chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

 
 

Ziņu sadaļa

Ouders en kinderen samen naar school

14/01/2016
Valoda: NL

In Antwerpen trekken dit schooljaar 175 cursisten samen met hun kinderen naar school: ze leren er Nederlands en komen zo gemakkelijker in contact met de school. Ouders in (inter)actie of Kaap startte als project in 2007 in Leuven. Ook vandaag zijn er in Vlaamse scholen in verschillende regio’s projecten die ouders aanmoedigen om Nederlands te leren en hen daarvoor uitnodigen in de school van hun kind. Tegelijk organiseren de ouders een project voor en samen met de school. Zo krijgen ze veel taaloefenkansen en kansen tot interactie in levensechte situaties. Ze leren niet alleen de taal, maar ook ons onderwijs kennen en zo wordt de drempel naar de school van hun kind kleiner.

/lv/file/schoolenouderspngschool_en_ouders.png

school en ouders

 

Basis- en secundair onderwijs

Meestal gaat het om basisscholen, maar in Antwerpen is de helft van de 12 groepen dit scholjaar verbonden aan een secundaire school. “Het project koppelt NT2-lesgevers aan een basis- of secundaire school”, legt Joke Drijkoningen van het Centrum voor Taal en Onderwijs aan de KU Leuven uit. “Die samenwerking tussen NT2 en het onderwijs is niet zo evident: op sommige plaatsen zie je dus ook andere vormen ontstaan. In kleinere gemeenten is het sowieso lastiger om voldoende kandidaat-ouders te vinden, zeker als netoverschrijdend samenwerken tussen scholen moeilijk ligt.”

Europese erkenning

Nochtans is de aanpak een succes. Dat blijkt uit de erkenning die Ouders in (inter)actie kreeg in 2015 met de eerste prijs van het Europese Label voor Innovatief Talenonderwijs. En het blijkt ook uit de praktijk. Joke Drijkoningen: “Voor ouders verkleint de drempel naar de school en hun communicatie met de school van hun kinderen verbetert. Ze durven nu iemand aanspreken op school en vragen stellen, zelfs al is het nog in gebrekkig Nederlands. Zo versterken we de ouders. En aan de kant van de school doorbreken we de perceptie als zouden anderstalige ouders geen interesse hebben of niet naar school willen komen.” Dankzij de samenwerking voor het project en de contacten tussen school en ouders, krijgen ook leerkrachten en andere ouders immers een positief beeld van de anderstalige ouders.

Meerwaarde

“Elke ouder wil immers het beste voor zijn of haar kind”, benadrukt ze nog. “Als we Nederlandse lessen organiseren in een parochiezaal, kan je mensen wel de taal leren maar bereik je nooit hetzelfde effect. De meerwaarde ligt er precies in dat de NT2-lessen doorgaan in de school van hun kind. Precies die samenwerking is altijd onze belangrijkste drijfveer geweest.”

Meer informatie op www.schoolenouders.be

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn