdsgiverorganisationer, arbejdsgivere, fagforeninger, industri-, handels-, og håndværksråd, uddannelsesinstitutioner og -udbydere, brancheorganisationer, private organisationer, lokale og regionale økonomiske aktører, biblioteker og forvaltninger sagtens tænkes at have god praksis at dele. 

EPALE har oprettet et nyt community for at indhente eksempler på god praksis fra hele EU til at inspirere alle de forskellige organisationer i medlemsstaterne, som spiller en rolle i forhold til at få opkvalificeringsforløbene etableret. 

 

For at deltage i det nye community bedes du først tilmelde dig EPALE for derefter at begynde at dele dine eller din organisations eksempler på bedste praksis

 

Karine Nicolay vil moderere denne gruppe.

Hvis du har problemer med at bidrage til denne gruppe, bedes du kontakte hende for hjælp på karine.nicolay@epos-vlaanderen.be

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn