chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

 
 

Resurss

Evropske smernice za potrjevanje neformalnega in priložnostnega učenja

Valoda: SL

Publicēja Simona Kavčič

Vsak dan imamo nove možnosti za učenje in pridobivanje novih znanj. Najdragocenejših znanj, spretnosti in sposobnosti pa ne pridobivamo le znotraj učilnic, pač pa v vsakdanjem življenju, doma, na delovnem mestu in v prostem času. Vseživljenjsko učenje je ključ za posameznikov osebni razvoj, priznavanje takšnega učenja pa lahko dajo večjo vrednost tudi državljanovim dosežkom in njegovemu morebitnemu prispevku družbi. Ker pa je vpliv (formalnih) tradicionalnih oblik izobraževanja zelo močan, sta neformalno in priložnostno učenje večkrat spregledana in necenjena.

Evropske smernice za potrjevanje neformalnega in priložnostnega učenja (European guidelines for validating non-formal and informal learning) so napisane za posameznike in institucije, ki so odgovorni za začetek, razvoj, izvajanje in delovanje ureditve potrjevanja tovrstnih znanj. Cilj smernic je pojasniti pogoje za izvajanje potrjevanja, pri tem pa kažejo na kritične odločitve, ki jih morajo akterji upoštevati pri izvajanju postopkov potrjevanja.

/lv/file/cover3073enjpgcover_3073_en.jpg

 

Priporočilo Sveta o potrjevanju iz leta 2012 spodbuja države članice, naj vzpostavijo nacionalne ureditve za validacijo do leta 2018. Ta ureditev posameznikom omogoča povečanje prepoznavnosti in vrednosti njihovega znanja, spretnosti in kompetenc, pridobljenih zunaj formalnega izobraževanja in usposabljanja: v službi, doma ali v prostovoljnih dejavnostih.

Ta druga izdaja evropskih smernic je rezultat dvoletnega procesa, pri kateri je sodelovalo več zainteresiranih strani, ki delujejo na evropski, nacionalni in/ali sektorski ravni. Publikacijo najdete na Cedefopovi strani, ki je smernice tudi izdal.

Resursa autors(-i): 
Cedefop
ISBN: 
978-92-896-1979-0
Publicēšanas datums:
Otrdiena, 1 Decembris, 2015
Dokumenta valoda
Resursa veids: 
Citi
Valsts:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn