Blog
Blog

Verslag monitoringsbijeenkomst Erasmus+ Ka1 projecten

Van uitwisseling tussen reddingsbootbemanningen tot onderwijs in gevangenissen en educatie voor mensen met een bijzonder brein. Het kwam allemaal aan de orde tijdens de monitoringsbijeenkomst van Erasmus+ KA1 projecten in de volwasseneneducatie op 18 mei j.l. Doel van de ochtend in Utrecht was uitwisseling van (project)ervaringen, opheldering over (financiële en technische) vragen rond Erasmus+ projecten, maar vooral ook het delen van goede voorbeelden. Ook thema’s als validering, impact en disseminatie passeerden de revue.

Door: Dagmar Willemse (NSS EPALE Nederland)

Van uitwisseling tussen reddingsbootbemanningen tot onderwijs in gevangenissen en educatie voor mensen met een bijzonder brein. Het kwam allemaal aan de orde tijdens de monitoringsbijeenkomst van Erasmsus+ KA1 projecten in de volwasseneneducatie op 18 mei j.l. Doel van de ochtend in Utrecht was uitwisseling van (project)ervaringen, opheldering over (financiële en technische) vragen rond Erasmus+ projecten, maar vooral ook het delen van goede voorbeelden. Ook thema’s als validering, impact en disseminatie passeerden de revue.

 

Mobiliteit als inzet voor professionalisering van de organisatie

De stichting Viva Las Vega’s, die mensen stimuleert om minder vlees te eten, wilde hun organisatie meer professionaliseren en de kwaliteit van hun (online) cursussen verbeteren. Teamleden volgden daarom trainingen van non-profit organisaties op het gebied van educatie over duurzame plantaardige voeding, vrijwilligersmanagement en ondernemerschap. Ook volgden de Viva’s een aantal jobshadowings die volgens projectleider Veerle Vrindts heel verrijkend waren. Hun grootse succesfactor: zij bereiken nu veel meer potentiele leerders doordat hun social media aanwezigheid stukken effectiever is geworden.

 

Lidwien Vos de Wael is betrokken bij Learn for Life, de organisatie die enkele jaren geleden de coördinatie op zich nam voor het Festival van het Leren. Dit initiatief van UNESCO bestaat er uit dat er ieder jaar een maand is waarin het leren voor volwassenen centraal staat. Leren in alle soorten en maten. In 2014 besloot Learn for Life een aanvraag voor een Erasmus+ mobiliteitsproject in te dienen met als doel de organisatie van het festival te professionaliseren. Samen met mensen uit het veld, vrijwilligers die bij Learn for Life in het Festivalteam werken, volgde ze trainingen bij de nationale festivalcoördinatoren in Ierland, Slovenië en Wales. Het Festival leerde hen onder ander hoe je vrijwilligers meer aan jouw organisatie bindt, hoe je gebruik kunt maken van sociale media en welke activiteiten geschikt zijn. Ook over het trekken van meer jongeren voor het festival en het netwerken met ander interessante partijen werd kennis opgedaan bij gelijksoortige festivals in Europa. Zij deden al eerder verslag van hun ervaringen op EPALE.

 

Jo Peeters van EDOS foundation houdt zich o.a. bezig met de validering van non-formeel leren en geeft over dit thema workshops en trainingen voor vrijwilligersorganisaties. Wat leren vrijwilligers van hun vrijwilligerswerk? En hoe kun je dit valideren zodat het ook voor anderen (werkgevers!) inzichtelijk is wat iemands vaardigheden zijn. Hoe kun je de persoonlijke en professionele ontwikkeling van vrijwilligers (volwassenen en jongeren) stimuleren?

 

Lifeboat Crew Exchange als voorbeeld van hoe je projectresultaten duurzaam kan maken

Linde Jelsma, projectleider van het internationale project Lifeboat Crew Exchange, vertelde een actueel verhaal over vrijwillige reddingbrigades en hoe zij betrokken raakten bij het redden van vluchtelingen op zee. In haar project,  een uitwisselingsproject voor reddingsbootbemanningen uit 11 Europese landen liep een geselecteerde groep van internationale deelnemers zeven dagen lang mee (jobshadowing) bij een lokaal reddingsstation. O.a. op het Griekse eiland Chios. Het doel was kennisuitwisseling om zo te komen tot verbetering van de trainingsdoeleinden. Maar belangrijkste schakel van de uitwisseling was een netwerk opbouwen om elkaar te kunnen vinden.

 

“Elk land werkt met een andere structuur,” legde Jelsma uit. “Op Chios heeft de KNRM lokale vrijwilligers getraind bij het opzetten van een reddingsstation. Volgens het concept zoals we in Nederland werken, maar operationeel.” Volgens Jelsma is dit een goed voorbeeld van hoe je het implementeren van een structuur duurzaam maakt. De manier waarop de KNRM een project aanpakt, is ook interessant voor anderen die de resultaten van hun project duurzaam willen maken. De Nederlandse organisatie leerde op hun beurt weer hoe ze hun cursussen nog beter kunnen geven (didactisch), en ook hun interculturele vaardigheden verbeterden aanzienlijk dankzij de internationale groep deelnemers.

 

Mobiliteit als inzet om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied

Hans van de Velde van Equisto coacht werknemers in opdracht van werkgevers. Equisto benadert bedrijfsleven met hun project European Brain Employers en organiseerde voor haar doelgroep, werkgevers, een congres over adhd, autisme en dyslexie op de werkvloer. Rob Pereira is voorzitter van Impuls & Woortblind, een belangenvereniging voor mensen met ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie en hun verwanten. In het KA1 project ‘Strength based courses for ADHD Dyslexia organizations’ werkt Impuls & Woortblind nauw samen met Equisto, dat voorlichting geeft aan werkgevers over de aanwezigheid van werknemers met een ‘bijzonder brein’, zonder dat ze daar misschien weet van hebben. Beide organisaties werken onder andere met vrijwilligers die als ervaringsdeskundige coaches lotgenoten bijstaan in een arbeidsomgeving. Ook wordt gewerkt aan de relatie tussen werknemers met een ‘ander brein’ en werkgevers. Misschien zitten deze werknemers wel op de verkeerde plek en de vrijwilligers kunnen laten zien dat ze deze mensen potentie hebben op een goeie plek te komen.

Om mee te kunnen gaan met de ontwikkelingen in coachingsland zijn een aantal van hun vrijwilligers op cursus gestuurd in Europa. Zij deden daar nieuwe werkmethoden en theorieën op die zij kunnen gebruiken bij hun werk met volwassenen.

 

“Praten met justitie en universiteiten is al disseminatie”

Ed Santman (Changes & Chances), Veronique Aicha Achoui (CHAINS International) en Alice Erens (Click F1) zijn de Nederlandse projectpartners in het Erasmus+ project RealLife: reintegration and employability for (ex-) prisoners through serious gaming. Samen met een team van de Nottingham Trent University (UK) en partners uit Italië, Litouwen, Tsjechië en Turkije willen ze serious gaming introduceren in gevangenissen. De focus ligt op de mensen die de gevangenis gaan verlaten. De partners willen mensen trainen (d.m.v. serious gaming) op bepaalde aspecten die zie tegenkomen als ze weer uit de gevangenis zijn. Santman vindt dat ze nog weinig doen aan disseminatie. Tijdens de monitoringsbijeenkomst zag hij in dat hij meer met hun website kan doen om hun project te ‘dissemineren’. Door website te actualiseren met verhaal ka1/ka2 en vervolgens achterban te mailen met update. Achoui is positiever: “We zitten nog maar in het eerste half jaar. Praten met justitie en universiteiten is al disseminatie.” Met dit traject verbeteren deelnemers hun 21st century skills (digitale vaardigheden) en soft skills (sociale vaardigheden). Hun wens: bedrijven zo ver krijgen dat ze iemand in dienst willen nemen die hun traject heeft gevolgd.

 

 

Dagmar Willemse loopt stage bij het Nationaal Agentschap Erasmus+ en maakt deel uit van het Nederlandse EPALE team.

 

 

 

Login (0)

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Jaunākās diskusijas

Tiešsaistes diskusija par kultūru krīzes laikā

Ceturtdien, 28. aprīlī, EPALE notiks tiešsaistes diskusija, kas pētīs iespējas, kuras šajā izaicinājumu pilnajā laikā var sniegt kultūra un māksla.

Vairāk