chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

Emuārs

Besplatni vebinari o digitalnoj pristupačnosti i inkluziji u cilju kreiranja djelotvornog učenja na daljinu

14/06/2020
EPALE MONTENEGRO
Valoda: HR
Document available also in: EN PL LV

FREE WEBINARS

 

Budući da se sve vraća u normalu sa popuštanjem mjera ograničavanja usljed širenja pandemije, podučavanje na daljinu za one koji su i dalje kod kuće čini se uspostavljenim dijelom slike jednog vremena koje dolazi. Prethodne sedmice su prikazale prilike koje leže u upotrebi tehnologije za podršku učenju. Međutim, dok je onlajn učenje ponudilo neophodno osiguranje prilikom karantina, sama tehnologija ne obezbjeđuje kvalitetno učenje,  i zapravo uvodi barijere u učenju kod nekih. Razumijevanje digitalne pristupačnosti i inkluzije mogu pomoći da se uklone ove barijere i kreira bolje iskustvo u učenju za sve one koji uče na daljinu, ne samo za one sa posebnim obrazovnim potrebama.

U Evropskoj fondaciji za obuku (ETF) – tijelo za razvoj radne snage za sektor daljeg obrazovanja i osposobljavanja, koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva – održavamo brojne besplatne onlajn vebinare s ciljem da pomognemo praktičarima da razumiju različite aspekte učenja na daljinu, koje podupiru ključni principi digitalne pristupačnosti i inkluzije. Sprovođeni od strane tima eksperata, fokus ovih vebinara je na tome kako da se obezbijedi da iskustvo učenja na daljinu bude pristupačno i inkluzivno koliko je to moguće za sve vrste onih koji uče. Svaki vebinar je snimljen i sada je dostupan za registracju u vremenu kada Vama odgovara.

U nastavku je odabir besplatnih snimaka koji su trenutno dostupni sa kratkim opisom i linkom za prijavu:

 

Iskoristite najviše što možete od onlajn učenja

Prakse osnovne pristupačnosti su od velikog značaja za obezbjeđivanje da svi učenici imaju koristi od onlajn materijala. U ovoj sesiji koristi se besplatna onlajn obuka kojom se nastoji pomoći onima koji uče da imaju koristi od onlajn učenja.

 

Činjenje vebinara inkluzivnijim

Mnogi praktičari sada koriste vebinare za podučavanje na daljinu. Alati i platforme koji su na raspolaganju mogu postaviti prepreke na to koliko je inkluzivan vaš vebinar, ali u ovoj sesiji se istražuju neka zajednička pitanja i pradlažu se načini da se minimizira njihov uticaj.

 

Podrška onima koji uče putem vještina za onlajn čitanje

Postoje višesturki uzročnici poteškoća u vezi sa pismenošću, ali koji god da je u pitanju, učenici koji rade na daljinu, putem onlajn učenja ranjiviji su kada je u pitanju obeshrabrenje i neupsjeh. Ovaj vebinar istražuje na koji način tehnologija nudi brojne načine za podršku onima koji uče u pogledu njihovih vještina onlajn čitanja.

 

Otkriće putem virtuelne učionice

Na koji način možete učiniti da vaše virtuelne učionice funkcionišu u praksi? Ovaj vebinar će istražiti na koji način alati koji su svima dostupni na softveru vebinara mogu biti iskorišćeni za kreiranje različitih pedagoških pristupa za onlajn nastavu. 

 

Brzo usklađivanje sadržaja za onlajn nastavu

Ovaj vebinar prikazuje na koji način možete uzeti prezentaciju sa časa (PPT) i brzo je prilagoditi za onlajn upotrebu, uključujući audio, video i upotrebu bilježaka za pomoć polaznicima da pristupe svim dodatnim informacijama koje se obično daju na času. Na vebinaru se takođe istražuje način za kombinovanje alata (Nearpod sa Skype/Zoom ili Teams) kako bi se održale strukturirane ali interaktivne onlajn sesije upotrebom prezentacije kao polazne tačke.

 

Podrška onima koji uče u virtuelnoj sredini za učenje

Na koji način pružamo podršku onima koji uče koji se iznenada suočavaju sa nezavisnim učenjem onlajn? Na ovom vebinaru se razmatra kako izgraditi put kroz sadržaj učenja i pružiti oflajn podršku onima koji uče. Na ovoj sesiji koristi se Moodle da bi se prikazale mogućnosti unutar virtuelne sredine za učenje za podršku onlajn učenju.

 

Angažovanje onih koji uče u virtuelnoj sredini za učenje

Na koji način motivišemo i angažujemo one koji uče koji se iznenada suočavaju sa nezavisnim učenjem onlajn? Na ovom vebinaru se razmatraju alati koji se mogu koristiti unutar virtuelne sredine za učenje (npr. upotrebom Moodle) kako bi se motivisali i angažovali oni koji uče dodavanjem kolaborativnih aktivnosti i gamifikacije.

 

Zakazana su dodatna dva seminara i trenutno su dostupni za rezervaciju:

 

Podrška onima koji uče u oblasti vještina pisanja

5. jun, 12:30-13:30 London

Mnogi nastavnici sada koriste virtuelne učionice kao što je Zoom, kako bi održali svoje časove ili neke od njih. Razmotrićemo na koji način možemo uskladiti sopstvenu praksu unutar ovih sesija tako da vodimo računa o onima koji uče koji mogu biti zabrinuti oko aktivnosti koje uključuju pisanje, davanjem savjeta o digitalnim tehnologijama koje mogu biti podrška u različitim stadijumima pisanja.

 

Unaprijeditie svoju moć kritičkog razmišljanja

10. jun, 10:00-11:00 London

Budući da su onlajn nastava i učenje nova sredina za mnoge nastavnike, značajno je početi razmijeti koliko se djelotvorno razvija vasa praksa. U ovoj sesije istražujemo na koji način kolaborativno kritičko razmišljanje sa kolegama može biti od pomoći da se identifikuju uspjesi i izazovi, da se o njima priča, kao i da se razvijaju strategije za poboljšanje.

 

Svi vebinari naglašavaju veze sa besplatnim i bajtovski teškim resursima za obuku koji su dostupni na našoj platformi za unapređenje digitalnog podučavanja. Ovaj servis za obuku obuhvata 100 EdTech modula obuke koji se preklapaju sa nacionalnim okvirom kompetencija obrazovnih tehnika ETF-a, profesionalnim okvirom za digitalno podučavanje (DTPF). Ovaj okvir postavlja definicije kompetencije digitalnog podučavanja na tri stadijuma razvoja – istraživanje, usvajanje, vođenje – a povezana obuka za korišćenje platforme za unapređenje digitalnog podučavanja obuhvata EdTech nagradne bedževe na svakom od ova tri nivoa, sa nagradama za završetak modula, dijeljenje razmišljanja o učenju i predaju resursa. Ova platforma nudi značajne sekcije obuke o digitalnoj pristupačnosti i inkluziji, a takođe sadrži i Vodič za obuku u cilju podrške radu na daljinu (PDF ili u potpunosti pristupačna Word verzija) u kome se nalaze relevantni moduli o platformi kako bi se pružila pomoć sa različitim aspektima podučavanja i učenja na daljinu.

Apetit za ovu vrstu podrške je očigledan. Vebinari su u potpunosti rezervisani za vrijeme kada se budu uživo emitovali, a postoji i veliko povećanje upotrebe resursa za obuku. Takozvani karantin je ukazao na značaj otvaranja pristupa učenju putem tehnologije – izazov je obezbijediti da postoje jedna ke mogućnosti za sve koji uče.

Da saznate više o cjelokupnoj podršci ETF-a radu na daljinu, posjetite: https://www.et-foundation.co.uk/supporting/courses/

Tokom Covid-19, ETF je povećao svoju podršku za nastavnike i trenere širom sektora koji rade na daljinu kako bi pružili podršku svojim polaznicima. Povećana ponuda obuhvata besplatno specijalno izdanje inTuition  koji se održava na vebsajtu Društva za obrazovanje i obuku (SET) i pristup prethodnim izdanjima. Da biste bili u toku sa novom dostupnom podrškom, uključujući i nove vebinare za kontinuirani profesionalni razvoj i onlajn module, prijavite se za bilten ETF-a i pratite hashtag #ETFSupportsFE na društvenim medijima.

 

 

A photo of Vikki Liogier

Vikki Liogier

Nacionalna rukovoditeljka za EdTech i digitalne vještine, Fondacija za obrazovanje i obuku

Vikki je Francuskinja, a živi u Engleskoj od 1987. godine. Ona je inicijalno radila kao ilustratorka i podučavala je grafički dizajn i ilustraciju na Koledžu South Thames. U 1993. godini, Vikki je pribavila svoj prvi Apple Mac, Wacom tablet, štampač u boji, Adobe suite i skener, jer je mogla predvidjeti značaj koji će takva tehnologija imati na kreativne industrije i obrazovanje. Od tada, ona je nastavila sa svojim interesovanjem za istraživanjem i ugrađivanjem digitalne pismenosti i sposobnosti u svoj život i podučavanje. U 2008. godini, kao neko ko je rano usvojio tehnologiju, Vikki je odlučila da svoju karijeru usredsredi na upravljanje promjenama i digitalnu sposobnost. U 2018. godini,  dobila je nagradu UK EdTech50 – koja se dodjeljuje ljudima, proizvodima & projektima koji oblikuju sektor obrazovanja i tehnologije u Ujedinjenom Kraljevstvu.

 

Takođe Vas mogu zanimati: 

Putevi za nadgradnju vještina: EPALE UK 2019 Video Intervjui

Digitalno onlajn učenje – model za budućnost?(blog)

Učinite da vebinar postane sendvič – onlajn učenje u svijetu samoizolacije (blog)

Donna Moore, priča iz zajednice iz Škotske, UK (blog)

Podcast o izvrsnosti u podučavanju

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email