Pārlekt uz galveno saturu
Blog
Blog

Плетенето като двустранен метод за интеграция

Седмични срещи за плетене събират заедно жени от различни народности и възрасти в Любляна, Словения.

Преди около две години започнахме да организираме срещи за плетене в град Шкофя Лока, Словения. На срещите присъстваха жени от различни поколения и споделяха своите знания, умения, тревоги… Постепенно групата се превърна в общност. Почувствахме как с елементарна дейност, като плетенето, се постигаше ефект на обединяване, какъвто не можеше да бъде постигнат по друг начин. Преди около година, когато много бежанци преминаваха през Словения, решихме да помогнем по някакъв начин. Затова се свързахме с Файла Бишич и започнахме да организираме седмични срещи за плетене в бежански дом в Любляна.

Пролетта създадохме група от доброволци (предимно жени) и оттогава организираме срещи между местни жени и жени-бежанци от целия свят. Срещите се превръщат в нещо много повече от събирания за плетене. Успяхме да използваме този занаят като начин за комуникация и учене. Не просто да се учим да плетем на една и две куки, а също и да се опознаваме, да научаваме повече за миналото и произхода си, да си помагаме. Разглеждаме всичко това и като двупосочен метод за интеграция – всяка една от групите разбира повече за живота на другата – кои са важните за нас неща, какви са съответните ни радости и трудни моменти.

От време на време срещите ни за плетене се провеждат извън бежанския дом. Организираме помежду си транспорт и се свързваме с местни организации, които да бъдат домакини на нашите срещи. Носим си и домашна храна, която се приготвя от жени-бежанки и от местни жени. Провеждали сме сбирки и в родните градове на няколко от жените-доброволки. Каним и местни хора, които плетат на една или две куки, и те обикновено идват със семействата си. Домакин на последното ни събитие беше музеят в Шкофя Лока, който по същото време беше домакин и на туристическо изложение, което даде специален блясък на събитието ни.

Една от нашите важни дейности е плетенето на одеяла на една кука – за новородените бебета в бежанския дом. Всичко започна, когато сестрите Мартина и Дария се срещнаха с Карол, бежанка от Сирия. Тя роди момче на име Адел. Двете сестри се обърнаха към жените с молба всяка от тях да изплете по едно малко квадратче. Скоро квадратчетата бяха готови и съшити заедно – резултатът беше цяло одеяло. Оттогава плетем одеяло за всяко новородено дете – като подарък. Опитваме се да изпратим послание за толерантност, солидарност и единност както към отделните семейства, така и към обществото като цяло.

Това, което ни обединява и има стойност за нас, е искрената връзка, това да сме заедно и да бъдем себе си. Със срещите ни за плетене бихме искали да насърчим нашите общества да преодолеят омразата и останат човечни. Защото ако се абстрахираме от всичко (религия, цвят на кожата, начин на обличане и др.), всъщност всички ние сме еднакви. Ние вярваме, че само солидарността и толерантността ще ни помогнат да оцелеем като хора.

 

 

 

Нашата фейсбук страница: https://www.facebook.com/brejapreja)

Кратък филм за нашата работа: http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-dnevnik/174442965

Статия във вестник: https://dnevnik.si/1042755883/lokalno/ljubljana/odeje-za-v-sloveniji-roj

 

Login (4)

Vai vēlaties citu valodu?

Šis dokuments ir pieejams arī citās valodās. Lūdzu, izvēlieties to zemāk.

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Jaunākās diskusijas

EPALE 2021. gada tematiskie fokusi. Laiks sākt!

Mēs aicinām Jūs iesaistīties, dalīties ar viedokli, pieredzi, projektiem un idejām! Sāksim ar šo tiešsaistes diskusiju. Tiešsaistes diskusija notiks 9. martā no plkst. 11.00 līdz 17.00 pēc Latvijas laika. Rakstītu diskusiju ievadīs tiešraide ar 2021. gada tematisko fokusu iepazīstināšanu, un to vadīs Džina Ebnere un Aleksandra Kozira no Eiropas Pieaugušo izglītības asociācijas (EAEA), kurām to uzticēs EPALE Redakcijas padome.

Vairāk

EPALE diskusija: Pamatprasmju nodrošināšana cietumos

Kā izglītības iniciatīvas var labāk risināt cietumos esošo cilvēku pamatvajadzības? Kādi ir galvenie ieguvumi un problēmas attiecībā uz pamatprasmju apmācību cietumos? Diskusija notiks 17. decembrī (ceturtdien), tā sāksies plkst. 14.00 pēc Centrāleiropas laika un noslēgsies plkst. 16.00. Diskusijas ievadā būs 20 minūšu gara tiešraide ar starptautisku ekspertu piedalīšanos, kuri dalīsies savā pieredzē par minēto tēmu, tai sekos tiešsaistes diskusija līdz plkst. 16.00 pēc CET.

Vairāk

EPALE diskusija: jaukta tipa mācības pieaugušo izglītībā

Lai diskutētu par ceļiem, kā vislabāk ieviest jaukta tipa mācības, ceturtdien, 2020. gada 26. novembrī, no plkst. 11 līdz plkst.17 (no plkst. 10 līdz plkst. 16 pēc Centrāleiropas laika) notiks tiešsaistes diskusija par jaukta tipa mācībām pieaugušo izglītībā.

Vairāk