chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

Emuārs

Misvattingen over breuken vaststellen en corrigeren

08/07/2016
Gáby VAN VUGT
Valoda: NL
Document available also in: EN HU FR DE IT PL ES

Auteur: Jill Brown

Het gebruik van posters is een uitstekende manier om de kennis en het inzicht van cursisten te testen. Door een oefening te doen met een poster kan de docent naar groepsdiscussies luisteren, te weten komen wat de cursisten kennen en begrijpen, en bijsturen waar nodig.

Vorige week heb ik met een kleine groep volwassenen zo'n oefening gedaan. Ik vroeg hun op zoveel mogelijk manieren 2/3 weer te geven. De discussies tussen cursisten over de verschillende weergaven en equivalenten met decimalen en percentages geven de docent waardevolle feedback over hun vooruitgang. Wanneer de docent fouten of misvattingen opmerkt, kan hij of zij de les daarop afstemmen en die fouten of misvattingen meteen aanpakken.

                                  

De foto links toont een stukje van een poster waarmee in de lessen misvattingen zijn gecorrigeerd.

Toen ik een vraag stelde, legde een van de cursisten uit dat de cirkel in drie stukken is verdeeld, waarvan er twee zijn gearceerd (twee derde!).

Een van de middelen die ik gebruikte om breuken uit te leggen was een klassikale discussie aan de hand van een breukenkaart. Elke cursist maakt een breukenkaart met stroken papier, waarvan de eerste de waarde 1 weergeeft. De volgende stroken worden verdeeld in stukjes van verschillende grootten om breuken weer te geven. Ze worden voorzien van noteringen en op een blad geplakt.

                                 

Als er wordt gediscussieerd over de weergave van twee halven, stellen de cursisten voor het strookje in tweeën te knippen. Ik volg hun instructies op en deel het strookje in tweeën zoals in de foto links. Vervolgens ontstaat een discussie over de vraag of de stukjes van gelijke grootte moeten zijn. Naar aanleiding hiervan kom ik op het geval van de cirkel, die in drie ongelijke delen is verdeeld.

                                  

Andere thema's die kunnen worden besproken aan de hand van een breukenkaart:

  • Gelijkwaardige breuken. De cursisten kunnen met hun vingers afmeten dat 2/4 = 1/2.
  • Twee halven vormen één heel, drie derden vormen één heel, etc.
  • Een derde is groter dan een vierde. Aan de hand hiervan kunnen tekens worden geïntroduceerd: 1/3 > 1/4 en 2/3 < 3/4.
  • Verbanden tussen breuken, decimalen en percentages.


Heeft u suggesties voor de behandeling van dit thema of opmerkingen, dan hoor ik het graag.

Jill Brown BEd (Hons), MA, AdvDipMP

Jill Brown, directeur van LTA Solutions Ltd, heeft een passie voor leren en onderwijzen. Ze is al 30 jaar werkzaam in het onderwijs en heeft als docente gewerkt in diverse plaatsen in het VK en Ierland, in andere Europese landen, het Midden-Oosten, de VS en de Caraïben. Ze krijgt al jarenlang veel lof voor haar innovatieve methoden.

LTA Solutions Ltd biedt een reeks aantoonbaar doeltreffende middelen voor professionele ontwikkeling voor docenten en leidinggevende docenten. Bezoek de internationale website: http://www.ltasolutions.org.uk/

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Tiek rādīts 1. - 1. no 1
  • Lietotāja Fay Frazer attēls

    Excellent teaching idea. Equally, it provides plenty of opportunities for peer learning through group discussion