chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

Emuārs

Премошћавање формалног и неформалног: професионализација и изградња капацитета у образовању одраслих

22/09/2020
Regina EBNER
Valoda: SR
Document available also in: EN DE HR EL HU ET FR CS

/lv/file/formal-and-non-formal-education-divideFormal and non-formal education divide

Formal and non-formal education divide

 

Професор Regina Egetenmeyer говорила о јазу између формално образованих професионалаца и неформално едукованих практичара у образовању одраслих. Шта узрокује ову поделу и како се она може решити?

 

Сарадња између универзитета и пружалаца образовања за одрасле

Област образовања одраслих тренутно се суочава са демографским променама запослених у овом сектору. Много колега је близу пензије, а нове млађе колеге почињу са радом као као едукатори одраслих. Моја запажања везано за град Вурзбург (који се налази у јужној Немачкој) су следећа: тренутно образујемо више студената у образовању одраслих него што је тржишту рада потребно. Дипломирани стручњаци раде у центрима за образовање одраслих и континуираном образовању, центрима за стручно образовање и обуке, универзитетској болници, одељењима за развој људских ресурса у компанијама, итд. Ова ситуација је резултат блиске сарадње коју смо успоставили последњих година између нашег одељења за образовање одраслих и континуирано образовање, и области праксе. Обављамо теренске посете са нашим студентима у различитим образовним центрима, позивамо стручњаке на гостујућа предавања, наши студенти стажирају у локалним центрима, сарађујемо на истраживачким пројектима (понекад укључујемо и мастер студенте у те пројекте), а такође имамо и мејлинг листу за слање информација о објављеним конкурсима.

 

Раскорак

Обе стране имају могућност да добију детаљан увид из њихових области. Али такође запажамо и велики јаз између професионализације универзитета и изградње капацитета праксе. Дипломирани студенти на универзитету (образовање одраслих) изучавају образовне и дидактичке теорије, историју, политику и (емпиријска) истраживања. Са друге стране, студијски програми у образовању (одраслих) остају типично на апстрактном нивоу и пружају знања која у будућности треба да буду релевантна и применљива на сасвим другачије области рада. Изградња капацитета у области праксе често је много више усмерена на конкретну област рада.

Иако постоји велики број разлика између универзитетских студија у образовању (одраслих) широм Европе, академске дисциплине и Болоњски процес донели су одређену врсту стандардизације у студијама. Изградња капацитета стручњака често је везана за структуру удружења за образовање одраслих или за центре за образовање одраслих. То доноси изазове за запослене у образовању одраслих који често раде у различитим центрима за образовање одраслих.

Међутим, највећи јаз може се уочити између универзитетских студија и изградње капацитета: овај раскорак постоји у свим случајевима када се универзитетске студије нуде „традиционалним студентима“ (младим и редовним студентима) или стручњацима. Јаз се такође може уочити тамо где још увек постоји само неколико институционализованих веза између понуда за учење/изградњу капацитета за стручњаке и традиционалних студија у образовању одраслих. Још је само неколико примера где инструменти за валидацију компетенција стручњака у одраслом и континуираном образовању воде ка признавању на универзитетима (VINEPAC, WB-академија у Аустрији, GRETA).

Ова два различита приступа створила су велики раскорак између академске професионализације и изградње капацитета.

/lv/file/winter-school-iintall-projectWinter School IINTALL project

Winter School IINTALL project

Извор: EAEA

 

Како премостити јаз

Премостити овај јаз значи удружити стручњаке и студенте у процесу учења, али и препознати различите потребе.

Зимска школа „Међународне и компаративне студије у образовању одраслих и доживотном учењу“ пројекта INTALL покушава да премости јаз између формалног и неформалног образовања. Након пет година, у којима смо радили искључиво са студентима у образовању одраслих, 2019. године смо позвали и колеге из области праксе да заједно са међународним студентима студирају недељу дана у кампусу Вурзбург.

Увидели смо да обе стране дубоко поштују једна другу: стручњаци су студенте и дипломиране студенте сматрали добро упућеним у образовне теорије, са широким знањем о емпиријским доказима и врло компетентним у образовној анализи. Студенти су сматрали да стручњаци познају широку и конкретну област образовања одраслих, да су потковани најбољим радним стратегијама за одређену област и да су компетентни у анализи практичних ситуација.

Након искуства из 2019. године, очекујемо да успех премошћавања формалног и неформалног образовања неће зависити само од тачног препознавања интереса сваке циљне групе. Извесно ће зависити и од вредновања стручности и компетенција различитих учесника. На овај начин, дидактичко планирање на универзитету постаје изазован задатак у образовању одраслих, за који високо образовање мора да учи из центара за образовање одраслих.


Regina Egetenmeyer је професор за образовање одраслих и континуирано образовање на Универзитету Вурзбург/Немачка и координатор COMPALL/INTALL -зимске школе за упоредно образовање одраслих и континуирано образовање.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

Tiek rādīts 1. - 2. no 2
 • Lietotāja Sibilla Drews attēls

  Danke für den Hinweis auf die europäische Dimension dieses Themas. Das ist wichtig!

  Einen Schritt in diese Richtung geht das Projekt DEMAL (Desing, monitoring and evaluating adult learning classes - Supporting quality in adult learning classes). Es beschreibt ausgehend vom Europäischen Kompetenzrahmen für Weiterbildungspersonal Kernkompetenzen von Lehrkräften in der Weiterbildung in den Bereichen Planung und Begleitung von Lernprozessen auf europäischer Ebene. Ein kleiner Ausschnitt, aber immerhin...

 • Lietotāja Heike Kölln-Prisner attēls
  Der Artikel beschreibt sehr genau mein tägliches Erleben, weil die Anforderungen in der Praxis der EB so unterschiedlich und diffus sind (auch aufgrund der noch immer geringen Standardisierung in vielen Teilbereichen), dass die Universitäten dazu nur abstraktes und theoretisches Wissen vermitteln können. Selbst bei starker Methodenvielfalt in den Seminaren des Studiums bleibt die Kluft, dass in der Realität der EB die gleichen Zielgruppen selten vorkommen, also Student/innen. 
  Mit GRETA, das in Zusammenarbeit von 8 national tätigen Dachorganisationen der EB (DVV, DIE, KEB, Arbeit und Leben e.V, u,a) entwickelt wurde und sich zurzeit in der Erprobung der Validierungsschritte befindet, ist aus meiner Sicht ein gutes Instrument entwickelt worden. (Siehe auf EPALE den Beitrag von Anne Strauch:

  Bei fortschreitender Mobilität sollte aber auch daran gedacht werden, die nationalen Aktivitäten auf die nächste Ebene zu heben: mithilfe einer EU-Förderung könnten doch "willige" Länder gefunden werden, die sich diese Bemühungen (trotz aller Unterschiedlichkeiten) genauer ansehen wollen. In einem Internationalen Seminar mit Vertreter/innen aus 5 Ländern habe ich das Modell vorgestellt und es ist auf sehr viel Begeisterung gestoßen. Vielleicht ein Anstoß, BMBF?