chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

Emuārs

Biblioteket som en mötesplats och inte ett boklager

30/03/2016
Helena Wallinder
Valoda: SV

    

/sv/file/biblioteketpapelareuteivattnetjpgbiblioteket_pa_pelare_ute_i_vattnet.jpg

Folkbibliotekens roll och utbud förändras över tid, men kärnan finns ändå där. Det är ett bibliotek för folket, en del av den ursprungliga folkbildningstanken.

Halmstads stadsbibliotek firar tio år i sina nuvarande lokaler. Ingen som besöker Halmstad kan undgå att se den vackra glasbyggnaden som delvis är byggd på pelare ut över Nissan. Och ingen kan undgå att se att man betraktar sitt bibliotek som en mötesplats och inte som en bok-depå.

Universitets- och högskolerådets internationella avdelning ansvarar för EPALE, Electronic Platform for Adult Learning in Europé. Det betyder att man bland annat söker efter goda exempel att presentera på den svenskspråkiga sidan på den europeiska webbplatsen. Goda exempel i bemärkelsen aktiviteter som bidrar till den vuxna befolkningens möjligheter till livslångt lärande. Och där, i Halmstad, på stadsbiblioteket är det lätt att hitta goda exempel.

Biblioteket anordnar bland annat språkträffar för den som inte har svenska som modersmål och man har öppnat en ord- och bildverkstad där man kan få hjälp att använda dator, surfplatta eller smartphone. Vissa kvällar anordnas högläsning för vuxna och det finns ett Europa Direkt- kontor med en inredd hörna där besökare kan finna material om EU.

/sv/file/ord-ochbildverkstadiiredigeradjpgord-_och_bildverkstad_ii_redigerad.jpg

Länk till Halmstads stadsbiblioteks hemsida: https://bibliotek.halmstad.se/web/arena/om-stadsbiblioteket

På Halmstads biblioteks hemsida kan man läsa följande: "Förutom att vara en del av det livslånga lärandet eftersträvar vi att ge besökare väntade och oväntade upplevelser av alla slag och för alla åldrar. Genom att erbjuda ett rikt och varierat utbud av medier, utställningar, föreläsningar, musik, teater, trolleri, clowner, dans och skapande verksamhet i bild, musik och drama, försöker vi leva upp till detta."

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn