chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

Emuārs

Online edukaciji nasuprot konvencionalnom obrazovanju na kampusu

10/08/2020
Daria Mrsic
Valoda: HR

Istorijski gledano, preferirani oblik obrazovanja bio je sjediti s malom grupom studenata, razgovarati o temama od velikog interesa i raspravljati o vrlo komplikovanim pitanjima. Uz to, tu su i predavanja ili ono što Nijemci nazivaju Vorlesungom (što doslovno znači 'čitanje'), s velikim brojem studenata - ponekad i stotinama - marljivo vodeći bilješke.

Suprotno onome o čemu se često govori, rasprava o online edukaciji nasuprot konvencionalnom obrazovanju na kampusu nije binarna.

 

IVL: Integrisano virtualno učenje

Ono što se sada dešava s uvođenjem internetskih alata u obrazovanje i krizom izazvanom COVID-19 jest virtualno učenje u stvarnom vremenu. To je uobičajena nastava putem zuma ili timova.

Ideja da se program uči online ili na kampusu je zastarjela. Razumnije je gledati na to kao na spektar koji od uobičajenog učenja licem u lice prelazi u potpuno online predavanje. Pokrivanje velikog dijela spektra daje studentima izbor da uče na način koji im najviše odgovara u trenutnim okolnostima. Štoviše, u sredini tog spektra je ono što ja nazivam „integrisano virtualno učenje“. To će biti „sasvim normalno“ u obrazovanju i kriza izazvana COVID-om 19 će uticati kao katalizator.

Umjesto da zamijenimo konvencionalno učenje virtualnim učenjem - što bi značilo izostajanje svih pozitivnih strana školovanja na kampusu - ili odbacivanje pozitivnih elemenata virtualnog učenja kada se kampusi ponovo otvore, trebali bi težiti spajanju dva načina: Integrisano virtualno učenje (IVL ).

Cilj IVL-a je osigurati bešavnu vezu između učenja u kampusu i izvan kampusa u stvarnom vremenu. IVL omogućava pojedinim studentima da prate isto predavanje ili lekciju u kampusu, dok drugi učestvuju virtualno.

Prednosti IVL-a su očite u trenutnoj situaciji. Kampusi i učionice se neće ponovo otvariti u punom kapacitetu, što znači da studenti mogu da mijenjaju moduse na i van kampusa.

IVL ne treba miješati sa onim što nazivamo kombinovanim učenjem. Iako su „pomiješani“ i „hibridni“ verovatno najbliži oblici učenja IVL-u, ipak postoji razlika.

Pomiješano znači da su neki dijelovi učenja online, dok su neki dijelovi licem u lice u kampusu. Integrisano virtualno učenje, kao što termin "integrirano" sugerira, znači da se učenje odvija istovremeno u kampusu i virtualno u stvarnom vremenu. Čak i studenti koji se nalaze u kampusu virtualno učestvuju u procesu učenja.

Post-COVID-19, će ostaviti IVL na vrijednosti. Pružit će studentima veću fleksibilnost i obogatiti iskustvo u učenju. Postoji samo jedna stvar koju studenti žele: izbor. Svaki pojedinac ima svoje potrebe i sklonosti. Cilj bi trebao biti manje propisivanje načina predavanja i stvaranje prilika studentima da odaberu ono što im najbolje odgovara.Pitanje nije samo mjesto na kojem se fakulteti nalaze, nego i koliko je široka njihova prisutnost na tom spektru: što je širi opseg, to studenti imaju više izbora.

 

Izazovi

Kursevi koji zahtijevaju mnogo vremena u laboratorijama ili studijima očito se bore s virtualnim alatima za učenje. Ali ako pristupimo učenju iz perspektive spektra, pitanje je manje u zamjeni a više o smanjenju vremena koje treba provesti u laboratorijima i studijima.

Drugi izazov je studiranje u inostranstvu. Pored toga što omogućava pristupačan pristup mnogim drugim studentima, ako je virtualna mobilnost integrisana u ranije faze visokog obrazovanja, ona može pobuditi apetit studenata da kasnije iskoriste fizičku mobilnost.

Isto se odnosi i na stažiranje. Virtualno radno iskustvo ne mora nužno zamijeniti period u kompaniji ili bavljenje volontiranjem, ali može učiniti prilike učenja iskustvu široko dostupnim i bolje pripremiti studente za „stvarnu“ raspodjelu. Drugim riječima, ovi alati za učenje nisu nužno zamjena; naprotiv, oni se mogu nadopunjavati i poboljšavati iskustvo u učenju, a možda i poboljšati vremensku efikasnost.

 

Manje binarni pristup

Ono što kriza izazvana COVID-19 može učiniti je da je katalizator tj. ubrzavati ova kretanja, u korist studenata. Ali da bi se to dogodilo, mi moramo biti voljni zauzeti drugačiji pogled na visoko obrazovanje, s manje binarnim pristupom načinu podučavanja, modernizovanim razumijevanjem uloge profesora , posljednje ali ne i najmanje bitno, moramo pristupiti učenju mnogo više iz studentske perspektive.

Da bismo postigli potrebnu transformaciju, moramo se pozabaviti nekim temeljnim izazovima. Moramo „proširiti“ svoje razmišljanje. Moramo unaprijed gledati, pozdraviti obogaćivanje, a ne doživljavati ga kao prijetnju.

Najvažnije je da usmjerimo fokus sa ponude (kurs, program, nastavni plan i program) na korisnika (prilagođavanje ličnim potrebama, poboljšanje izbora, omogućavanje učenicima - i nama - da odgovorimo na promjenjive okolnosti).

Moramo vrlo radikalno promijeniti svoje razmišljanje o obrazovanju na svim nivoima i vidjeti način na koji podučavamo ne više kao binarni položaj „učionica nasuprot internetu“, već kao pokrivanje spektra modova, nudeći studentima obogaćeni izbor i prihvaćajući IVL kao srž modernog učenja.

 

Izvor: https://www.universityworldnews.com/post.php?story=20200703141825349

 

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email