Pārlekt uz galveno saturu
Blog
Blog

”Datorn blir ens bästa vän!” Studier på distans – hur är det?

Sedan mitten på mars studerar alla elever och studerande i gymnasieskola, vuxenutbildning, YH och vid lärosäten på distans. Hur är det att vara vuxenstuderande på distans, vilka knep finns det och vilka råd kan en studerande ge lärarna att ge vidare till sina studerande? EPALE har pratat med Josefine Esperansa, som sedan tidigare studerar till mäklare på distans.

Bild på Josefine Esperansa

Sedan mitten på mars studerar alla elever och studerande i gymnasieskola, vuxenutbildning, YH och vid lärosäten på distans. Hur är det att vara vuxenstuderande på distans, vilka knep finns det och vilka råd kan en studerande ge lärarna att ge vidare till sina studerande? EPALE har pratat med Josefine Esperansa, som sedan tidigare studerar till mäklare på distans.

Utbildningen som Josefine går är en uppdragsutbildning som vänder sig till yrkesverksamma, exempelvis medarbetare i fastighetsmäklarföretag, bank, fastighetsbolag eller liknande. I en uppdragsutbildning är det arbetsgivaren som nominerar deltagaren och bestämmer vem ska utbildas och det finns inga formella behörighetskrav för att en sökande ska kunna antas. Studiernas utformning utgår från att den studerande har ett krävande arbete. Programmet utgörs av heldagspass fysiskt eller online var tredje till sjunde vecka beroende på vilken studietakt den studerande väljer. Utöver dessa pass genomförs direktsända webbinarier en till två dagar i veckan på tidig kvällstid. Självstudier och hemuppgifter mellan passen tillkommer. All undervisning äger rum fysiskt men sänds också direkt till dator, surfplatta eller mobil, vilket innebär att alla får lika mycket kontakttid med lärare, handledare och andra deltagare.

Josefine var studieovan när hon började läsa då hon hade arbetat hela livet inom försäljning, marknadsföring och events. Det tog därför ett tag att hitta studietekniken. Hon märkte snabbt att det var viktigt att strukturera upp dagen och veckan och att planera för hur och vad hon skulle läsa.

- Datorn blir ens bästa vän! Jag har inga studiekompisar som i fysisk undervisning och jag var dessutom den enda från Gotland.

Josefine insåg att hon var tvungen att ta hjälp, och tog reda på hur de andra på kursen lade upp sina dagar. Hon frågade också sina vänner om tips. Hon insåg dock att alla har sitt eget sätt att studera och att det egentligen inte finns någon universallösning. I början var hon frustrerad över att det tog så lång tid att komma in i materialet. Josefines lösning blev att förutom den information hon fick på föreläsningarna, söka egen info på nätet och att se youtubeklipp som hade ett upplägg som passade hennes inlärningssätt lite bättre.

Josefine tycker inte att det finns någon ”vanlig dag” i distanspluggandet. Drygt en dag i månaden har hon endagsseminarium. Innan coronakriset brukade hon åka till Stockholm även om det också sändes via nätet. Nu blir det helt på distans. Utöver detta har hon en till två dagar i veckan webbinarium, som ibland är livesända och ibland förinspelade. Webbinarierna finns sedan kvar så att hon kan se om dem flera gånger om hon behöver. Det som är viktigt för Josefine är att börja dagen men en rejäl promenad för att komma igång. Efter promenaden brukar hon ägna ett par timmar på förmiddagen åt uppgifter som hon har fått under webbinarierna. Sedan tar hon en liten paus igen för att sedan läsa på eftermiddagarna. Ett knep Josefine har kommit på är att sitta vid olika platser och studera. Ibland blir det hemma, ibland i en av Visbys hotellobbys eller caféer och ibland på Mäklarhuset där hon också jobbar deltid. Ibland när hon fastnar tycker hon att byta plats hjälper till att flytta fokus.

Josefine kommunicerar med sina studiekamrater via Skype och Messenger. Det är inte alltid samma kurskamrater kurserna så det blir inte så socialt då det hela tiden byts ut människor. Det finns dock en Facebookgrupp för hela utbildningen där de studerande kan att peppa varandra, vilket Josefine tycker är bra.

Att kombinera studier och deltidsjobb fungerar bra för Josefine eftersom hon läser till mäklare och arbetar på en mäklarfirma. När hon kommer och jobbar får hon se verkligen och då har hon lättare att koppla ihop studierna med praktiken. Josefine arbetar två dagar i veckan och resten av veckan vigs åt studier. Josefine har inget studiebidrag så arbetet är nödvändigt för att finansiera studierna. Hon får också mycket hjälp i studierna genom att ställa frågor och bolla tankar med mäklarna.

Vilka råd om distansundervisning skulle då Josefine vilja ge de som undervisar vuxna, som de kan vidarebefordra till sina studerande?

- Jag hade önskat att när man går in som vuxen och dessutom studieovan och har arbetat hela sitt liv, skulle få mer stöd och råd i hur man faktiskt gör.  Jag hade också velat bli mer förberedd på vilken skillnad det faktiskt är mot att arbeta heltid, speciellt då jag har haft väldigt kreativa och praktiska jobb. Det är en väldigt stor skillnad att man helt plötsligt hamnar i ett annat liv och det är lätt att tappa självförtroendet när man tidigare har haft en yrkesidentitet.

Josefine tycker att en bra distanslärare är öppen och pratar om det som kanske inte alltid är så lätt, samt visar att det är ok att fastna eller ha svårt för vissa studieformer, speciellt i början. Hon tycker också att det är viktigt att lärare är observanta på de studerandes olika bakgrunder och vad som krävs för att tillgodose alla olika inlärningssätt. Det är stor skillnad på en 20-åring och en 40-åring i studieteknik, då de har olika förståelse för olika saker. Det är alltid viktigt för lärare att ha dessa egenskaper men det framkommer mer på distans, tycker Josefine. En sak som hade underlättat för henne hade varit att få en mentor som kunde ge stöd i studieteknik och motivation.

För att bli mäklare ska du ha utbildning från universitet eller högskola med offentlig huvudman eller hos enskild utbildningsanordnare som har tillstånd att utfärda examina i de aktuella ämnena. Du kan också läsa hos annan utbildningsanordnare, så som exempelvis folkuniversitet eller s.k. fria universitet, då måste du sedan få dessa kurser tillgodoräknade vid ett universitet eller högskola med offentlig huvudman innan du ansöker om registrering som mäklare.

EPALEs tematiska fokus från april till juni handlar om digitala färdigheter som en ingångsport till ny kunskap

Delta i denna debatt och dela med dig av din kunskap. Involvera dig genom att dela din åsikt! Har du varit eller är du för närvarande involverad i intressanta projekt som handlar om digitala färdigheter som ett sätt att få tillgång till nya inlärningsmöjligheter? Dela din kunskap och ditt perspektiv med EPALEs community. Den 21 maj 2020 kommer du också att ha möjlighet att gå med i vår online-diskussion om Digitala färdigheter som en ingångsport till ny kunskap.

Login (0)

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Jaunākās diskusijas

EPALE 2021. gada tematiskie fokusi. Laiks sākt!

Mēs aicinām Jūs iesaistīties, dalīties ar viedokli, pieredzi, projektiem un idejām! Sāksim ar šo tiešsaistes diskusiju. Tiešsaistes diskusija notiks 9. martā no plkst. 11.00 līdz 17.00 pēc Latvijas laika. Rakstītu diskusiju ievadīs tiešraide ar 2021. gada tematisko fokusu iepazīstināšanu, un to vadīs Džina Ebnere un Aleksandra Kozira no Eiropas Pieaugušo izglītības asociācijas (EAEA), kurām to uzticēs EPALE Redakcijas padome.

Vairāk

EPALE diskusija: Pamatprasmju nodrošināšana cietumos

Kā izglītības iniciatīvas var labāk risināt cietumos esošo cilvēku pamatvajadzības? Kādi ir galvenie ieguvumi un problēmas attiecībā uz pamatprasmju apmācību cietumos? Diskusija notiks 17. decembrī (ceturtdien), tā sāksies plkst. 14.00 pēc Centrāleiropas laika un noslēgsies plkst. 16.00. Diskusijas ievadā būs 20 minūšu gara tiešraide ar starptautisku ekspertu piedalīšanos, kuri dalīsies savā pieredzē par minēto tēmu, tai sekos tiešsaistes diskusija līdz plkst. 16.00 pēc CET.

Vairāk