Pārlekt uz galveno saturu
Resource Details
RESURSS

Evropske smernice za potrjevanje neformalnega in priložnostnega učenja

Vsak dan imamo nove možnosti za učenje in pridobivanje novih znanj. Najdragocenejših znanj, spretnosti in sposobnosti pa ne pridobivamo le znotraj učilnic, pač pa v vsakdanjem življenju, doma, na delovnem mestu in v prostem času. Vseživljenjsko učenje je ključ za posameznikov osebni razvoj, priznavanje takšnega učenja pa lahko dajo večjo vrednost tudi državljanovim dosežkom in njegovemu morebitnemu prispevku družbi. Ker pa je vpliv (formalnih) tradicionalnih oblik izobraževanja zelo močan, sta neformalno in priložnostno učenje večkrat spregledana in necenjena.

Evropske smernice za potrjevanje neformalnega in priložnostnega učenja (European guidelines for validating non-formal and informal learning) so napisane za posameznike in institucije, ki so odgovorni za začetek, razvoj, izvajanje in delovanje ureditve potrjevanja tovrstnih znanj. Cilj smernic je pojasniti pogoje za izvajanje potrjevanja, pri tem pa kažejo na kritične odločitve, ki jih morajo akterji upoštevati pri izvajanju postopkov potrjevanja.

 

Priporočilo Sveta o potrjevanju iz leta 2012 spodbuja države članice, naj vzpostavijo nacionalne ureditve za validacijo do leta 2018. Ta ureditev posameznikom omogoča povečanje prepoznavnosti in vrednosti njihovega znanja, spretnosti in kompetenc, pridobljenih zunaj formalnega izobraževanja in usposabljanja: v službi, doma ali v prostovoljnih dejavnostih.

Ta druga izdaja evropskih smernic je rezultat dvoletnega procesa, pri kateri je sodelovalo več zainteresiranih strani, ki delujejo na evropski, nacionalni in/ali sektorski ravni. Publikacijo najdete na Cedefopovi strani, ki je smernice tudi izdal.

Resource Details
ISBN
978-92-896-1979-0
Resursa autors(-i)
Cedefop
Resursa veids
Citi
Valsts
Publicēšanas datums
Dokumenta valoda
Login (0)

Want to add a resource ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new resource!