chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

Emuārs

Κάνοντας ένα Webinar Jam Sandwich (διαδικτυακό σεμινάριο)- Διαδικτυακή μάθηση στον κόσμο της απομόνωσης

21/04/2020
Maria Parmakli
Valoda: EL
Document available also in: EN DE

Μετάφραση απο το αγγλικό πρωτότυπο κείμενο.

Συγγραφέας: Jamie Grundy

Ηρεμία πριν από την καταιγίδα

Εδώ και μερικά χρόνια, είμαι ένας υπερήφανα ανεξάρτητος, ελεύθερος ερευνητής και εκπαιδευτής και εργάστηκα σκληρά να φθάσω σε αυτό το στάδιο. Πριν να ακούσω για τον νέο κορωνοϊό COVID-19, τα πράγματα πήγαιναν πραγματικά πολύ καλά για μένα. Μετά από δυο χρόνια περιστασιακής εξεύρεσης εργασίας, λίγο από εδώ και λίγο από εκεί, έκλεισα μια δουλειά για τρία χρόνια με το School of Hard Knocks στην Ουαλία και επρόκειτο να αρχίσω ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα Διεύρυνσης Συμμετοχής με τον όμιλο κολλεγίων Neath & Port Talbot Group. Έτρεχα μηνιαία εκπαιδευτικά προγράμματα για τη Στήριξη Προσώπων με Ποινικό Μητρώο σε ολόκληρη την Νότιο Ουαλία, ένα πρόγραμμα που είχα αναπτύξει και οργανώσει ο ίδιος. Η κοινωνική επιχείρηση μου, Inside Out Support Wales, λάμβανε παραπομπές από δύο τοπικές φυλακές. Μερικώς δουλεύοντας και κάνοντας διακοπές, είχα προγραμματίσει να πάω στην Νέα Υόρκη με το βιβλίο μου, 90 Minutes of Freedom (90 Λεπτά Ελευθερίας) όπου ήταν προγραμματισμένες μερικές ομιλίες, μια επίσκεψη σε μια φυλακή και μια ευκαιρία να εξερευνήσω την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ.

Τέλος, ήμουν σε θέση να κοιτάξω τον εαυτό μου στα μάτια και να αναπνεύσω με ένα στεναγμό ανακούφισης, αφού είχα πολλή δουλειά για να στηρίξω τον εαυτό μου και την οικογένεια μου. Αλλά στα μέσα Μαρτίου, όλα αυτά άλλαξαν.

Μια τοπική φιλανθρωπική οργάνωση νέων, επικοινώνησε μαζί μου για να μου πουν ότι δεν ήταν σίγουροι κατά πόσο θα μπορούσα να  πραγματοποιήσω το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για αυτούς, εξαιτίας των ανησυχιών για την μετάδοση του κορωνοϊού. Δυο τοπικές αρχές ακύρωσαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα τους δίδασκα. Οι συνεδρίες απασχολησιμότητας πάνω στις οποίες εργαζόμουν για το School of Hard Knocks, τερματίστηκαν στα μέσα του προγράμματος. Η πρόσβαση στις φυλακές διακόπηκε, για την προστασία της ασφάλειας του κοινού, του προσωπικού και των κρατουμένων. Τα πάντα σταμάτησαν και μέσα σε μια βδομάδα, μας είπαν ότι έπρεπε όλοι να απομονωθούμε και να εργαστούμε από το σπίτι.

Πως μπορείς να εργαστείς από το σπίτι, όταν η δουλειά σου είναι να εκπαιδεύεις κόσμο; Όπως φάνηκε, υπάρχει τρόπος.

Από την τάξη στο διαδικτυακό σεμινάριο (Webinar jam)

Βλέποντας την ανταπόκριση προς την διαδικτυακή μάθηση όπως το YouTube και όλο τον κόσμο και τον πρωθυπουργό να χρησιμοποιεί το Zoom για τη διεξαγωγή συνεδριάσεων, συνειδητοποίησα ότι αυτό έπρεπε να κάνω και εγώ.

Jamie Grundy says hello to EPALE during a webinar

Μετά από δυο ημέρες βαθιάς μελέτης των πλατφόρμων που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς εκεί έξω, συνειδητοποίησα γρήγορα ότι το Zoom είναι τέλειο για συνεδριάσεις, αλλά εάν θέλεις διαδραστικά εργαλεία για να συμμετάσχει το ακροατήριο σου, πρέπει να κοιτάξεις στα διαδικτυακά σεμινάρια. Έτσι, διάλεξα το Webinarjam.

Μπορούσα να τρέξω παρουσιάσεις PowerPoint, να παίξω βίντεο κλιπ, να μιλήσω με τους συμμετέχοντες και αυτοί μπορούσαν να απαντήσουν πίσω σε εμένα και στην ομάδα, όπως σε ένα ζωντανό περιβάλλον στην τάξη. Επίσης, είχα πίνακα, μπορούσα να κάνω γκάλοπ, να υποβάλω ερωτήσεις και πολλά άλλα. Προσέγγιζε πολύ στην διαδραστική εμπειρία πολυμέσων που προτιμώ όταν διδάσκω.

Η παγίδα; Δεν είναι καθόλου δωρεάν. Απέχει £433 από το δωρεάν! Θα μπορούσε να είναι μια επένδυση, όπως ένας καινούργιος φορητός υπολογιστής, ή ταμπλέτα ή τηλέφωνο εργασίας ίσως;

Αναγνώστη, αγόρασα την άδεια και ήμουν πολύ ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα. Μέσα σε ένα απόγευμα, έμαθα να χρησιμοποιώ την πλατφόρμα και σε πολύ λίγο χρόνο έστησα μια δοκιμαστική εκδήλωση για μια ζωντανή ανάγνωση βιβλίου, όπου μπορούσα να συστηθώ και να συστήσω αυτό το νέο μοντέλο στους συμμετέχοντες των διαδικτυακών σεμιναρίων. Και πάλι, είχα κάνει κάτι τέτοιο σε φυσικό περιβάλλον, έτσι έπρεπε να ξεκινήσω «απαλά» για να δοκιμάσω τα μεταφορικά νέα μου φτερά. Τη στιγμή που γράφω αυτό το ιστολόγιο, κάτι τέτοιο ακόμη να γίνει.

Εργασία ως α-συνήθως

Λίγο αργότερα, έλαβα την πρώτη κράτηση μου από το School of Hard Knocks για εκπαιδεύσω τις ομάδες προγράμματος ενηλίκων τους από την Ουαλία, Σκωτία και Αγγλία. Ήμουν κατενθουσιασμένος, φοβισμένος και πάλι ενθουσιασμένος με αυτή τη σειρά. Τα εκπαιδευτικά μου διαδικτυακά σεμινάρια ήταν τώρα πραγματικότητα και θα πρέπει να τα πραγματοποιήσω, για

να διασφαλίσω την επανάληψη της συνεργασίας.

Όσον αφορά στο μέλλον, ελπίζω να τρέξω ορισμένα διαδικτυακά σεμινάρια επί πληρωμή, όπου θα μπορώ να προωθώ ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα λαμβάνει χώρα και να μπορεί να γραφτεί σε αυτό οποιοσδήποτε. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι λίγο τεχνικό, οπότε αναγκάστηκα να προσλάβω ένα Web Developer για να με βοηθήσει να το πραγματοποιήσω. Τη στιγμή που γράφω αυτό το ιστολόγιο, περιμένω να πάρω προσφορά για το κόστος. Μια αίσθηση ανασφάλειας που αντικατοπτρίζει αυτό που αντιμετωπίζουμε όλοι. Ωστόσο, ελπίζω ότι κοιτάζοντας την δυσμενή κατάσταση που όλοι αντιμετωπίζουμε και βλέποντας πώς μπορεί να ξεπεραστεί, έδωσα στον εαυτό μου την καλύτερη δυνατή ευκαιρία για να εξακολουθήσω να είμαι ένας ανεξάρτητος, ελεύθερος ερευνητής και εκπαιδευτής, κάτι που εργάστηκα πολύ σκληρά για να πετύχω.

Jamie Grundy

Hello I’m Jamie, an independent freelance researcher, trainer, educator and (most importantly) EPALE UK Ambassador. I specialise in higher education, community development and criminal justice. I’ve a background in all three and I try to bring a sense of fun, education and optimism to everything I do. I’ve also written a book called 90 Minutes of Freedom about the only prisoner football team in Wales. You can find out more about me on my website.

You may also be interested in:

Give Learning@home a go with unionlearn (news)

Go online with the STEM Discovery Campaign 2020 (news)

Become an EPALE UK Ambassador! (blog)

Arts & Older People Programme: So you can’t teach an old dog new tricks? (blog)

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn