Pārlekt uz galveno saturu
Blog
Blog

Museer blir digitala i Corona-krisen

I en tid av social distansering har plötsligt världen blivit mer digital. Detta gäller det formella lärandet på universitet och gymnasieskolor, men även museer, som håller på med informellt lärande, gör sitt bästa för att brukarna ska kunna fortsätta ta del av olika lärandeupplevelser, även om man inte fysiskt besöker museet. Många museer i Sverige fortsätter att hålla öppet, men besökarna uteblir. Men även om man håller sig hemma finns spännande upplevelser att ta del av och här följer några exempel på alla de digitala läranderesurser som museerna har ställt om till att producera.

Olika museer har valt olika vägar och olika målgrupper för att föra ut sin kunskap. På flera museer finns möjligheter att söka i databaser över museernas samlingar av föremål och fotografier. Dessa möjligheter har ofta funnits där under lång tid, men nu har en del museer lyft fram dessa möjligheter lite extra. Ett stort antal museer har sina samlingar direkt kopplade till ”Digitalt museum” som är en rik källa till kunskap utifrån föremål, fotografier, artiklar och digitala utställningar.

Ett populärt tema just nu är tidigare epidemier och hur samhället reagerat och agerat under dessa, till exempel Spanska sjukan. Där ges både perspektiv på hur många som dog under den epidemin och det lokala perspektivet hur just den regionen eller byn drabbades vid det tillfället. Ofta med ganska förhoppningsfull ton, att vi klarade oss ur den krisen, så vi kommer nog, som samhälle, att klara oss även ur Corona-krisen. Ett fint exempel på detta är Silvermuseet som skrivit en kort reflektion om Spanska sjukans effekter på Arjeplog.

Många museer har också producerat en hel del korta filmer om olika teman. På Blekinge museum har man gjort en rad korta filmer som ligger tillgängliga på Youtube, om alla möjliga ämnen. Filmerna är cirka två till fem minuter vilket gör att man får en snabb överblick över ett ämne. Målgruppen är lite oklar, men de är sevärda för den som är intresserad av Blekinges historia eller museets föremål och kan med fördel också användas i undervisning inom mer formellt lärande.

För den som inte bara vill sitta hemma framför datorn och uppleva historia och kultur har Göteborgs Stadsmuseum tagit fram en stadsvandring. En karta med spännande platser markerade och historien kring dessa. Kartan går att ladda ned. Man hade kanske kunnat önska sig att den fanns interaktiv i en app istället, där man kunde få flera nivåer på informationen som är lite väl kortfattad ibland. Samtidigt som det kan vara skönt att faktiskt vara ute och gå utan en telefon i handen ibland, och att ge promenaden ett syfte och lärande.

Vill man känna att man är med om något direkt när det händer finns flera museer som sänder vissa visningar, intervjuer och samtal live på sociala medier. En del av detta spelas in och går att se även i efterhand. Exempel på detta är ”Jamtli där du är” som visar intervjuer med olika personer eller Moderna museet som varje vecka genomför tio minuter långa ”Soffvisningar” som sänds live, men som även går att se i efterhand via deras hemsida.

Många museer har också ökat sitt engagemang i sociala medier, genom att där tillhandahålla små stadsvandringar, filmer, intervjuer, berättelser om föremål, berättelser om tidigare epidemier och mycket mer spännande. Ofta finns också tips på kreativt skapande som man kan sysselsätta sig med hemma.

Så det finns alltså ett brett utbud av digitala resurser för lärande att ta till sig om man måste hålla sig hemma. En hel del museer har dock fortfarande öppet – och väldigt få besökare – så det går fortfarande att ta sig till dem fysiskt. Även om det är fantastiskt med dessa digitala resurser, så är ändå autenticiteten, det äkta i att se ett flera hundra år gammalt föremål och föreställa sig människorna som använt det, eller igenkänningen i ett par decennier gammalt föremål, någonting som bara kan upplevas på plats.

Anna Hansen är museichef för Regionmuseet i Skåne. Anna är historiker och lärare med lång erfarenhet av att arbeta med informellt och icke-formellt lärande på museer och arkiv. Hon har ett stort intresse för hur man kan nyttja informellt lärande genom kulturarvet för att nå olika målgrupper och vilka vidare effekter man kan uppnå genom att erbjuda lärande, så som bättre hälsa, motivation att komma vidare i livet, ökad livskvalitet och mycket annat.

Login (0)

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Jaunākās diskusijas

EPALE 2021. gada tematiskie fokusi. Laiks sākt!

Mēs aicinām Jūs iesaistīties, dalīties ar viedokli, pieredzi, projektiem un idejām! Sāksim ar šo tiešsaistes diskusiju. Tiešsaistes diskusija notiks 9. martā no plkst. 11.00 līdz 17.00 pēc Latvijas laika. Rakstītu diskusiju ievadīs tiešraide ar 2021. gada tematisko fokusu iepazīstināšanu, un to vadīs Džina Ebnere un Aleksandra Kozira no Eiropas Pieaugušo izglītības asociācijas (EAEA), kurām to uzticēs EPALE Redakcijas padome.

Vairāk

EPALE diskusija: Pamatprasmju nodrošināšana cietumos

Kā izglītības iniciatīvas var labāk risināt cietumos esošo cilvēku pamatvajadzības? Kādi ir galvenie ieguvumi un problēmas attiecībā uz pamatprasmju apmācību cietumos? Diskusija notiks 17. decembrī (ceturtdien), tā sāksies plkst. 14.00 pēc Centrāleiropas laika un noslēgsies plkst. 16.00. Diskusijas ievadā būs 20 minūšu gara tiešraide ar starptautisku ekspertu piedalīšanos, kuri dalīsies savā pieredzē par minēto tēmu, tai sekos tiešsaistes diskusija līdz plkst. 16.00 pēc CET.

Vairāk