chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

Ziņu sadaļa

Seminar na temu "lažne vijesti"

21/09/2020
Miloš Trivić
Valoda: ME

Nevladino udruženje „Digitalizuj.Me“, u saradnji sa UNICEF-om i Telenorom, organizuje petu u nizu online radionica za adolescente na temu „Lažne vijesti“, u četvrtak, 24. septembra, u 17h. Predavačica je Jelena Jelušić, doktorandica i asistentica na Katedri za radio, televiziju i film na Univerzitetu Nortvestern u Čikagu.

Tema lažnih vijesti stara je koliko i sama medijska industrija – dezinformacije, prevare, propaganda i satira odavno postoje, ali su digitalne tehnologije i društveni mediji učinili da im budemo izloženi više nego bilo kada kroz istoriju. Na radionici će se govoriti o vrstama lažnih vijesti koje postoje i alatima za procjenu pouzdanosti i istinitosti neke vijesti.

Ako ti sve ovo zvuči zanimljivo, prijavi se na petu radionicu u okviru projekta “Bezbjednost na internetu u doba COVID-19”. Ovoga puta prijave su otvorene za sve adolescente i adolescentkinje koji imaju između 13-19 godina, a dolaze iz cijele Crne Gore. Prijave su otvorene do srijede, 23. septembra, u ponoć. Radionica je besplatna, ali je broj mjesta ograničen, pa je potrebno da prijaviš učešće tako što ćeš popuniti sledeći formular.

Radionicu će voditi Jelena Jelušić, doktorandica i asistentica na Katedri za radio, televiziju i film na Univerzitetu Nortvestern. Bavi se transnacionalnim i globalnim medijima, rodnim studijama i postkolonijalnom teorijom. Njeno istraživanje obuhvata teme reprezentacije roda, nacije i istorije na televiziji, s naglaskom na socijalističkim i postsocijalističkim kulturama. Jelenin istraživački rad predstavljen je na međunarodnim konferencijama Društva za filmske i medijske studije i drugim, a podržan je stipendijama Univerziteta Nortvestern, Bafet instituta za globalne studije, Centra za studije seksualnosti Nortvestern i Društva za filmske i medijske studije. U toku akademske 2019-2020. godine, bila je stipendista Bafet Instituta za Globalne studije gdje je koordinarala rad međunarodne grupe za suzbijanje rodne neravnopravnosti u kontekstu novih medija. Diplomirala je sa počastima na univerzitetu Braun, na katedrama savremene kulture i medija i uporedne književnosti. Magistrirala je na Univerzitetu Nortvestern, gdje trenutno radi na doktorskoj disertaciji na temu jugoslovenske televizije u periodu između 1980-1995.

Ova online radionica organizuje se u okviru projekta „Bezbjednost na internetu u doba COVID-19 pandemije“, koji realizuje Digitalizuj.Me, uz podršku UNICEF-a i Telenora. Imajući u vidu da se sve više društvenih aktivnosti seli u online okruženje, projekat ima za cilj da, kroz niz edukativnih programa i sadržaja, podigne svijest o rizicima na internetu i pruži adolescentima znanja i vještine neophodne za sigurno korišćenje tehnologije. U okviru projekta prethodno su organizovane online radionice na temu „Balansirana upotreba tehnologije“, „Online i offline stilovi komuniciranja – kako prevazići komunikacijiski šum i stvoriti bezjedno online okruženje“, „Kako se zaštiti od online prevara?“ i „Šta znači „privatno“ na internetu?“.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email